Bursa românească nu se conectează la raliul piețelor externe, iar așteptările locale se dimensionează pentru finalul de an. „Jocurile, la noi, cam sunt făcute”, spune un investitor

Bursa românească nu se conectează la raliul piețelor externe, iar așteptările locale se dimensionează pentru finalul de an. „Jocurile, la noi, cam sunt făcute”, spune un investitor

Sursa foto: Pressureua / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 dec 2018

Deși ziua a fost de aprecieri robuste pentru acțiunile europene, la Bursa de Valori București indicii principali au alunecat sub referință, pe fondul unei activități de tranzacționare consistente. Având în vedere lipsa de reacție a pieței locale, este de așteptat ca închiderea de an să fie în jurul valorilor actuale, spune Bogdan Ceuca, investitor cu experiență relavantă pe piața de capital românească.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a 2-a zi consecutivă, acțiunea SIF Oltenia (SIF) a fost vedeta zilei pe bursa de la București. O tranzacție specială cu 13,22 milioane de acțiuni, reprezentând 2,28% din capitalul social al emitentului cu sediul la Craiova, a fost efectuată în piața deal, la prețul de 2,0800 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 27,50 milioane lei.

Cu o zi înainte, un alt transfer de tip deal a fost efectuat pe acțiunile SIF Oltenia, în sumă de 9,98 milioane lei, iar luni o tranzacție similară s-a ridicat la 12,44 milioane lei. Interesul pentru societate a sporit în condițiile în care aceasta are pe bilanț, din această toamnă, cu 140 milioane euro în plus după ce a vândut către grupul bancar austriac Erste participația sa de 6,29% din acțiunile BCR, cea de-a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.

EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionat

Activitatea a fost sporită și pe piața reglementată, rulajul total al pieței de acțiuni fiind de 86,54 milioane lei (18,57 milioane euro). „A fost o zi destul de interesantă”, a declarat pentru Profit.ro Bogdan Ceuca, investitor cu peste 15 ani de experiență la Bursa de Valori București. „Au fost ordine ceva mai mari și investitori mari.”

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 18,65 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,15%, până la prețul de 13,74 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,92 milioane lei.

„Nu cred că se mai poate drege ceva”

Cu procentaj important în structura principalilor indici, acțiunile bancare au tras în jos piața. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,14%, iar indicele reprezentativ BET a închis cu 0,15% sub referință, la nivelul de 8.567,83 de puncte.

Pentru Ceuca, investitor care a acumulat experiență relevantă și în industria profesionistă de brokeraj, sesiunea de astăzi este cea care-i ancorează așteptările pentru final de an. Estimările sale sunt că închiderea de an va fi în apropierea nivelurilor actuale, iar decembrie va fi una din cele 4 luni de declin din acest an. „Eu cred că nu se mai poate redresa.”

Argumentul este acela că investitorii activi în piața locală nu au mai participat și astăzi la raliul antrenat în piețele externe de conturarea unui sentiment pozitiv față de o posibilă înțelegere comercială între SUA și China. În Europa, tabloul bursier arată „verde” pe linie, iar în unele cazuri avansul este robust: +1,72% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,15% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,38% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,07% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,32% pentru indicele PX de la Praga.

Dacă marți piața românească a încercat să copieze mișcarea, iar rezultatul a fost o apreciere firavă, astăzi forța nu a mai existat, iar închiderea a fost negativă. Este motivul pentru care Ceuca se gândește că anul se va încheia la BVB aproape de parametrii de tranzacționare actuali. „În momentul acesta nu cred că se mai poate drege ceva”, afirmă el. „Jocurile, la noi, cam sunt făcute.”

Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip s-a oprit într-o zonă de la confluența unor suporturi dinamice importante, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și linia inferioară a canalului ascendent care a delimitat mișcarea ascendentă începută în iulie.

Bursa românească nu se conectează la raliul piețelor externe, iar așteptările locale se dimensionează pentru finalul de an. „Jocurile, la noi, cam sunt făcute”, spune un investitor

Scenariul tehnic cel mai probabil este o blocare a cotației între mediile mobile exponențiale de 21 de zile și 55 de zile, așa cum se întâmplă în mai multe cazuri de indecizie în trend. Formațiunea grafică dă consistență așteptărilor lui Ceuca. Investitorul insistă că un ricoșeu semnificativ devine improbabil până la finalul anului: „Sentimentul e destul de negativ. S-a apăsat destul de mult pe vânzare încât să poți să mai crești cu 2% în 7-8 ședințe.”

Chiar și așa, anul ar urma să fie unul „spectaculos”, cu un avans de aproximativ 14% al indicelui BET-XT-TR și cu 8 luni de creștere, chiar și în cazul unei deprecieri în decembrie. „E normal să mai dăm înapoi”, rezumă Ceuca.

Slăbiciune pe acțiunile celei mai importante companii petroliere

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,62 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,14%, până la prețul de 35,80 lei/acțiune. Un recul încă și mai mare, de 1,43%, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 11,02 lei/acțiune o ședință în care au însumat schimburi de 6,56 milioane lei.

În ansamblu, sectorul energetic a subperformat pieței, cu un declin de 0,61% al indicelui BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,42%, la nivelul capitalizării bursiere, pe fondul unor transferuri de 6,03 milioane lei. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au închis la prețul de 0,3575 lei/acțiune, iar Ceuca interpretează ca fiind o indicație de slăbiciune acest declin chiar într-o zi în care cotațiile internaționale și-au continuat mișcarea de revenire. „Este un semnal destul de negativ pentru piață că a alunecat sub 0,3600 lei/acțiune”, spune investitorul.

Închideri pozitive pe acțiunile Nuclearelectrica și Fondul Proprietatea

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 9,6900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,96 milioane lei, într-o tendință de apreciere de câteva săptămâni susținută de acordarea dividendelor suplimentare. Pe piața deal, însă, pe acest emitent s-a realizat o tranzacție specială în valoare de 6,58 milioane lei, la prețul de 9,6000 lei/acțiune, cu 0,62% sub rererință.

Un declin similar l-a avut indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 36.375,14 de puncte. Este un recul care cade în seama acțiunilor SIF întrucât cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,57%, până la prețul de 0,9690 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de 1,86 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica