Bursa românească începe anul cu o sesiune „verde”. Cotațiile au sfidat ziua negativă la nivel european

Bursa românească începe anul cu o sesiune „verde”. Cotațiile au sfidat ziua negativă la nivel european

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 ian 2019

Trași în sus de revenirea de 2,5% pe acțiunile Băncii Transilvania, indicii principali de la BVB au câștigat cu puțin peste un procent, deși debutul de an este caracterizat de aversiune la risc în piețele financiare internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii activi la Bursa de Valori București încearcă să-și revină din șocul de la sfârșitul anului trecut, când creșterile de 2 ani au fost măturate în doar 3 ședințe de tranzacționare după ce Guvernul a promovat o ordonanță de urgență cu modificări majore de ordin fiscal și de reglementare pentru domeniile bancar, energetic și telecom.

După ce ultimele sesiuni din 2018 au fost caracterizate de stres, la debutul acestui an cumpărătorii s-au regrupat pentru a schița o intenție pentru inițierea unei mișcări de recuperare. Deși în primele minute de tranzacționare cotațiile au deschis mai jos, pe parcursul zilei piața a revenit, iar avansul a fost de peste 1 procent la nivelul principalilor indici.

Este o performanță remarcabilă, pentru că piețele europene au resimțit o undă de șoc venită de pe alte continente. Tăierea estimărilor privind câștigurile operată de Apple care sugerează un impas al vânzărilor de iPhone pe piața chineză a majorat aversiunea la risc din Europa. Cu excepția indicelui PX de la Praga care a închis cu 0,07% peste referință, taboloul bursier european a fost roșu: -1,29% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,62% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,66% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,55% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,15% pentru indicele BUX de la Budapesta.

RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 1,13%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,18%, până la nivelul de 7.471,10 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni de la BVB își caută noi repere de tranzacționare după prăbușirea de anul trecut care a deteriorat parametrii graficelor avute în vedere de traderi în lunile precedente. Cotația este în așteptarea mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, care este de așteptat să urmeze traiectoria prețului.

Bursa românească începe anul cu o sesiune „verde”. Cotațiile au sfidat ziua negativă la nivel european

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, 43,39% din rulajul de 30,47 milioane lei (6,53 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile însumând 13,22 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 2,49%, până la prețul  de 2,0550 lei/acțiune. Instituția de credit a inițiat pentru perioada 3-25 ianuarie o operațiune de răscumpărări pentru 10 milioane acțiuni proprii, reprezentând 0,24% din capitalul social.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat, de asemenea, cu 1,58%, până la prețul de 11,58 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproximativ 895.000 de lei.

Tot într-o notă pozitivă au fost și acțiunile din domeniul energetic și de utilități, al căror indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,75%. Acesta a fost tractat de ricoșeul de 2,16% al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), până la prețul de 28,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,17 milioane lei.

Pe o activitate de tranzacționare încă și mai intensă, de 3,47 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au avut un avans de 0,93%, până la prețul de 9,79 lei/acțiune, nivel cu 4,15% peste minimul local de 9,4000 lei/acțiune din decembrie, pe momentul exacerbării vânzărilor antrenate de ordonanța de urgență care prevede inclusiv o taxă pe cifra de afaceri a societăților din domeniul energiei.

O dinamică bună, +3,92%, au avut și titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 8,4800 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de aproximativ 744.000 de lei.

CEO-ul și alți 2 membri ai directoratului Transelectrica, una din companiile cel mai \ CITEȘTE ȘI CEO-ul și alți 2 membri ai directoratului Transelectrica, una din companiile cel mai "lovite" fiscal, au fost schimbați din funcții. Noul director general a lucrat și la distribuitorul Enel

Prin contrast, pe segmentul fondurilor închise de investiții, tendința a fost negativă. Indicele financiar BET-FI a scăzut cu 0,19%, până la nivelul de 34.570,93 de puncte, însă cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a avut o zi favorabilă. Titlurile sale au închis cu 0,45% peste referință, la prețul de 0,8870 lei/acțiune o sesiune în care au avut al 2-lea rulaj al zilei, de 3,62 milioane lei.

După majorarea semnificativă a free-float-ului în urma unei operațiuni de piață în care a înstrăinat o treime din acțiuni la sfârșitul anului trecut, acțiunile Alro Slatina (ALR) revin mai des în prim-planul sesiunilor bursiere. Astăzi, titlurile producătorului de aluminiu au adunat schimburi de 1,32 milioane lei, într-o sesiune în care cotația a alunecat cu 0,32% sub referință, la prețul de 3,0700 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
electrica
alro
apple