BCR listează astăzi emisiunea de obligațiuni nepreferențiale în valoare de 600 milioane lei

BCR listează astăzi emisiunea de obligațiuni nepreferențiale în valoare de 600 milioane lei
Oana Osman
Oana Osman
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 dec 2019

Banca Comercială Română (BCR) aduce astăzi la tranzacționare pe bursa locală prima emisiune de obligațiuni senior nepreferențiale din România și din Europa Centrală și de Est, în valoare de 600 de milioane de lei. Titlurile au o maturitate la 7 ani și reprezintă cea mai mare emisiune în lei de pe piața locală de capital. Fitch a acordat emisiunii de obligațiuni un rating final de BBB+.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Secvență foarte bună pentru exercițiile de piață de la Bursa de Valori București. După ce luni sistemul operatorului de piață a procesat tranzacția prin care Raiffeisen Bank a vândut obligațuni în valoare de 480 milioane lei, este rândul BCR să aducă în piață obligațiunile deja plasate săptămâna trecută către investitori calificați. Lansarea ofertei pe piață a generat interes considerabil din partea investitorilor, iar emisiunea a obținut un cupon de 5,35%, anunță banca. Subscrierile au fost echilibrat distribuite între administratori de active, fonduri de pensii, companii de asigurări și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

BERD a anunțat, într-un comunicat separat, că investește 26 milioane de euro în emisiunea de obligațiuni.

Emisiunea a fost făcută ca pas de aliniere la noile reglementări UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL), în linie cu strategia de rezoluție pe care o urmărește. Acestă clasă de obligațiuni reprezintă pasive eligibile drept capital și intră în formarea capitalului de rang 3, fiind introdusă odată cu noua Directivă de rezoluție bancară ca formulă de finanțare ce trebuie să asigure disponibilitatea de fonduri în caz de probleme. Aceasta, după ce UE a decis că băncile insolvabile nu vor mai primi bani publici și că pierderile vor trebui să fie absorbite de acționari și de investitorii care și-au luat un anumit risc.

Datoria Senior Non Preferred are rangul de despăgubire a creditorilor mai mare decât datoria subordonată, dar sub obligațiunile Senior clasice. În cazului unui default, sunt despăgubite depozitele garantate (cele de până la 100 de mii de euro), apoi cele negarantate ale IMM și ale populației, urmate de depozitele corporațiilor, apoi de cele două tipuri de obligațiuni menționate mai sus.

BCR a preferat să emită în lei aceste obligațiuni, după ce alte bănci au lansat emisiuni în euro pentru a se conforma cerințelor MREL. Banca Transilvania a plasat anul trecut o emisiune de 285 milioane de euro pe o scadență de 10 ani, la un cost Euribor la 6 luni + 3,75%. Și în cazul BT, obligațiunile au fost luate de investitori instituționali, cei mai mari fiind IFC (120 mil. euro) și BERD (100 mil euro).

„Emisiunea de obligațiuni reflectă deopotrivă încrederea noastră în piața locală și obiectivul de a ne consolida rezultatele. Diversificarea surselor de finanțare face parte din strategia noastră de dezvoltare pe termen lung și avem convingerea că această emisiune va contribui la dezvoltarea pieței de capital autohtone”,  a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Cîțu: Vom elimina cerințele de capital pentru administratorii de pensii private și posibilitatea de transfer a contribuției Pilonului 2 la sistemul de pensii de stat CITEȘTE ȘI Cîțu: Vom elimina cerințele de capital pentru administratorii de pensii private și posibilitatea de transfer a contribuției Pilonului 2 la sistemul de pensii de stat

Emisiunea de obligațiuni a avut succes încă de la supra-subscrierea în registrul de ordine a țintei de 500 de milioane de lei, ceea ce a dus la decizia de majorare a emisiunii până la 600 de milioane de lei. Prețul final reflectă angajamentul pe termen lung al BCR atât față de piață, cât și față de investitorii insitituționali.

„Ne bucurăm că oferta de instrumente financiare de la Bursa de Valori București devine din ce în ce mai variată. Obligațiunile BCR s-au dovedit a fi o ofertă de succes, atât din punct de vedere al valorii, având în vedere că este una dintre cele mai mari emisiuni de pe piața de capital din România, cât și în ceea ce privește timpul necesar încheierii tranzacției, care a fost unul scurt. Poate fi un exemplu bun pentru alte proiecte din domeniul instrumentelor de datorie, deoarece dovedește că piața de capital îndeplinește un rol important pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltării economiei naționale”, a declarat Adrian Tănase, CEO BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
mrel
obligatiuni
bvb