Bursa, sesiune de așteptare, înaintea ordonanței cu modificări-bombă pentru mediul corporativ. Tranzacții de 150 milioane lei

Bursa, sesiune de așteptare, înaintea ordonanței cu modificări-bombă pentru mediul corporativ. Tranzacții de 150 milioane lei

Sursa foto: Terrance Emerson / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 dec 2018

După picajul agresiv de miercuri, antrenată de măsuri-șoc propuse de Guvern, piața bursieră românească a abordat în ședința de astăzi o tactică de tatonare, înainte de a vedea formulele finale ale deciziilor politice. „Toată lumea așteaptă să vadă ultima versiune de ordonanță”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Panica a fost mare pe Bursa de Valori București, dar s-a consumat într-o zi. La debut, astăzi, investitorii nu au mai precipitat vânzări în continuarea mișcării cauzate pe piața de acțiuni de cocktailul exploziv de măsuri fiscal-bugetare și de reglementare care includ o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale la 68 MWh până în anul 2022, o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Sesiunea a fost mai degrabă de „terapie”, investitorii preferând să nu exacerbeze scăderile. Este un semnal de relativă robustețe cu atât mai mult cu cât ziua a fost caracterizată de puternică aversiune la risc pe piețele financiare internaționale. În Europa, indicii bursieri au fost de un „roșu” aprins: -1,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,80% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,78% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,44% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,54% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,93% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,51% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele compozit BET Plus a suferit un declin de 1,74%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,91%, până la nivelul de 7.332,71 de puncte. Din punct de vedere tehnic, parametrii de tranzacționare au fost deteriorați cu totul de lumânarea aferentă ședinței de ieri ce apare ca aberantă și a ras toate câștigurile din acest an, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, sesiune de așteptare, înaintea ordonanței cu modificări-bombă pentru mediul corporativ. Tranzacții de 150 milioane lei

Investitorii vor trebui să tatoneze în etapa următoare pentru găsirea unor noi repere tehnice. Ziua de astăzi apare ca una de prudență. „Toată lumea așteaptă să vadă ultima versiune de ordonanță”, spune pentru Profit.ro Răzvan Raț, director de operațiuni la BRK Financial Group. Vor analiza varianta modificată și vor încerca să vadă ce este și ce nu este inclus în prețuri.

Sesiunea de astăzi a fost mai puțin negativă decât o arată indicii, amplitudinea declinului fiind influențată și de corecția ex-dividend pe acțiunile Romgaz Mediaș (SNG), care prin scăderea de 6,91% a fost chiar și mai adâncă decât doar valoarea repartizării de câștig cu aproximativ un procent. Cotația a închis pe nivelul de preț de 29,65 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 9,98 milioane lei.

Fondul Proprietatea: Măsurile fiscale propuse sunt o bombă cu ceas pentru economia României CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea: Măsurile fiscale propuse sunt o bombă cu ceas pentru economia României

Interes a existat pe piață și aceasta s-a văzut prin rulajul de 150,21 milioane lei (32,23 milioane euro). „se activează clienți și intră la cumpărare”, spune Raț din experiența de la casa de brokeraj pe care o reprezintă. „Există alții care preferă să aștepte...”

Acțiunile bancare au asigurat din nou aproape 2 treimi din activitatea de tranzacționare de pe bursă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut o revenire de 0,96%, până la prețul de 1,9000 lei/acțiune, pe transferuri de 62,75 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și cea mai importantă tranzacție specială din piața deal, în valoare de 13,45 milioane lei. Raț de la BRK nu se așteaptă la o recuperare rapidă, nci în cel mai bun scenariu privind ordonanța. Prăbușirea a fost de 20% și la niveluri diferite de preț vor apărea investitori dornici să marcheze profit. „Ca să recupereze ar trebui să vedem o zi fără ask și o zi de creștere de 10%...”, adaugă brokerul care indică faptul că se așteaptă ca revenirea să fie de durată.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), și a continuat parcursul negativ, cu un recul de 1,97%%, până la prețul de 10,92 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 16,55 milioane lei pe segmentul regular și un transfer de tip deal de 1,10 milioane lei.

Municipalitatea Timișoara ajunge cu plățile la zi pentru obligațiunile emise. În noiembrie avusese ratări de plată de 2,4 milioane lei CITEȘTE ȘI Municipalitatea Timișoara ajunge cu plățile la zi pentru obligațiunile emise. În noiembrie avusese ratări de plată de 2,4 milioane lei

Tot în scădere au închis și titlurile OMV Petrom (SNP), care au pierdut 0,99%, până la prețul de 0,2990 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 17,89 milioane lei. Săptămâna trecută, Bogdan Ceuca, investitor cu peste 15 ani de experiență pe bursa românească, avertiza pentru Profit.ro că trecerea prețului sub reperul de 0,3600 lei/acțiune are conotații negative pentru performanța celei mai importante companii petroliere românești.

Declinul la Londra a cotației internaționale a petrolului de tip Brent chiar și sub reperul de 55 dolari/baril, un nou minim al ultimelor 14 luni, a influențat negativ performanța celei mai importante companii petroliere românești, cu procentaj important în structura indicelui financiar BET-NG care a suferit o depreciere de 2,45%.

Tot din componența sa, titlurile Electrica (EL) au coborât cu 2,00%, până la prețul de 9,7800 lei/acțiune pe tranzacții de 7,27 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au suferit un declin de 2,65%, până la prețul de 9,2000 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 5,11 milioane lei. Pe contrasens, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,67%, până la prețul de 302,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,36 milioane lei.

Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat

Raț de la BRK explică de ce șocul a venit cu atâta putere. În vara trecută, prima dată când a existat informația privind taxa pe activele bancare, piața a scăzut cu 5-6%, iar zvonurile legate de ajustarea schemei de la fondurile de pensii au generat tendințe de depreciere susținute, însă în secvențe mai lungi în funcție de cum fiecare investitor asimila credibilitatea informației. „De data asta am văzut ceva negru pe alb, pe hârtie, și nu a fost ceva doar declarativ”, spune brokerul.

Cu un declin de 0,73% al indicelui financar BET-FI, care a închis la nivelul de 633.978,68 de puncte, segmentul fondurilor închise de investiții a supraperformat pieței. Cel mai important emitent de la această categorie, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 4,09% la nivelul capitalizării bursiere, pe volume echivalente cu 6,18 milioane lei, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8900 lei/acțiune.

Raț se așteaptă la o revenire greoaie având în vedere violența vânzărilor. „Prețurile sunt atractive acum. Că ei profituri au făcut...”, a conchis acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
razvan rat
brk financial