Bursa recuperează aproape integral declinul de joi. Tranzacții de peste 55 milioane lei pe acțiunile OMV Petrom. Dividendele parțiale vin în valuri

Bursa recuperează aproape integral declinul de joi. Tranzacții de peste 55 milioane lei pe acțiunile OMV Petrom. Dividendele parțiale vin în valuri

Sursa foto: Claudio Stocco / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 nov 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat aproximativ 1 procent în ultima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni, recuperând deprecierea din ziua precedentă, precipitată de vânzări agresive pe acțiunile Fondul Proprietatea. Atenția a fost acaparată în piață de acțiunile OMV Petrom, care au concentrat peste 2 treimi din activitatea de tranzacționare. După Romgaz și Nuclearelectrica, a venit rândul Transgaz și Alro să-și exprime intenția de a acorda dividende în contul rezultatelor parțiale obținute pe anul în curs.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul Proprietatea (FP) a luat, Fondul Proprietatea a dat înapoi. După ce joi, printr-un recul abrupt, de 4,35%, consemnat în ultima oră de tranzacționare de la Bursa de Valori, titlurile Fondului au tras în jos întreaga bursă pentru o depreciere cu puțin peste 1 procent la nivelul principalilor indici, în ultima sesiune a săptămânii s-a înregistrat mișcarea de sens contrar. Pe o lichiditate comparabilă, echivalentă cu 1,68 milioane lei, titlurile Fondului au avut o revenire de 4,55%, închizând la prețul de 0,9420 lei/acțiune.

Cum titlurile cu simbolul FP au un procentaj însemnat în indici, piața întreagă a fost tractată de acest ricoșeu. Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 1,06%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,00%, până la nivelul de 8.657,22 de puncte. Este practic o reîntoarcere pe cele mai ridicate niveluri de la începerea mișcării de recuperare din iulie și aceasta are conotații pozitive pentru evoluția ulterioară a bursei. Dispunerea în „evantai” a mediilor mobile în proporții Fibonacci, în care cele cu durate mai scurte evoluează deasupra celor cu perioade extinse dă un plus de credibilitate trendului ascendent.

Bursa recuperează aproape integral declinul de joi. Tranzacții de peste 55 milioane lei pe acțiunile OMV Petrom. Dividendele parțiale vin în valuri

Saltul acțiunilor Fondul Proprietatea a făcut ca BVB să se miște diferit față de restul piețelor europene care au avut fie o zi „roșie”, fie aprecieri mai atenuate, așa cum se vede pe tabloul Bloomberg: -0,25% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,49% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,35% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,29% pentru indicele PX de la Praga.

Vești despre dividende suplimentare

Mișcările bruște de sens contrar nu reprezintă singura poveste particulară a pieței românești. Perspectiva distribuirii de dividende suplimentare, a antrenat reacțiile investitorilor. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 4,36%, până la prețul de 8,38 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi în piața reglementată de 2,34 milioane lei. Cu câțiva pași de cotare mai jos, la nivelul de 8,30 lei/acțiune, s-a realizat pe acest emitent și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 249.000 de lei.

Cu o zi înainte, Consiliul de Administrație al producătorului de energie nucleară convoca Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, la solicitarea acționarului majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, cu propunerea distribuirii unui dividend brut de 0,78935014 lei, suma totală care ar urma să plece către acționari ridicându-se la  238,00 milioane lei.

Isărescu: Riscul cel mai mare este ca aceia care iau credite „Investește în tine” să nu investească în ei. Ce sfat le dă guvernatorul bancherilor CITEȘTE ȘI Isărescu: Riscul cel mai mare este ca aceia care iau credite „Investește în tine” să nu investească în ei. Ce sfat le dă guvernatorul bancherilor

Astăzi, după închiderea pieței, conducerea administrativă a Transgaz (TGN) a covocat acționarii pentru un vot privind distribuirea de dividende din rezerve, însă fără a indica o propunere concretă al cuantumului acestui transfer de cash. Surse citate de Profit.ro menționau că reprezentanții Guvernului au trimis solicitări pentru distribuirea de dividende suplimentare la mai multe societăți din portofoliile lor. Titlurile Transgaz au crescut cu 1,40%, până la prețul de 362,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,45 milioane lei.

Și Alro Slatina a convocat acționarii pentru 13-14 octombrie în vederea unui vot privind repartizarea profitului net la 9 luni, cu propunerea pentru repartiyarea unui dividend brut de 0,45756 lei/acțiune.

Dividendele suplimentare dau o nouă energie pieței, după ce Guvernul a deschis posibilitatea companiilor de a acorda chiar și trimestrial repartizări de câștiguri printr-un act normativ care a intrat în vigoare în luna iunie. Transilvania Construcții (COTR) este deja la al 2-lea rând de acordare de dividende parțiale, în timp ce Alro procedează în acest sens după ce deja luna trecută modificase Actul Constitutiv în vederea acestui lucru. Titlurile producătorului de aluminiu au crescut azi cu 5,78%, până la prețul de 3,48%. Avansul este de aproape o treime din minimul de 2,62 lei/acțiune consemnat chiar în ziua AGA din octombrie, și marginal sub reeprul minim de 3,50 lei/acțiune stabilit pentru oferta publică secundară eșuată în iunie.

Propulsate de același fenomen, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și-au continuat parcursul pozitiv, cu un avans de 0,29%, până la prețul de 35,10 lei/acțiune, pe transferuri de 5,24 milioane lei. Producătorul de gaze naturale venise cu propunerea distribuirii unui dividend de 1,30 lei/acțiune.

Petrolul - mai jos, acțiunile OMV Petrom - pe maxime locale

Nu mai puțin de 68,35% din rulajul de 81,21 milioane lei (17,43 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de transferurile în valoare de 55,51 milioane lei pe titlurile OMV Petrom (SNP) care au staționat pe nivelul de preț 0,3900 lei/acțiune, în zona maximelor locale către care au fost propulsat de așteptările investitorilor legate de votul privind legea exploatațiilor off-shore, dar și de trendul de creștere pe piețele internaționale ale petrolului. Totuși, săptămâna a fost slabă pentru „aurul negru”, iar cotația țițeiului de tip Brent a coborât la Londra sun reperul de 70,00 dolari/bari pentru prima dată în ultimele 6 luni.

La BVB, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,51%. Din compoziția sa, titlurile Transelectrica (TEL) au crescut cu 3,59%, până la prețul de 23,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,17 milioane lei, iar titlurile Conpet Ploiești (COTE) s-au apreciat cu 3,49%, până la prețul de 89,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,35 milioane lei, probabil tot în prefigurarea acordării unor dividende suplimentare.

Evoluții divergente pe segmentul financiar

Prin contrast, tras în sus de saltul acțiunilor FP, indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu o creștere de 1,33%, până la nivelul de 36.844,04 puncte. Din structura sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat pem nivelul de preț de 2,1300 lei/acțiune, pe transferuri depășind cu puțin 732.000 de lei.

Ziua preponderent „verde” pe segmentul fondurilor închise de investiții nu a fost replicată și de acțiunile bancare. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,59%, până la prețul de 13,48 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,56 milioane lei. Cu o zi înainte, instituția de credit raportase că a obținut un rezultat net la 9 luni de 1,14 miliarde lei, în creștere cu 7,1% față de perioada similară a anului trecut.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3650 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,49 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
banca transilvania
transgaz
bvb
bursa
brd
romgaz
fondul proprietatea