Mihai Fercală nu se dă bătut la SIF Transilvania

Mihai Fercală nu se dă bătut la SIF Transilvania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 oct 2016

Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania a luat decizia de a contesta decizia supraveghetorului pieței de a respinge numirea în directorat a șefului de peste 20 de ani al societății, Mihai Fercală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Mihai Fercală nu renunță așa de ușor la fotoliul pe care îl ocupă de aproape un sfert de veac la SIF Transilvania (SIF3), deși, la jumătatea acestei săptămâni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins cererea de avizare a sa în actuala componență a directoratului, motivată inclusiv prin slaba pregătire profesională care nu i-ar permite acestuia să asigure „un management corect prudent și eficient al societăților de investiții financiare”.

Acum, SIF Transilvaia menționează că a luat decizia de a contesta decizia ASF, precum și menținerea lui Fercală în directorat și resupunerea spre avizare a numirii acestuia pe lângă autoritatea de resort.

La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit CITEȘTE ȘI La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit

Argumentele hotărârii de contestare sunt faptul că, în ultimii 10 ani, SIF Transilvania a fost o societate profitabilă care a distribuit dividende, că în rapoartele de audit nu s-au constatat încălcări ale legilor, regulamentelor și limitelor stabilite de guvernanța corporativă și că Fercală are experiența și pregătirea profesională pentru care a conduce societatea.

Dispute pe pregătirea lui Fercală

SIF Transilvania respinge totodată motivația ASF potrivit căreia șeful societății nu are o calificare corespunzătoare poziției. Documentul Autorității menționează că acesta „nu a făcut dovada cunoașterii, în profunzime, a activității desfășurate la nivelul SIF Transilvania SA astfel încât să poată prezenta o strategie care să corespundă cu profilul de risc al societății”.

De asemenea, ASF mai spusese despre cel respins la intrarea în directorat că „nu a făcut dovada deținerii unor cunoștințe care să demonstreze că are capacitatea profesională de a desfășura activitatea specifică funcției vizate în mod corect, prudent și eficient”.

Amintind că Fercală a fost avizat pozitiv până acum de supraveghetorul pieței înainte de fiecare mandat, membrii directoratului SIF Transilvania spun că acesta are experiența și pregătirea profesională corespunzătoare exigențelor funcției. În plin scandal al doctoratelor plagiate, SIF Transilvania folosește ca argument al calificării șefului de 24 de ani al societății faptul că acesta deține titlul de doctor în management, cu teza „Managementul general în societățile de investiții. Studiu de caz la SIF Transilvania SA”.

A fi sau a nu fi sancționat

Un alt punct contestat de SIF Transilvania este faptul că, în decizia de respingere a lui Fercală, ASF a menționat faptul că acesta a primit în ultimii 2 ani nu mai puțin de 3 sancțiuni în cuantum total de 29.500 de lei. Existența sancțiunilor este considerată de ASF ca fiind „de natură a pune la îndoială reputația și integritatea persoanei evaluate”.

Directoratul SIF Transilvania afirmă că sancțiunile sunt, în prezent, contestate în justiție, fără a fi soluționate definitiv. Activitatea șefului de la societatea cu sediul în Brașov este apreciată de colegii săi drept „ una performantă, corectă și dedicată interesului societății”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
mihai fercala
asf
bvb
bursa
marius moldovan
iulian stan