Bursa se corectează cu un sfert de procent. Activitate neobișnuită în piața de certificate

Bursa se corectează cu un sfert de procent. Activitate neobișnuită în piața de certificate

Sursa foto: Maximusnd | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 iul 2021

După doborârea unor noi maxime istorice, indicele BET s-a retras, impulsul fiind imprimat în principal de corecția acțiunilor Băncii Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Într-o zi de ajustări ale cotațiilor la New York Stock Exchange, și investitorii de la Bursa de Valori București au luat o pauză în elanul de cumpărare. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 40,93 milioane lei (8,30 milioane euro), cu puțin sub media ultimilor ani care a adus BVB promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, însă această lichiditate a fost debalansată către titlurile Băncii Transilvania (TLV), respectiv transferuri de 18,52 milioane lei. Cotația a coborât cu 1,06%, până la nivelul de 2,8000 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,23%, până la prețul de 17,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,69 milioane lei.

Fondul de investiții ARK Invest, controlat de Cathie Wood, cunoscută datorită previziunilor sale îndrăznețe, a ajuns la o deținere de peste 870 milioane dolari la UiPath CITEȘTE ȘI Fondul de investiții ARK Invest, controlat de Cathie Wood, cunoscută datorită previziunilor sale îndrăznețe, a ajuns la o deținere de peste 870 milioane dolari la UiPath

Alături de declinul de 0,46%, până la prețul de 0,4360 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au cumulat tranzacții de 1,02 milioane lei, sunt mișcările ce au tras în jos piața în ansamblul ei: -0,24% pentru indicele compozit BET Plus, -0,23% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.937,22 puncte, +0,04% pentru indicele energetic BET-NG și -0,25% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.025,00 puncte revine pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa se corectează cu un sfert de procent. Activitate neobișnuită în piața de certificate

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au supraperformat pieței, cu o creștere de 0,43%, până la prețul de 1,8780 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 3,49 milioane lei.

Sesiunea a avut și particularități întâlnite de mai puține ori pe an. Reține atenția rulajul de 7,48 milioane lei (1,52 milioane euro), mult peste media obișnuită, din piața certificatelor, unde investitorii s-au activat în principal pe instrumentele financiare emise de BRK Financial Group (BRK) având ca activ suport indicele Dow Jones Average Industrial. De asemenea, inedit, în piața AeRO, pe tranzacții de 1,36 milioane lei, titlurile companiei SafeTech Innovations (SAFE) au avut un salt de 3,64%, până la prețul de 79,80 lei/acțiune care este de 20 de ori mai ridicat decât cel din plasamentul privat premergător listării.

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, toate cu închideri pozitive: +0,48%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), +2,26%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE) și +1,10%, până la prețul de 0,3670 lei/acțiune, pentru titlurile BRK Financial.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
safetech