Obligațiunile Puerto Rico se prăbușesc, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că datoriile insulei ar trebui șterse: investitorii să-și spună „La revedere!” de la banii plasați!

Obligațiunile Puerto Rico se prăbușesc, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că datoriile insulei ar trebui șterse: investitorii să-și spună „La revedere!” de la banii plasați!

Sursa foto: Wangkun Jia / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 oct 2017

Emisiunea de obligațiuni scadentă în 2035 a statului Puerto Rico a ajuns să fie tranzacționată la o treime din valoarea nominală. Unui declin sever suferit după ce Uraganul Maria a lovit insula din Caraibe, i s-a adăugat o prăbușire de 30% a bondurilor, în contextul în care președintele SUA Donald Trump a afirmat că datoria trebuie ștearsă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uraganul Maria a devastat insula Puerto Rico, iar Donald Trump, președintele SUA, a inspectat pe teren nivelul pagubelor. Anunțurile făcute de acesta configurează o altă devastare, de data aceasta în portofoliile investitorilor care au investit în emisiunile de bonduri ale Puerto Rico, listate pe piața obligațiunilor municipale americane.

„Va trebui să lucrăm la ceva. Trebuie să revizuim întreaga structură a datoriilor”, a declarat Trump pentru Fox News, preluat de Bloomberg. „Știți că le datorează o mulțime de bani prietenilor voștri de pe Wall Street. Vor trebui ca aceste datorii să fie șterse!".

Președintele american a apreciat că bugetul este dezechilibrat și că investitorii vor trebui să-și spună „La revedere!” de la banii plasați.

Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică CITEȘTE ȘI Și bancherii de pe Wall Street anticipează că se apropie o nouă criză economică

Sunt declarațiile care s-au transmis imediat în piața de obligațiuni, unde emisiunea cu scadență în 2035 a Puerto Rico deja se tranzacționa cu un discount de aproximativ 30% încă de anul trecut. Uraganul Maria a determinat o prăbușire a acestora la jumătate față de valoarea nominală, iar discursul privind ștergerea datoriei a condus la încă un picaj de 30%. În prezent, titlurile se tranzacționează cu puțin pete o treime din valoarea nominală.

Puerto Rico rula anul trecut un deficit bugetar de aproximativ 200 milioane dolari, datoria totală a insulei depășise 72 miliarde dolari, iar gaura din sistemul de pensii se ridică la 50 miliarde dolari. Șocul pentru investitori a venit în anul 2015, când a devenit limpede pentru piețe că datoria asumată guvernamental în Puerto Rico este nesustenabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
puerto rico
sua
donald trump
criza
faliment
obligatiuni
bonduri