Ședință contradictorie la BVB. Indicii cad în ultima oră de tranzacționare, trași în jos de vânzări mai agresive pe titlurile Fondul Proprietatea

Ședință contradictorie la BVB. Indicii cad în ultima oră de tranzacționare, trași în jos de vânzări mai agresive pe titlurile Fondul Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 nov 2018

Bursa românească a pierdut cu puțin peste 1 procent într-o sesiune în care cele mai tranzacționate acțiuni au avut închideri divergente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impulsul ascendent de pe bursa românească accelerat la începutul lunii noiembrie a fost brutal amendat astăzi, printr-o sesiune de corecții la nivelul principalilor indici survenită pe volume foarte mici, rulajul din piața de acțiuni fiind de numai 24,71 milioane lei (5,30 milioane euro).

În mod normal, poate piața românească ar fi avut o evoluție în nota închiderilor neconcludente din piețele europene, unde indicii s-au mișcat divergent: -0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,45% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,61% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,35% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,94% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Șeful de la SIF Transilvania Mihai Fercală și-a depus candidatura pentru CA la Depozitarul Central unde vrea să devină președinte. Un potențial „cocktail exploziv” în relația Bursei cu ASF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful de la SIF Transilvania Mihai Fercală și-a depus candidatura pentru CA la Depozitarul Central unde vrea să devină președinte. Un potențial „cocktail exploziv” în relația Bursei cu ASF

Au fost, însă, câteva ordine care au precipitat un altfel de deznodământ pentru ședința de astăzi de la BVB. În ultima oră de tranzacționare, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat accelerat, pentru o închidere cu 4,35% sub referință, la prețul de 0,9010 lei/acțiune. În cea mai mare parte a orarului de tranzacționare, titlurile Fondului s-au regăsit deasupra reperului de 0,9400 lei/acțiune, însă cotația a alunecat abrupt, fără neapărat să fie vânzări mari. Transferurile pe acest emitent au fost de numai 1,80 milioane lei.

Un caz similar, dar de sens contrar, s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni pe alte acțiuni ale unor fonduri de investiții închise. Astfel, titlurile SIF Oltenia (SIF5) și SIF Moldova (SIF2) au avut creșteri de 5-7% pe pusee de cumpărare. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, declara pentru Profit.ro că era probabil că au fost investitori care au vizat acumularea unor pachete de acțiuni mai consistente și știau că nu pot face asta decât înghițind și ordine de paliere de preț superioare.

Românii vin greu către piața de acțiuni. Curajul este limitat chiar și când apelează la fondurile de investiții CITEȘTE ȘI Românii vin greu către piața de acțiuni. Curajul este limitat chiar și când apelează la fondurile de investiții

Cum titlurile Fondul Proprietate au un procentaj important în structura principalilor indici, întreaga piață a fost trasă în jos. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,10%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,16%, până la nivelul de 8.571,53 de puncte. Este o reacție negativă puternică, dar din punct de vedere tehnic, mișcarea ascendentă este intactă. Cotația se menține deasupra mediilor mobile cu relevanță în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Ședință contradictorie la BVB. Indicii cad în ultima oră de tranzacționare, trași în jos de vânzări mai agresive pe titlurile Fondul Proprietatea

Pe alte acțiuni tendința a fost divergentă. Titlurile aflate pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,36 milioane lei, cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au corectat cu 0,15%, până la prețul de 13,56 lei/acțiune, în ziua în care instituția de credit a raportat un rezultat net la 9 luni de 1,14 miliarde lei, în creștere cu 7,1% față de perioada similară a anului trecut. Este o mișcare în oglindă cu cea a băncii-mamă Société Générale, care pe bursa de la Paris a consemnat o creștere importantă în condițiile în care a raportat un profit net de 1,2 miliarde euro în trimestrul 3, peste așteptările analiștilor și cu 25% mai mari decît câștigul net de 955 milioane lei de la T3 2017.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe transferuri de 2,01 milioane lei.

Povești adevărate cu dividende suplimentare

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,64 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 0,99%, până la prețul de 8,03 lei/acțiune. După închiderea pieței, emitentul a publicat convocatorul unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor în care Consiliul de Administrație propune, la solicitarea acționarului majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, distribuirea unui dividend brut de 0,78935014 lei, suma totală care ar urma să plece către acționari ridicându-se la  238,00 milioane lei.

Cu o zi înainte, Romgaz Mediaș (SNG) venise cu propunerea distribuirii unui dividend brut de 1,30 lei/acțiune. Titlurile producătorului de gaze naturale s-au corectat astăzi cu 0,28%, până la prețul de 35,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,42 milioane lei. Surse din piață spun că cereri de returnări de cash au fost formulate de guvern și către alte companii, iar acest lucru corespunde unor așteptări din piață. Brokeri și investitori declarau pentru Profit.ro încă de la jumătatea anului că statul ar putea ven cu dividende suplimentare după modelul de anul trecut.

Declin pe acțiunile OMV Petrom într-un context de picaj abrupt al cotațiilor petrolului

La același capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a suferit un recul de 0,75%, titlurile Electrica (EL) au staționat pe nivelul de preț de 10,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,50 milioane lei.
Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a coborât sub nivelul de 71,00 dolari/baril pentru prima dată în ultimele 2 luni și jumătate, la București titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au depreciat cu 1,39%, până la prețul de 0,3900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,19 milioane lei. Pe același emitent, s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, cu 4,00 milioane acțiuni, în valoare de 1,57 milioane lei.

Zi „verde” pentru 2 companii listate în ultimii ani

Pe transferuri de 2,97 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Digi Communications (DIGI) și-au continuat parcursul de revenire din minime, cu un avans de 2,31%, până la nivelul de 31,00 lei/acțiune, reper cu 22,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare din luna mai a anului trecut.

O altă companie listată recent, MedLife (M) au urcat cu 1,85%, până la prețul de 27,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 467.000 de lei în ziua în care furnizorul de servicii medicale a raportat o creștere de 33,6% a profitului net la 9 luni, la 12,77 milioane lei, de la 9,56 milioane lei, urmare a reducerii cu 37,5% a pierderii financiare, la 9,08 milioane lei, de la 14,54 milioane lei. La 6 luni, profitul net era de 6,07 milioane lei, în scădere cu 5%. Compania și-a majorat cifra de afaceri în același interval cu 26,2%, la 579,34 milioane lei, de la 459,18 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
brd
bvb
bursa
medlife
nuclearelectrica
romgaz