Acțiunile europene bifează a doua sesiune pe plus, pe fondul optimismului privind relațiile comerciale SUA-China. Lira sterlină crește

Acțiunile europene bifează a doua sesiune pe plus, pe fondul optimismului privind relațiile comerciale SUA-China. Lira sterlină crește
scris 12 dec 2018

Acțiunile europene au înregistrat a doua sesiune consecutivă de creșteri miercuri, pe fondul optimismului din piețe cu privire la soluționarea tensiunilor comerciale dintre SUA și China generat de comentarii ale oficialilor din ambele tabere.

Negocierile dintre primele două economii ale lumii pe tema taxelor vamale înregistrează progrese. Potrivit unor surse citate de Wall Street Journal, China a agreat să reducă tarifele la importurile de autovehicule de la 40% la 15% și este pregătită să își modifice politicile industriale pentru a crește accesul companiilor străine pe piața locală.

De cealaltă parte, președintele american, Donald Trump, s-a arătat dispus să intervină în cazul arestării directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, dacă acest lucru va ajuta la încheierea unui acord comercial cu China. Meng a fost eliberată pe cauțiune astăzi, înaintea audierii sale de către autoritățile canadiene în vederea unei eventuale extrădări în SUA.

Primul contract colectiv de muncă din sectorul financiar-bancar crește salariul minim brut la 2.500 de lei în instituțiile semnatare. BRD revine după doi ani în patronatul bancar CITEȘTE ȘI Primul contract colectiv de muncă din sectorul financiar-bancar crește salariul minim brut la 2.500 de lei în instituțiile semnatare. BRD revine după doi ani în patronatul bancar

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 1,69%, sprijinit de creșteri de peste 1% pe toate piețele majore. Bursa de la Frankfurt a urcat cu 1,38%, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, s-a apreciat cu 2,15%, FTSE MIB de la Milano cu 1,91%, iar IBEX 35 de la Madrid cu 1,35%.

În Marea Britanie, referința FTSE 100 a consemnat un avans de 1,08% înaintea votului de neîncredere inițiat de mai mulți membri ai Partidul Conservator la adresa liderului Theresa May, analiștii estimând că May are susținerea necesară pentru a rămâne la șefia partidului.

May a anunțat, înaintea votului, că nu va mai conduce partidul la următoarele alegeri, programate pentru 2022. Rezultatele votului vor fi anunțate în jurul orei 21:00 GMT (23:00 ora României).

Lira sterlină s-a apreciat puternic în raport de dolarul american, tranzacționându-se la 1,2643 unități, în creștere cu 1,23% față de cotația de la închiderea de marți. La începutul săptămânii, moneda britanică a coborât la minimul ultimilor 20 de luni față de dolar, în contextul incertitudinilor legate de Brexit.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
lira sterlina
theresa may
motiune cenzura