Bursa - un nou maxim post-criză, dar cu volume mici

Bursa - un nou maxim post-criză, dar cu volume mici
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 oct 2019

Indicele BET a urcat la cea mai ridicată valoare din ultimii peste 10 ani, dar convingerea investitorilor este minimă. Activitatea este redusă, iar acțiunea cea mai tranzacționată a suferit o corecție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Bursa românească încearcă să contureze o secvență de creștere ceva mai bine închegată în condițiile în care în actualul trend ascendent aproape fiecare impuls pe noi maxime post-criză a fost amendat de corecții imediate. Indicele BET este la a 4-a închidere „pe verde”, chiar dacă în 2 ședințe dinamica a fost anemică.

De anemie suferă și volumele. Rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de numai 17,20 milioane lei (3,61 milioane euro), trădând o timiditate a investitorilor și o neîncredere față de sustenabilitatea actualului impuls de creștere. Introducerea de ordine este inhibată de calendar. Nu numai că România este în criză guvernamentală, dar s-a deschis și etapa raportărilor financiare trimestriale care de regulă este caracterizată de o stare de expectativă.

Blue Air pregătește obligațiuni de 50-60 milioane euro și o posibilă listare la bursă CITEȘTE ȘI Blue Air pregătește obligațiuni de 50-60 milioane euro și o posibilă listare la bursă

Nici piețele externe nu au ajutat. Impulsul de apreciere de la jumătatea lunii este urmat în prezent de o secvență de sesiuni marcate de ezitare. În Europa, astăzi închiderile au fost nu numai divergente, dar și marcate de evoluții disparate: -0,10% indicele Euro Stoxx 50, -0,34% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,17% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,73% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,23% atât pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,06% pentru indicele PX de la Praga.

La București, acțiunile care se „contaminează” cel mai ușor la evoluția burselor străine au fost în suferință. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe primele tranzacții ale zilei, de 4,66 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV), deși s-au apreciat cu 0,20%, până la prețul de 2,4450 lei/acțiune, la maximele istorice, a avut unele dintre cele mai slabe volume din piața reglementată din acest an, echivalente abia cu aproximativ 877.000 de lei. Acestea au fost salvate parțial de singurul transfer special din piața deal, în valoare de 2,69 milioane lei, care s-a efectuat, de asemenea, pe acest simbol.

CONCEDIERI Prefigurând un suflu rece de sezon, compania Prefab controlată de Marian Miluț se pregătește să dea afară peste jumătate din angajați CITEȘTE ȘI CONCEDIERI Prefigurând un suflu rece de sezon, compania Prefab controlată de Marian Miluț se pregătește să dea afară peste jumătate din angajați

Cumva paradoxal, în pofida gripării celor 2 motoare principale, piața a reușit să-și croiască drum către noi înălțimi. Indicii BET Plus și BET au urcat în dinamică similară, +0,33%, ultimul cu o închidere la nivelul de 9.713,66 de puncte. În pofida unor sesiuni anemice, din punct de vedere tehnic, trendul ascendent este foarte bine conturat, cu maxime și minime din ce în mai mari și o dispunere perfectă în „evantai” a mediilor mobile relevante sub proporții Fibonacci, așa cum este evidențiat pe graficul atașat.

Bursa - un nou maxim post-criză, dar cu volume mici

Piața a fost tractată de titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 1,63%, până la prețul de 0,4370 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței reglementate, de 1,53 milioane lei, cu o zi înaintea publicării rezultatelor la 9 luni. Aceasta a făcut ca și indicele energetic BET-NG să supraperformeze, cu un avans de 0,53%, spre deosebire de indicele financiar BET-FI, care a câștigat numai 0,05%, pentru o închidere de la nivelul de 42.559,05 puncte.

Dacă indicele fondurilor închise de investiții a fost aproape în neclintire, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), chiar au staționat, la prețul de 37,40 lei/acțiune, pe transferuri de 1,20 milioane lei.
Aproape de reperul unor schimburi de 1 milion de lei au fost și 2 titluri care și-au depășit lichiditatea mediană, respectiv Digi Communications (DIGI) care și-a continuat parcursul de revenire din minime cu o apreciere de 0,90%, până la prețul de 33,60 lei/acțiune și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au crescut cu 1,44%, până la prețul de 0,2810 lei/acțiune în prima sesiune urmat publicării rezultatelor financiare la 9 luni ce au indicat o majorare cu 51,41% a rezultatului net global, la 33,75 milioane lei, de la 22,29 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
teraplast