Bursa românească, fură startul pentru vacanța de Crăciun. Volumele, într-atât de mici încât apar semnalele false; vânzări cum nu s-au mai văzut la KFC

Bursa românească, fură startul pentru vacanța de Crăciun. Volumele, într-atât de mici încât apar semnalele false; vânzări cum nu s-au mai văzut la KFC

Sursa foto: Pixbox77 / dreamstime.com

scris 23 dec 2019

Lichiditatea s-a redus drastic la BVB în ultima ședință de tranzacționare de dinainte de pauza bursieră de Crăciun. În absența ordinelor, indicii au fost în derivă și au sfârșit a închide sub nivelurile de referință. Pe acțiunile Sphera a fost declanșat de 4 ori mecanismul de întrerupere a volatilității, însă volumele au sfârșit prin a fi tot derizorii.

Bursa americană este pe noi maxime și investitorii se bucură că detensionarea relațiilor comerciale dintre SUA și China a lăsat loc pentru tradiționalul raliu de Crăciun al piețelor de acțiuni. La București, dacă nu au fost semnale de accelerare a unui rally, în schimb este loc pentru vacanță. Așezată insular între week-end și mini-vacanța de 3 zile de Crăciun, sesiunea de atăzi a fost caracterizată mai degrabă de o prezență redusă „la butoane” a jucătorilor de la BVB.

Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,76 milioane lei (3,51 milioane euro), abia la o treime de cel de anul trecut care a adus bursa românească în rândul burselor emergente, iar mișcările au fost neconcludente. Indicii principali au avut deviații mici, rezultate însă din închideri de sens contrar, precum și de evoluții de amplitudini total diferite ale celor mai tranzacționate acțiuni.

ULTIMA ORĂ Cad pragurile la SIF-uri. Iohannis promulgă legea care elimină limitările de deținere la 5% din acțiuni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cad pragurile la SIF-uri. Iohannis promulgă legea care elimină limitările de deținere la 5% din acțiuni

Senzația de piață în părăsire s-a văzut cel mai mult pe acțiunile Sphera Franchise Group (SFG). Ordine nu neapărat foarte mari au declanșat de nu mai puțin 4 ori, în prima parte a sesiunii mecanismul de întrerupere a volatilității recent introdus de operatorul de piață, fără însă ca alerta trasă în piață să aducă neapărat noi investitori în cotații. Până la final, titlurile companiei care operează lanțurile KFC și Pizza Hut au consemnat o scădere de 2,88%, ultimul preț de 18,55 lei/acțiune, fiind cu o treime sub cel de 29,00 lei/acțiune al ofertei publce care a adus acest emitent la cota BVB în noiembrie 2017. Într-o ședință în care transferurile pe acest emitent au fost de doar aproximativ 202.000 de lei, în piață a fost atins și un minim de 18,10 lei/acțiune. Lumânarea japoneză aferentă zile de tranzacționare de astăzi, cu umbre superioară și inferioară mari și un corp mic, plasată la baza unui minim local, denotă nehotărâre în piață.

Producătorul semințelor și alunelor Elmas listează astăzi la bursă obligațiunile în valoare de 4,7 milioane lei. Titluri garantate în premieră cu brandul CITEȘTE ȘI Producătorul semințelor și alunelor Elmas listează astăzi la bursă obligațiunile în valoare de 4,7 milioane lei. Titluri garantate în premieră cu brandul

În general, investitorii nu au vrut să mute decisiv. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,06% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,08%, până la nivelul de 9.87,96 de puncte, în ceea ce pe grafic arată ca o retragere pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), ce a funcționat în mai multe rânduri ca suport dinamic în trendul ascedent, care încă este intact din punct de vedere tehnic, având maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.

Bursa românească, fură startul pentru vacanța de Crăciun. Volumele, într-atât de mici încât apar semnalele false; vânzări cum nu s-au mai văzut la KFC

Piața a fost trasă în jos de corecția de 1,20%, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 36,95 lei/acțiune, o sesiune în care au adunat cele mai mari schimburi de 3,43 milioane lei. Este mișcarea ce a făcut ca și indicele energetic BET-NG să subperformeze pieței, cu un declin de 0,89%. Cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP) a coborât cu 0,11%, până la prețul de 0,4400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,30 milioane lei. La același capitol, titlurile Transgaz (TGN) au suferit un recul de 0,83%, până la prețul de 360,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei, în contextul în care sistemul național de transport de gaze naturale a cunoscut o etapă de prealertă ș chiar alertă la acest sfârșit de an.

Mai degrabă lucrurile au fost pozitive pe segmentul financiar. Pe al 2-lea rulaj al pieței, de 2,91 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,19%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune, care stuează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 13,48 miliarde lei (2,82 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,77%, până la prețul de 15,72 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,13 milioane lei.

Pe maximele din piața secundară, la 1,2000 lei/acțiune, au închis titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au adunat transferuri de 2,10 milioane lei. Este impulsul care a influențat și indicele financiar BET-FI, singurul care a afișat culoarea „verde”, stabilizându-se la nivelul de 47.211,50 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz