Bursa românească, gripată pentru o zi fără motor german. Acțiunile Purcari coboară la 20 de lei/unitate într-o tranzacție relevantă cu aproape un sfert din capitalul social

Bursa românească, gripată pentru o zi fără motor german. Acțiunile Purcari coboară la 20 de lei/unitate într-o tranzacție relevantă cu aproape un sfert din capitalul social
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 oct 2019

După sesiunile de corecții recente, indicii principali de la Bursa de Valori București au avut oscilații modeste și în contextul unei sesiuni europene slabe, în care cea mai mare piață de acțiuni continentală, cea de la Frankfurt, a fost închisă de Ziua Națională a Germaniei. Principala poveste a bursei românești s-a consumat în afara pieței reglementate, unde 22,69% din acțiunile producătorului de vinuri Purcari au fost schimbate într-o operațiune depășind 90 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească navighează în această săptămână într-un climat de incertitudine dat de ecoul favorabil promovării pieței de capital locale și valul de vânzări pe activele de risc din piețele financiare internaționale antrenat de un cocktail de vești negative care includ zvonuri despre Brexit, datele macroeconomice dezamăgitoare și conturarea perspectivei unor tensiuni comerciale între SUA și țările Uniunii Europene.

După secvența corectivă din precedentele 3 ședințe, indicii principali au dat semnalul unei încercări de stabilizare, însă ziua a fost neconcludentă, cu deviații mici față de reperele de referință și închideri divergente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni.

Dafora Mediaș obține verdict favorabil în justiție pentru planul de reorganizare, prelungit cu 1 an, și un program de plată pe 4 ani CITEȘTE ȘI Dafora Mediaș obține verdict favorabil în justiție pentru planul de reorganizare, prelungit cu 1 an, și un program de plată pe 4 ani

Astfel, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,03%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,04%, până la nivelul de 9.429,07 puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent rămâne deocamdată intact, cu secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow încă neatinsă. Media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în urcare, ar trebui să reprezinte primul suport dinamic logic ce să se interpună mișcării corective din această săptămână.

Bursa românească, gripată pentru o zi fără motor german. Acțiunile Purcari coboară la 20 de lei/unitate într-o tranzacție relevantă cu aproape un sfert din capitalul social

În neclintire ca și piața a fost cea mai reprezentativă acțiune a ei. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe tranzacții de 12,94 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,57%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,37 milioane lei. Pe același emitent s-a consumat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 2,82 milioane lei.

La BVB, principalul eveniment s-a consumat, însă, în afara pieței reglementate. Lorimer Ventures Limited, filială deținută în Cipru de fondul de investiții Emerging Europe Growth Fund II, LP, administrat de Horizon Capital, cunoscut pentru plasamentele sale din Ucraina și-a vândut pachetul de 4,54 milioane acțiuni Purcari Wineries (WINE), echivalent cu 22,69% din capitalul social al producătorului de vinuri. Oferta de vânzare accelerată s-a consumat la prețul de 20,00 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea tranzacției la 90,78 milioane lei (19,11 milioane euro). În piața reglementată, titlurile Purcari au închis la prețul de 21,00 lei/acțiune, cu 2,33% sub referință, pe volume echivalente cu 1,79 milioane lei.

Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României CITEȘTE ȘI Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României

Pe al 4-lea rulaj zilei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,86%, până la prețul de 1,1700 lei/acțiune, tractând și indicele financiar BET-FI care a fost singurul care a supraperformat pieței, cu un avans de +0,32%, la nivelul de 41.753,20 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a suferit un declin de 0,18%, într-o zi în care cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,14%, până la prețul de 36,75 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 988.000 de lei.

Aparenta slăbiciune a pieței locale sub aspectul volumelor și mișcării cotațiilor vine și într-un context în care cea mai importantă bursa continentală, cea din Germania, care a fost închisă în Ziua Națională în care se aniversează 29 de ani de la reunificarea țării. În rest, închiderile au fost divergente: +0,12% indicele Euro Stoxx 50, -0,63% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,30% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,32% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,45% pentru indicele PX de la Praga.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
purcari