Bursa, pe noi maxime ale anului. Volume importante pe acțiunile Fondului Proprietatea

Bursa, pe noi maxime ale anului. Volume importante pe acțiunile Fondului Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 iun 2019

La capătul unei săptămâni în care toate ședințele au fost de creștere, bursa locală a închis pe cele mai ridicate valori ale anului, iar indicele BET este la doar câteva puncte de ultimul maxim relativ din decembrie. Activitatea de tranzacțonare este peste media anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacțonare de la Bursa de Valori București s-a încheiat tot cu o sesiune pozitivă, în nota unor piețe „verzi” a întregului interval menționat. De altfel, indicele reprezentativ BET a avut un avans săptămânal de 2,84% care l-a catapultat pe noi maxime ale anului. Întreg raliul din iunie a fost s-a realizat pe volume și nici ultima ședință nu a făcut excepție, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 77,83 milioane lei (16,48 milioane euro).

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața del, cele mai multe schimburi, în valoare de 32,08 miloane lei, s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,44%, până la prețul de 1,0550 lei/acțiune. Este un impuls care a tractat nu numai indicele financiar BET-FI, care a urcat cu 0,44%, până la nivelul de 38.696,58 de puncte, dar s-a resimțit la nivelul întregii pieței.

Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu CITEȘTE ȘI Conducerea SIF Banat Crișana rămâne pe poziții după votul din AGA. Președintele Bogdan Drăgoi trece cu ușurință de cererea de revocare solicitată de șeful SIF Oltenia Tudor Ciurezu

Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,87%, iar indicele BET, al celor mai tranzacționate acțiuni, a avut un salt de 0,85%, până la nivelul de 8.746,18 de puncte. Sub aspect tehnic, piața este pe un nou vârf, propulsată după ricoșeul din suportul dinamic reprezentat de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum este evidențiat pe graficul atașat.

Bursa, pe noi maxime ale anului. Volume importante pe acțiunile Fondului Proprietatea

Piața românească a fost într-un efort de recuplare la piețele externe după ce inițial investitorii nu s-au raliat mișcării de creștere antrenată de promisiuni de relaxare a politicii monetare din partea băncii centrale a SUA. La BVB am avut aprecieri consistente, deși în Europa ultima zi a săptămânii a fost de corecții. Indicii principali continentali și regionali s-au aflat pe linie în declin: -0,03% indicele Euro Stoxx 50, -0,23% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,13% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,49% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,95% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,05% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Tot în defazare se află și petrolul față de acțiune a principalei companii petroliere românești. Astfel, dacă mișcarea de revenire s-a accelerat în piețele internațonale, iar la Londra cotația țițeiului de tip Brent a atins reperul de 66,00 dolari/baril, în schimb, la BVB, titlurile OMV Petrom (SNP) au luat o pauză în mișcarea ascendentă, avansul fiind de numai 0,13%, până la prețul de 0,3960 lei/acțiune, pe transferuri de 13,86 milioane lei.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a câștigat 0,27%, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,34%, până la prețul de 11,35 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,76 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,31%, până la prețul de 32,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,07 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 0,27%, până la prețul de 369,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,71 milioane lei.

Plasamente pe bursă de 4,3 miliarde euro pentru companiile financiare nebancare CITEȘTE ȘI Plasamente pe bursă de 4,3 miliarde euro pentru companiile financiare nebancare

Titlurile bancare au cedat iarăși prim-planul pieței din punctul de vedere al lichidității, dar evoluțiile de preț au fost robuste. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,07%, până la prețul de 2,3650 lei/acțiune, pe transferuri de 5,94 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 1,31%, până la prețul de 12,36 lei/acțiune, pe transferuri de 3,48 milioane lei.

Lichiditatea a migrat și către titluri altminteri mai puțin pe radarul investitorilor. Astfel, pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, titlurile Bittnet Systems (BNET) au avut un salt de 7,96%, până la prețul de 3,1200 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 700.000 de lei. De la începutul lunii, compania a câștigat aproximativ la nibelul capitalizării bursiere. „Mi se pare că asist și la o bulă speculativă pe Bittnet pe care personal eu nu o înțeleg”, declara încă de săptămâna trecută Sever Lupu. Investitor cu 15 ani de experiență la BVB. „Acolo e numai retail.”

Aflate la un punct-cheie pe graficul multianual semnalat de Profit.ro încăd e luni, titlurile Digi Communications (DIGI) aub atras atenția investitorilor, valoarea totală a tranzacțiilor pe acest emitent fiind de 3,23 milioane lei. Cotația a urcat cu 2,86%, până la prețul de 28,80 lei/acțiune care, însă, încă este cu 28,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota BVB în mai 2017.
Transferuri de 3,54 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Antibiotice Iași (ATB), care s-au apreciat cu 1,64% , până la prețul de 0,4950 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
antibiotice