Bursa pierde un sfert de procent. Acțiunile Norofert, protagoniste neobișnuite într-o zi cu explozie de preț

Bursa pierde un sfert de procent. Acțiunile Norofert, protagoniste neobișnuite într-o zi cu explozie de preț
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 iul 2020

Ca și acțiunea sa fanion, cea a Băncii Transilvania, Bursa de Valori București a consemnat un recul de 0,24%. Pe contrasens față de această tendință, acțiunile companiei de agrotech Norofert au avut o creștere cu 2 cifre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele mature s-au aflat în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii pe o tendință descendentă, iar acest lucru s-a reflectat și la BVB. Nu este vorba numai despre deprecierea de 1,39% a acțiunilor Erste Group (EBS), în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena, pe transferuri de 1,80 milioane lei, ci și despre traiectoria generală a pieței.

Indicele compozit BET Plus a pierdutm 0,23% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,24%, până la nivelul de 8.551,29 puncte, într-o zonă încă de indecizie din puncte de vedere tehnic, în care mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci sunt aproape lipite, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde un sfert de procent. Acțiunile Norofert, protagoniste neobișnuite într-o zi cu explozie de preț

Declinul indicelui principal a fost similar cu cel al celei mai tranzacționate acțiuni, cu schimburi însumând 10,54 milioane lei, cea a Băncii Transilvania (TLV). Cotația a închis la nivelul de 2,0950 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,93 miliarde lei (2,26 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,17%, până la prețul de lei/acțiune 11,80 lei/acțiune, pe volume depășind doar cu puțin reperul de 1 milion de lei.

Finanțele lansează pentru populație, prin programul Fidelis, titluri de stat în lei și euro, vândute prin bănci și listate la bursă CITEȘTE ȘI Finanțele lansează pentru populație, prin programul Fidelis, titluri de stat în lei și euro, vândute prin bănci și listate la bursă

La același reper din punctul de vedere al activității de tranzacționare s-au aflat și titlurile companiei Norofert (NRF), listată la începutul anului, care au avut un salt de 12,62%, până la prețul de lei/acțiune. Firma de agrotech a consumat recent o majorare de capital prin încorporarea câștigului obținut anul trecut oferind acționarilor 3 acțiuni cu titlu gratuit la fiecare titlu deținut.

Altminteri, ordinele consistente au lipsit, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 31,54 milioane lei (6,52 milioane euro), într-o zi în care un aport important la acesta l-au avut transferurile în valoare de 6,79 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP). Acestea au crescut cu 0,82%, până la prețul de 1,2350 lei/acțiune, în cadrul unui impuls antrenat de perspectiva derulării unei oferte publice de răscumpărare pentru un număr de până la 220,00 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,89% din totalul titlurilorși pentru care administratorul Franklin Templeton a depus documentația la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Evoluția pe acțiunile Fondului a determinat o apreciere de 0,24% a indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 42.368,28 puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,79% într-o zi în care cele mai lichide titluri din structura sa, cele ale Electrica (EL), au coborât cu 0,47%, până la prețul de 10,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,90 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
norofert
electrica
erste