Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății

Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății

Sursa foto: 204474 / Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 iul 2020

Plafonarea prețului acțiunilor SIF Oltenia chiar și în contextul în care emitentul a anunțat o ofertă de răscumpărare la un preț superior cu 25% celui din piață îi stârnește suspiciuni președintelui Tudor Ciurezu. El afrmă că se impune o analiză dacă tranzacțiile se realizează independent de factori care ar împiedica prețul să oscileze în funcție de cererea și oferta reală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anunțul privind inițierea unei operațiuni de buy-back la SIF Oltenia (SIF5) pentru un pachet reprezentând echivalentul a 3,95% din totalul titlurilor nu a catalizat o explozie de preț, așa cum se întâmplă frecvent în cazul unor oferte de acest tip ce sunt derulate confortabil peste prețul de piață. Deși operațiunea, derulată prin SSIF Voltinvest și pentru care se pot face subscrieri în perioada 22 iulie – 4 august, este efectuată la prețul de 2,7500 lei/acțiune, cotația a găsit un plafon dur la nivelul de 2,2200 lei/acțiune, la care s-au activat mai mulți vânzători.

Este evoluția din piață care îi stârnește suspiciuni președintelui Tudor Ciurezu. „Sunt deținători de acțiuni SIF Oltenia care le schimbă dintr-un buzunar în altul și, deci, nu lasă acțiunea să oscileze. E incredibil”, a declarat acesta pentru Profit.ro. El spune că ar trebui realizată o analiză despre cine face în această perioadă tranzacțiile care, în opinia sa, nu lasă acțiunea să fluctueze în raport de cererea și oferta reală.

Profit LIVE TV – Să ajutăm businessul. CEO 2Performant: Listarea la bursă va fi una tehnică, urmată de o majorare de capital. Vizite la bursa din Londra și Nasdaq CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV – Să ajutăm businessul. CEO 2Performant: Listarea la bursă va fi una tehnică, urmată de o majorare de capital. Vizite la bursa din Londra și Nasdaq

În ultma sesiune de la Bursa de Valori București a lunii iunie, cotația a avut o explozie de peste 4% pe fondul anunțului că documentația pentru o ofertă de răscumpărare a fost depusă spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar, de atunci, acțiunile cu simbolul SIF5 au intrat într-un coridor de variație orizontal, așa cum se vede pe graficul la 30 minute afișat mai jos.

Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății

Același grafic trădează chiar o tendință de ușor declin conturată în zilele de tranzacționare din iulie. Sunt mișcările care lui Ciurezu i se par inexplicabile. Deși oferta de răscumpărare se derulează la prețul de 2,7500 lei/acțiune, cu 25% peste cotația din piață, în loc să avem o evoluție ascendentă, mișcarea este descendentă. Explicația sa este una singură: „Pentru că e manipulată; pentru că e manipulată de alte persoane”.

Cel care de peste un sfert de veac își leagă activitatea de SIF-ul cu sediul în Craiova nu a nominalizat zonele de unde ar putea veni pachetele de acțiuni care pun capac prețului în aceste zile. El s-a aflat în conflict deschis cu SIF Banat-Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), iar recent a intrat în coliziune și cu fondurile de investiții administrate Certinvest, după un refuz al board-ului de a da curs unor solicitări de convocare a AGA și pentru care Ciurezu și alți 3 membri din Consiliul de Supraveghere au primit amenzi de câte 60.000 de lei de la ASF săptămâna trecută.

Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași, la vreme de pandemie – impas în zona spitalelor românești, livrări la export în Marea Britanie și SUA

În prima zi după anunț, cotația nu a avut forța de a decola, iar mișcarea de respingere a venit pe volume sporite față de media acestui emitent, echivalente cu 3,53 milioane lei. În sesiunea de joi încă au fost schimburi însumând 1,23 milioane lei, dar interesul s-a estompat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, când titlurile SIF Oltenia abia au adunat volume echivalente cu aproximativ 128.000 de lei.

„Se pune întrebarea dacă cei care fac tranzacții pe piață sunt total independenți și dacă prețul se formează în funcție de cerere și ofertă”, a spus Ciurezu în convorbirea cu Profit.ro. „Nu se poate așa ceva!”

Fondul Proprietatea (FP) a anunțat săptămâna trecută derularea unei oferte publice de răscumpărare pentru un număr de până la 220,00 milioane acțiuni proprii, echivalentul a 2,89% din totalul titlurilor, iar anunțul depunerii acesteia la ASF a determinat un salt de peste 6% al cotației.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
certinvest