Bursa s-a răcit brusc

Bursa s-a răcit brusc

Sursa foto: Sdecoret | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 ian 2022

După o secvență de sesiuni cu oscilații puternice și volume foaret bune, lichiditatea s-a retras subit, iar indicii au fost marcați de inerție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impulsul corectiv destul de puternic survenit la Bursa de Valori București din a 2-a jumătate a acestei luni și care depărtase la un moment dat indicele BET a 8% față de maxime a fost amendat de un ricoșeu de 2% în ședința precedentă. Totuși, investitorii au fost precauți să continue raliul și joi, într-un context de volatilitate pe piețele financiare internaționale.

Ezitarea la cumpărare a investitorilor s-a resimțit în primul rând printr-un declin al activității de tranzacționare. Rulajul pieței de acțiuni a coborât la 28,59 milioane lei (5,78 milioane euro), cu nicio acțiune nedepășind reperul unor schimburi de 5 milioane lei. Nehotărârea pieței a fost trădată deopotrivă de deviațiile minore ale indicilor principali față de nivelurile de referință ale sesiunii precedente, dar și de închiderile divergente de pe tabloul celor mai tranzacționate acțiuni.

Transelectrica - victimă a exploziei prețurilor energiei CITEȘTE ȘI Transelectrica - victimă a exploziei prețurilor energiei

Cele mai mari transferuri, în valoare de 4,06 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 2,1050 lei/acțiune. La finalul orarului de tranzacționare emitentul a notificat piața că a contractat companiile financiare Auerbach Grayson și Swiss Capital, în calitate de intermediari, pentru a executa până la finalul sfârșitul acestui an programul de răscumpărări ale titlurilor proprii aprobat de acționari în luna decembrie a anului trecut. Operațiunea de buy-back vizează achiziția unui număr de 800,00 milioane acțiuni proprii.

Tot pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,93%, până la prețul de 19,58 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,65 milioane lei, și titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,19%, cu 2,6050 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,58 milioane lei.

EXCLUSIV Saidel vine la BVB: Vrem noi utilaje, pentru proiecte în România, Germania și Franța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Saidel vine la BVB: Vrem noi utilaje, pentru proiecte în România, Germania și Franța

În ansamblu, piața a arătat neconcludent, cu fluctuații mici, și mișcări de sens contrar: -0,02% pentru indicele compozit BET-XT, -0,60% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 51.804,72 puncte, +0,15% pentru idnicele energetic BET-NG, și +0,01% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 13.019,57 puncte se află, din punct de vedere tehnic, în zona mediilor mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa s-a răcit brusc

Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,4660 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 3,50 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au câștigat 0,55%, până la prețul de 45,50 lei/acțiune, pe o activitate de 1,51 milioane lei.

La debutul în piața AeRO, titlurile ROCA Industry (ROC1), folding care grupează momentan societățile din domeniul construcțiilor BICO Industries și Sarcom, au adunat schimburi de 1,76 milioane lei. Cotația s-a stabilizat la prețul de 10,20 lei/acțiune, cu 2,00% deasupra prețului plasamentului privat în valoare de 49,96 milioane lei realizat în vederea listării. La acest nivel, capitalizarea burseră a companiei se ridică la 180,48 milioane lei (36,50 milioane euro).

2 motoare ale trendului ascendent accelerat din toamnă au avut evoluții divergente: -0,86%, până la prețul de 23,10 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), care au cumulat transferuri de 2,05 milioane lei, și +0,39%, până la prețul de 1,0400 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au însumat tranzacții de 1,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica
medlife