BVB: Volumele au revenit. Creșterile, nu.

BVB: Volumele au revenit. Creșterile, nu.
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 ian 2016

Astăzi tranzacțiile în piața de acțiuni românească au depășit nivelul de 10 milioane euro, într-o zi marcată de scăderi ca și în ședințele precedente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Unda de șoc din China s-a resimțit astăzi și la Bursa de Valori București, chiar dacă declinul a fost ceva mai atenuat decât în piețele europene. Indicele reprezentativ al Bursei de la Shanghai s-a prăbușit cu 7%, în limita prevăzută de sistemul pieței, ceea ce a condus la suspendarea acestei reguli de către autoritatea de resort în această după-amiază, conform Zero Hedge. Concluzia pare a fi aceea că oprirea de la tranzacționare a acțiunilor după scăderi de 5% (pentru 15 minute) și de 7% (pentru restul zilei) mai degrabă "creează un efect de turmă" și "intensifică panica", cum declarau profesioniști din piața chineză pentru Blomberg în această dimineață.

Neliniștea din piețele internaționale a rupt din acalmia relativă de la BVB. Acesta este contextul în care rulajul segmentului regular a fost cel mai mare de la începutul anului. În total, pe piața de acțiuni s-au rulat 46 milioane lei.

Presiunea a fost pe vânzare, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, coborând cu 0,63% până la nivelul de 6.760,82 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut un declin comparabil, de 0,62%.

Verdict de la BNR: Context internațional tulbure

Mediul extern se conturează a fi instabil și în anul 2016 este mesajul transmis astăzi de la Banca Națională a României prin vocea guvernatorului instituției. Mugur Isărescu a vorbit despre un "context internațional tulbure", cu posibil impact și asupra pieței financiare locale. "Volatilități mai mari, mișcări mai ample de capitaluri ne vor influența, ca și până în prezent, pot crea dezechilibre temporare", a mai spus oficialul BNR în cadrul conferinței de presă care a urmat discursului de motivare a politicii monetare.

Tranzacții de peste 20 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea și Banca Transilvania

Compania pe care străinii au cea mai mare expunere a fost astăzi și cea care a suscitat cel mai mult interesul investitorilor. Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,13%, până la prețul de 0,799 lei/acțiune, pe un rulaj de 8,79 milioane lei, în ziua în care emitentul și-a publicat structura acționariatului, cu 25,54% dețineri ale instituționalilor nerezidenți la BVB și alte 34,09% aflate - prin intermediul certificatelor de depozit GDR - în posesia unor investitori activi pe segmentul Specialized Fund Market a Bursei de la Londra.

Cât de \ CITEȘTE ȘI Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

Pe locul doi în topul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 7,77 milioane lei, s-au regăsit titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au scăzut cu 2,285 lei/acțiune. Primele două cele mai tranzacționate acțiuni au făcut obiectul și unor schimburi speciale pe piața deal. Astfel, 4 milioane acțiuni FP au fost transferate la prețul de 0,795 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea schimbului la 3,18 milioane lei, în timp ce cu acțiunile Băncii Transilvania s-a realizat un deal de 1,12 milioane lei, marginal sub cel de 1,16 milioane lei consemnat pe titlurile Transelectrica (TEL).

Ce mai înseamnă "defensiv" pe titlurile energetice

Acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) au consemnat un nou minim de la listarea acestora în noiembrie 2013, de 26,3 lei/acțiune, după un declin de 0,94%, pe volume echivalente cu 5,22 milioane lei. Scăderea a fost încă și mai abruptă, de 2,78%, pe titlurile OMV Petrom (SNP) care se află tot în zona unor minime relative la 0,278 lei/acțiune, la capătul unei zile în care transferurile au fost cu puțin peste 2 milioane lei.

Deprecierea de astăzi a acțiunii celei mai importante companii petroliere românești a fost comparabilă cu declinul de 0,93% al indicelui energetic BET-NG. Din componența acestuia, au reușit să staționeze pe palierul de tranzacționare al ședinței precedente de 12,00 lei/acțiune acțiunile Electrica (EL) pe tranzacții de 3,08 milioane lei, în timp ce titlurile Transgaz (TGN) chiar s-au apreciat cu 0,74%, până la prețul de 273,00 lei/acțiune pe schimburi de 1,96 milioane lei.

Indicele BET-FI alunecă tot mai mult sub pragul de 30.000 de puncte

Toate cele cinci societăți de investiții financiare listate la cota BVB au avut un declin de peste 1%, scăderea cea mai accentuată, de 2,13%, fiind pe titlurile SIF Transilvania (SIF3). Indicele financiar BET-FI, în componența căruia acestea se află, a suferit o scădere de 1,15%, până la valoarea de 29.649,69 puncte.

Dintre companiile cu profil financiar au rezistat mai bine titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au staționat pe nivelul de preț de 11,4 lei/acțiune al ședinței anterioare, pe fondul unui rulaj remarcabil, de 6,16 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
china
bnr
mugur isarescu
romgaz
fondul proprietatea
banca transilvania
omv petrom