Bursa românească își reia declinul. Acțiunile Băncii Transilvania dau tonul deprecierilor

Bursa românească își reia declinul. Acțiunile Băncii Transilvania dau tonul deprecierilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 sep 2017

Indicii principali de la BVB au pierdut jumătate de procent, în pofida unei zile predominant pozitive pentru piețele bursiere din Europa continentală. Titlurile bancare, care au dus trena deprecierilor săptămânii precedente, au suferit un recul peste media pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o sesiune de revenire ieri pe un o activitate de tranzacționare modeste, la Bursa de Valori București volumele au revenit odată cu tendința de vânzare. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 31,72 milioane lei (6,90 milioane euro) întro sesiune în care indicele compozit BET Plus a pierdut 0,46%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,52%, până la nivelul de 8.015,73 puncte.

Este o mișcare imprimată de tendința internă, întrucât în Europa ziua a fost predominant pozitivă, cu o apreciere de 0,38% a indicelui Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent. Cu excepția indicelui FTSE100 de la Londra, cu o închidere cu 0,25% sub referință, bursele mature au avut o ședință „verde”: +0,29% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,75% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Înțelegerea între Electrica și Fondul Proprietatea pentru achiziția pachetelor minoritare deținute de FP la subsidiarele distribuitorului de electricitate, cu un pas mai aproape CITEȘTE ȘI Înțelegerea între Electrica și Fondul Proprietatea pentru achiziția pachetelor minoritare deținute de FP la subsidiarele distribuitorului de electricitate, cu un pas mai aproape

Ca și săptămâna trecută – când au fost ținta unor măsuri și declarații ostile guvernamentale – acțiunile bancare au dat linia negativă a pieței. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,87%, până la prețul de 2,2750 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,57 milioane lei, reprezentând aproape o treime din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD - Groupe Societe Generale (BRD), pe transferuri în scădere, de aproximativ 824.000 de lei, a suferit un recul de 1,25%, până la prețul de 12,64 lei/acțiune, reper cu 11,11% sub maximul al acestui an de 14,22 lei/acțiune consemnat la începutul lunii trecute și cu numai 6,40% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 11,88 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a realizat și o tranzacție specială în piața deal la prețul de 12,78 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea schimbului la 2,30 milioane lei.

Creșterea prețului petrolului nu a influențat pozitiv sectorul energetic de la BVB

Cotația țițeiului Brent a avut astăzi o creștere semnificativă la Londra, atingând din nou zona maximului de 54,30 dolari/baril din luna mai a acestui an, în prefigurarea unei decizii de tăiere a producției de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Este o scumpire a energiei care nu s-a răsfrânt la București. Indicele energetic BET-NG a închis cu 0,22% sub referință.

Acesta a fost tras în jos chiar de cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), ale cărui titluri s-au depreciat cu 1,32%, până la prețul de 0,3000 lei/acțiune, pe transferuri în valoare de 1,66 milioane lei. Pe piața deal a fost încheiat, de asemenea, un schimb în valoare de 2,30 milioane lei, la prețul de 0,3010 lei/acțiune. Investitorii activi pe această companie încă digeră știrea privind majorarea accizei la carburanți care ar putea eroda din profitul net al companiei.

Cel mai lichid emitent al acestui sector a fost, însă, astăzi, Transelectrica (TEL), cu transferuri de 3,67 milioane lei, într-o zi în care titlurile companiei au suferit un declin de 0,18%, până la prețul de 27,70 lei/acțiune.

Ce obțin acționarii SIF Oltenia din câștigul net obținut în 2016

O excepție a tabloului predominant „roșu” l-a reprezentat segmentul fondurilor închise de la bursă. Indicele financiar BET-FI a urcat cu 1,07%, până la nivelul de 36.060,29 puncte, într-o zonă a maximului ultimilor 5 ani.

Cea mai mare parte a acestei creșteri cade în sarcina avansului de 3,41% al titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,000 lei/acțiune o zi în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 2,59 milioane lei. Saltul acțiunii survine în contextul în care Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat astăzi distribuirea unui dividend brut de 0,0900 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 5,86% raportat la prețul mediu de tranzacționare din anul 2016, dar și un program de răscumpărare de acțiuni proprii în valoare de 49,05 milioane lei, în scopul reducerii capitalului social. Precedentele propuneri de repartizare a câștigului net din anul 2016 au căzut la vot la AGA de bilanț din luna aprilie.

Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât astăzi cu 0,35%, până la prețul de 0,8600 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,60 milioane lei, în condițiile în care a publicat un convocator pentru Adunările Generale ale Acționarilor în data de 26 octombrie pe ordinea de zi figurând și votarea unui program de buy-back ale cărui detalii nu au fost publicate însă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
fondul proprietatea
transelectrica
omv petrom
sif oltenia