Bursa pe noi maxime ale acestui an. Indicele BET, la mai puțin de 6% până la anularea întregii prăbușiri antrenate de „taxa pe lăcomie”

Bursa pe noi maxime ale acestui an. Indicele BET, la mai puțin de 6% până la anularea întregii prăbușiri antrenate de „taxa pe lăcomie”

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mar 2019

Ajutată și de un context internațional favorabil, bursa românească a urcat pe cele mai ridicate valori din acest an. Indicele BET se apropie de reperul de 8.000 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost suficient ca succesiunea de știri negative să se oprească pentru ca bursa românească să se înscrie pe o traiectorie ascendentă. Mișcarea de revenire din minimele locale s-a reluat astăzi, cu o ședință „verde”, în care piața a fost trasă în sus de aprecierile acțiunilor tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,82%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,87%, până la nivelul de 7.947,65 de puncte. Este nu numai cea mai ridicată valoare la închidere la acest an, dar și un nivel care este cu numai 5,60% sub reperele de dinaintea anunțului ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ.

OMV Petrom discută majorarea capitalului cu terenurile statului. Compania a trebuit să se ocupe și de foștii proprietari naționalizați de comuniști CITEȘTE ȘI OMV Petrom discută majorarea capitalului cu terenurile statului. Compania a trebuit să se ocupe și de foștii proprietari naționalizați de comuniști

Sub aspect tehnic, indicele poate ataca următoarele niveluri de rezistență tehnice, respectiv media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și retragerea Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul anului trecut.

Bursa pe noi maxime ale acestui an. Indicele BET, la mai puțin de 6% până la anularea întregii prăbușiri antrenate de „taxa pe lăcomie”

Bursa de la București a avut susținere și din piețele financiare internaționale unde a fost un climat favorabil activelor de risc. În mod particular, în Europa, majoritatea indicilor au avut închideri pozitive: +0,62% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,24% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,13% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,28% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,17% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,13% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, rulajul de 43,74 milioane lei (9,20 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost cu puțin sub media de anul trecut, dar și debalansat către primii cei mai tranzacționați 2 emitenți, care au asigurat nu mai puțin de 69,42% din această activitate de tranzacționare.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 1,58%, până la prețul de 12,86 lei/acțiune, pe transferuri de 16,48 milioane lei. Pe același simbol s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială a zilei, în valoare de 3,81 milioane lei.

Un alt schimb de tip deal, ridicându-se la 3,04 milioane lei, a fost efectuat cu titluri Romgaz Mediaș (SNG). În piața reglementată, titlurile producătorului de gaze naturale au avansat cu 0,33%, până la prețul de 30,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,04 milioane lei.

SIF Moldova, propunere pentru răscumpărarea a 2% din acțiunile proprii și dividend cu randament puțin peste 2% CITEȘTE ȘI SIF Moldova, propunere pentru răscumpărarea a 2% din acțiunile proprii și dividend cu randament puțin peste 2%

Tot pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,11%, până la prețul de 0,3640 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei. Este un parcurs ascendent favorizat în aceste zile atât de propunerea pentru acordarea unui dividend brut de 0,0270 lei/acțiune, cu randament de peste 7%, dar și trendul ascendent pe piața petrolului. Astăzi la Londra, țițeiul de tip Brent a ajuns din nou la maximul ultimelor 4 luni, în zona de preț de 68 dolari/baril.

Acesta este contextul în care indicele sectorului energetic de la BVB, BET-NG, a câștigat 0,63%. Pe contrasens, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,17%, până la nivelul de 35.705,13 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat, totuși, 0,45% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8860 lei/acțiune, într-o sesiune cu schimburi de 2,39 milioane lei.

Cele mai lichide acțiuni de la BVB, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au cedat astăzi prim-planul în ceea ce privește lichiditatea. Activitatea de tranzacționare a fost de numai 1,90 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a apreciat cu 1,46%, până la prețul de 2,0900 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz