Bursa românească, într-o „capcană” unde nu poate primi ajutor european și american

Bursa românească, într-o „capcană” unde nu poate primi ajutor european și american

Sursa foto: Semisatch / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 oct 2017

Deși indicii americani escaladează noi maxime, iar piețele europene au, de asemenea, o secvență pozitivă, indicele BET de la BVB rămâne blocat între 2 repere tehnice importante, fără a participa la elanul pozitiv la nivel global. „O piață care pare în așteptarea unor evenimente”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Presiunea la vânzare exercitată la jumătatea ședinței de ranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București nu a fost confirmată astăzi, când închiderea a fost pozitivă. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, observă alternarea sesiunilor cu „pe verde”, cu cele de deprecieri. „Este o piață sinusoidală”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

Tendința de vânzare din ședința precedentă părea că prevestește o scădere, dar volumele au fost mici și mai degrabă a părut ca un „foc de paie”. Până la final, ziua a fost pozitivă, ajutată și de creșterea piețelor externe, mai punctează Murgoci.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Cu excepția indicelui german DAX, care a ezitat cu un declin marginal de 0,02%, bursele mature din Europa au înregistrat aprecieri: +0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,54% pentru indicele FTSE100 de la Londra și +0,30% pentru indicele CAC40 de la Paris. La nivel regional, mișcările au fost divergente, dar nota generală a fost, de asemenea, ascendentă: +0,79% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,46% pentru indicele PX de la Praga.

PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Emisiune de obligațiuni în euro listată la BVB. International Investment Bank, cu sediul la Moscova, a atras în ultimii 3 ani echivalentul a 215 milioane euro

„Americanii escaladează, în continuare, vârfurile acelea înalte în fiecare zi”, arată contextul Murgoci adăugând însă că în România există un sentiment de nesiguranță, de a nu știi ce să facă la o răscruce. „O piață care pare în așteptarea unor evenimente, a rezultatelor la 9 luni”, a mai spus brokerul de la Estinvest.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,16%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,20%, până la nivelul de 7.904,62 puncte. Indicele este blocat pentru a 12-a sesiune consecutiv între 2 repere tehnice importante, respectiv media mobilă exponențială de 200 zile (EMA200) care definește trendul și un prag de suport important conturat în zona de 7.840 de puncte, care a reprezentat minimele de la care piața a ricoșat în martie, în iunie-iulie, și la începutul lunii trecute.

Bursa românească, într-o „capcană” unde nu poate primi ajutor european și american

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 38,83 milioane lei (8,48 milioane euro), aproape 2 treimi din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de transferurile pe titlurile Fondului Proprietatea (FP). Este vorba despre schimburi însumând 6,53 milioane lei în piața reglementată și de o tranzacție specială pe segmentul deal cu 20,63 milioane de acțiuni a cărei valoare s-a ridicat la 17,56 milioane lei.

Cotația FP s-a apreciat în piață cu 0,12%, până la prețul de 0,8510 lei/acțiune. Investitorii își fac primele calcule legate de cash-ul încasat de Fond din dividende și din vânzarea a 2,56% din acțiunile OMV Petrom (SNP) contra sumei de 399,85 milioane lei, iar interesul pentru acest titlu este în creștere, explică Murgoci. Investitorii mizează că administratorul Franklin Templeton care și-a prelungit mandatul până în 2020 va recompensa acționarii cu distribuție de cash.

România rămâne la periferia piețelor de capital. Bursa de la Varșovia deja este piață dezvoltată, cu 2 clase peste cea de la București CITEȘTE ȘI România rămâne la periferia piețelor de capital. Bursa de la Varșovia deja este piață dezvoltată, cu 2 clase peste cea de la București

Pe piața reglementată cel mai tranzacționat emitent, cu transferuri în valoare de 8,37 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,22%, până la prețul de 2,2400 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,32%, până la prețul de 12,44 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,17 milioane lei.

„Evoluția acțiunilor bancare este sensibilă la apariția a tot felul de informații, zvonuri”, comentează Murgoci. În opinia sa, taxa unică de 0,5% pe activele bancare nu estge un subiect terminat, iar piața încă ia în calcul că ar putea fi introdusă. O înscriere pe o direcție mai clară pe acest segment se va stabili abia după o comunicare a unui rezultat privind negocierile pe care Banca Transilvania le derulează pentru preluarea Bancpost.

Tudose neagă că Guvernul pregătește o nouă taxă pentru sectorul financiar-bancar, cum afirmă senatorul liberal Cîțu CITEȘTE ȘI Tudose neagă că Guvernul pregătește o nouă taxă pentru sectorul financiar-bancar, cum afirmă senatorul liberal Cîțu

Într-o zi în care doar 3 emitenți au depășit reperul unor tranzacții de 2 milioane lei, pe locul 4 în topul rulajelor, cu schimburi însumând aproape 794.000 de lei, s-au aflat titlurile SIF Transilvania (SIF3), a cărei cotație a coborât cu 5,48% în ziua corecției ex-dividend, până la prețul de 0,2500 lei/acțiune. Aceasta a tras în jos indicele financiar BET-FI, care a suferit un recul de 0,83%, până la nivelul de 36.833,57 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avut o apreciere apropiată de media pieței, de 0,19%. Cel mai lichid emitent din structura sa, cu transferuri în valoare de aproape 631.000 de lei, a fost Transelectrica (TEL), ale cărei titluri s-au apreciat cu 0,70%, până la prețul de 28,80 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
bvb
bursa
estinvest
brd
banca transilvania
bancpost
fondul proprietatea