Bursa, zi de corecții pe volume în declin. Banca Transilvania rămâne vedeta pieței

Bursa, zi de corecții pe volume în declin. Banca Transilvania rămâne vedeta pieței
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iul 2019

După atingerea maximelor post-criză săptămâna trecută, bursa românească este la a 2-a sesiune de retragere. Lichiditatea este, de asemenea, în retragere, într-o piață acaparată de interesul pentru acțiunile Băncii Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna iulie a început cu atacarea cu succes a maximelor pe bursa americană, iar tendința favorabilă pentru activele de risc la nivel mondial s-a răsfrânt pozitiv și la Bursa de Valori București. După depășirea precedentelor maxime post-criză înregistrate în primăvara anului trecut, însă, debutul de săptămămână a adus o lichiditate mai mică și un parcurs corectiv.

Este o mișcare de retragere confirmată în sesiunea de astăzi în care am avut „roșu” și pe principalele piețe europene: -0,56% indicele Euro Stoxx 50, -0,55% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,76% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,72% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,64% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,44% pentru indicele PX de la Praga.

Transgaz semnează un contract de 64 milioane euro cu trei firme autohtone ale căror venituri anuale cumulate nu depășesc 40 milioane euro CITEȘTE ȘI Transgaz semnează un contract de 64 milioane euro cu trei firme autohtone ale căror venituri anuale cumulate nu depășesc 40 milioane euro

La București, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,34% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,39%, până la nivelul de 9.091,28 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul este puternic ascendent, iar până la proba contrarie, indicele celor mai lichide acțiuni românești doar a efectuat o retragere pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, zi de corecții pe volume în declin. Banca Transilvania rămâne vedeta pieței

O evoluție aproape identică au și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,78%, până la prețul de 2,5300 lei/acțiune, pe tranzacții de 12,70 milioane lei în piața reglementată, după ce în zilele precedente au atins cotații ce au dus instituția de credit la o capitalizare bursieră record. Pe același emitent, s-a efectuat și cel mai important tranfer special din piața deal, în valoare de 1,78 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,88%, până la prețul de 13,54 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 943.000 de lei.

SIF Transilvania aparent a ieșit din calendarul ofertei de răscumpărare. Directorul Mihai Fercală, la un pas de a avea a 2-a operațiune de piață eșuată în ani consecutivi CITEȘTE ȘI SIF Transilvania aparent a ieșit din calendarul ofertei de răscumpărare. Directorul Mihai Fercală, la un pas de a avea a 2-a operațiune de piață eșuată în ani consecutivi

Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a alunecat cu 0,08% sub referință, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,30%, până la prețul de 33,25 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,31 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,24%, până la prețul de 0,4110 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,99 milioane lei.

Un declin apropiat de media pieței, de 0,41%, a avut și indicele fondurilor închise de investiții care s-a regăsit la finalul ședinței la nivelul de 39.803,21 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,46% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 1,0750 lei/acțiune, nivel cu 11,16% sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată în prezent pentru emitenți pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz