Bursa mai câștigă jumătate de procent și cucerește un nou maxim istoric

Bursa mai câștigă jumătate de procent și cucerește un nou maxim istoric

Sursa foto: Bram Janssens | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 mar 2024

Pe volume sporite, indicele BET al celor mai lichide acțiuni românești atinge o valoare-record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După elanul consistent din maxime în maxime, tendința a fost de marcare de profituri pe marile burse ale lumii. În mod particular s-a distins indicele american de tehnologie Nasdaq, care, la jumătatea orarului de tranzacționare de la New York, pierdea aproape 2 procente.

În pofida acestui impuls, investitorii de la Bursa de Valori București au avut puterea de a împinge piața în sus. Susținerea la cumpărare a fost consistentă. Astfel, rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 75,06 milioane lei (15,10 milioane euro), inclusiv prin aportul unui transfer special din piața deal, în valoare de 2,00 milioane lei, cu acțiuni ale companiei de IT AROBS Transilvania (AROBS).

Afacerile dezvoltatorului cartierelor Greenfield și Luxuria din București au frânat puternic CITEȘTE ȘI Afacerile dezvoltatorului cartierelor Greenfield și Luxuria din București au frânat puternic

În piața reglementată, cele mai mari tranzacții, de 20,37 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 0,75%, până la prețul de 26,70 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 21,32 miliarde lei (4,29 miliarde euro). Bursa a mai fost impulsionată de creșterea de 1,37% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,6295 lei/acțiune, o sesiune în care au cumulat schimburi de 9,68 milioane lei.

Sunt mișcările care au tras în sus piața în ansamblul ei. Indicele compozit BET-XT a câștigat 0,40%, indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 0,59% și indicele reprezentativ BET a adăugat 0,47% în parcursul către un nou maxim de 16.204,68 de puncte.

Bursa mai câștigă jumătate de procent și cucerește un nou maxim istoric

Pe contrasens față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,52%, până la nivelul de 56.972,37 de puncte, sub influența unui recul de 2,14%, până la prețul de 0,4805 lei/acțiune, al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au adunat volume echivalente cu 4,73 milioane lei.

Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFIC CITEȘTE ȘI Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFIC

Pe a 2-a activitate a zilei, de 10,26 milioane lei, titlurile Romgaz (SNG) au staționat la prețul de 50,90 lei/acțiune. La același capitol de energie, titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 128,70 lei/acțiune, pe un rulaj de 5,78 milioane lei, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,32%, până la prețul de 12,26 lei/acțiune, pe transferuri de 4,83 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,10%, până la prețul de 48,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,29 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi însumând 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Transport Trade Services (TTS), care s-au retras cu 0,34%, până la prețul de 29,20 lei/acțiune, și de titlurile Connections Consult (CC), care au avut un salt de 20,00%, până la prețul de 8,40 lei/acțiune, în prima sesiune după raportarea anuală preliminară în care compania de IT a anunțat o triplare a profitului net, dar și perspective pozitive din zona contractelor cu statul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica