Cădere drastică a volumelor pe OMV Petrom

Cădere drastică a volumelor pe OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 oct 2016

După ce oferta publică de vânzare a Fondului Proprietatea la OMV Petrom a animat piața la jumătatea acestei luni, la BVB săptămâna se închide cu o sesiune în care rulajul pe acest emitent s-a limitat la 1,39 milioane lei, nu departe de valorile de tranzacționare obișnuite de când free-ul era cu 40% mai mic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii principali de la Bursa de Valori București au coborât astăzi, declinul fiind de 0,58% pentru indicele BET Plus și de 0,67% pentru indicele reprezentativ care a închis la nivelul de 6.862,03 puncte. Este un recul foarte drastic prin comparație cu ceea ce s-a întâmplat în Europa, unde piețele mature au fost aproape inerte. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate acțiuni de pe continent a urcat cu 0,03%. Indicele DAX de la Frankfurt a urcat cu 0,09%, în timp ce atât indicele FTSE100 de la Londra, cât și indicele CAC40 de la Paris, s-au depreciat cu 0,09%.
La nivel regional, bursele chiar au fost „pe verde”: +0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,79% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,75% pentru indicele PX de la Praga.

Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat CITEȘTE ȘI Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat

În lipsa susținerii la cumpărare pe fondul unei zile neconludente în piețele bursiere occidentale, la BVB au lipsit și volumele. O reducere semnificativă, cu atât mai mult cu cât astăzi a fost vineri, tradițional cu o activitate de tranzacționare mai slabă. Rulajul de azi a pieței de acțiuni s-a cifrat la 15,51 milioane lei (3,44 milioane euro), de 5 ori mai mic decât cel de ieri de 78,74 milioane lei (17,48 milioane euro). Dacă ieri au fost trazacții speciale, astăzi pe segmentul deal nu s-a mai efectuat niciun schimb.

Este chiar vedeta OMV Petrom (SNP) – protagonista ofertei de vânzare a Fondului Proprietatea (FP) în valoare de 682 milioane lei – cea care a consemnat un recul consistent al tranzacțiilor, volumele abia însumând 5,91 milioane acțiuni, echivalentul a 1,39 milioane lei. Cotația a coborât cu 2,11%, până la prețul de 0,2325 lei/acțiune care încă mai conferă un randament de 10,71% investitorilor instituționali care au intrat în oferă la prețul de 0,2100 lei/acțiune și de 16,54% pentru investitorii de retail care au cumpărat la prețul de 0,1995 lei/acțiune pentru micii investitori care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei.

3 acțiuni financiare, cele mai tranzacționate astăzi la BVB

Vânzătorul Fondul Proprietatea s-a aflat astăzi pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu 4,63 milioane lei, într-o zi în care au staționat pe nivelul de preț de 0,8060 lei/acțiune. Pe locul 2 în acest clasament, cu schimburi în valoare de 2,24 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit o corecție de 0,42%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune.

Celălalt titlu bancar lichid de la cota BVB, cel al BRD Groupe Societe Generale (BRD) a suferit cel mai improtant recul dintre emitenții mai tranzacționați astăzi, de 3,04%, până la prețul de 10,86 lei/acțiune, pe fondul unor volume echivalente cu 1,97 milioane lei.

Evoluție divergentă pentru indicele financiar

Pe titlurile din sectorul energetic, activitatea de tranzacționare a fost astăzi mai slabă. Titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 13,42 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,49 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis la prețul de 23,40 lei/acțiune, în scădere cu 0,21% față de sesiuena precedentă, în condițiile unor transferuri de 1,48 milioane lei. Indicele sectorial BET-NG a suferit un recul de 0,41%, nu departe de media pieței, în timp ce indicele financiar BET-FI a urcat marginal peste referință, cu 0,13%, până la valoarea de 28.902,98 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bv
bursa
fondul proprietatea
romgaz
electrica
banca transilvania
brd