Capitalizarea bursieră a companiilor listate la Bursa de Valori București a atins în luna ianuarie maximul de 321 miliarde de lei

Capitalizarea bursieră a companiilor listate la Bursa de Valori București a atins în luna ianuarie maximul de 321 miliarde de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe Piața Principală și Piața AeRO ale Bursei de Valori București a atins în ianuarie maximul de 321 miliarde de lei (64,5 miliarde de euro). Valoarea totală a tranzacțiilor realizate cu toate instrumentele s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei, în urcare cu 152% față de aceeași lună din 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Piața de capital din România a început anul 2024 cu noi recorduri în ceea ce privește capitalizarea companiilor listate și nivelul indicelui principal BET și a continuat astfel dinamica pozitivă din anul precedent, caracterizat de performanțe record pe multiple paliere. Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, capitalizarea emitenților de pe Piața Principală și AeRO ale Bursei de Valori București a atins maximul de 321 miliarde de lei (64,5 miliarde de euro), reflectând încrederea investitorilor în perspectivele de creștere a economiei românești și a companiilor listate”, anunță BVB.

Holde Agri Invest, un holding anunțat în premieră de Profit.ro și lansat cu ținta de a deveni principal jucător în agricultură, discută achiziționarea unei mari suprafețe de teren CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest, un holding anunțat în premieră de Profit.ro și lansat cu ținta de a deveni principal jucător în agricultură, discută achiziționarea unei mari suprafețe de teren

Pe 15 ianuarie 2023, indicele reprezentativ BET, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate 20 de acțiuni, a atins maximul istoric de 15.803 de puncte, ceea ce la acel moment corespundea unei creșteri de 2,8% de la începutul anului. Indicele a încheiat luna ianuarie cu 0,9% peste nivelul din decembrie 2023, la 15.512 puncte, ianuarie fiind a treia lună consecutivă pe plus, după ce în decembrie a urcat cu 4,5% și în noiembrie cu 3,5%. Toți indicii bursieri, cu excepția BET-FI, au închis pe plus prima lună din 2024, cu aprecieri chiar de aproape 6% în cazul indicelui BET-AeRO, scrie News.ro.

“Piața de capital a continuat în ianuarie 2024 evoluția pozitivă din anul 2023, ceea ce evidențiază interesul investitorilor pentru oportunitățile oferite de economie, mediul antreprenorial și companiile listate. Activitatea în rundele de finanțare prin intermediul Bursei de Valori București continuă și am avut deja prima listare din acest an, o emisiune de obligațiuni municipale în valoare de 76 milioane de euro, a Consiliului Județean Cluj, iar semnalele pe care le primim sunt că listările vor continua”, spune Radu Hanga, președinte BVB.

În ultima ședință din ianuarie, capitalizarea companiilor listate pe Piața Principală și AeRO a fost de 317,9 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 9 miliarde de lei față de ultima ședință de tranzacționare din 2023.

”Evoluția pozitivă vine după ce în 2023 piața de capital din România a atins multiple maxime istorice, într-un an în care unul dintre momentele cheie a fost realizarea cu succes a celei mai mari listări de acțiuni din Europa, și anume cea a Hidroelectrica, în valoare de 9,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro). Aceasta listare a consolidat poziția BVB în peisajul financiar european și a generat un val semnificativ de interes și încredere în piața de capital din România. Rundele de finanțare prin obligațiuni prin intermediul pieței de capital din România au continuat și în prima lună din 2024 după ce anul trecut a fost înregistrată o valoare record de 3,5 miliarde de euro prin 32 de listări de astfel de instrumente. Astfel, pe 18 ianuarie, obligațiuni în valoare de 76 milioane de euro emise de Consiliul Județean Cluj au început tranzacționarea, în urma unui plasament privat încheiat în decembrie. Județul Cluj s-a alăturat astfel altor 4 județe și 15 orașe din Romania care au în prezent listate obligațiuni la Bursa de Valori București”, potrivit BVB.

Cu activitate frânată în infrastructură și declin semnificativ pe segmentul de granule, TeraPlast raportează afaceri în scădere în 2023. Profitul s-a prăbușit. „A trebuit să navigăm un mediu diferit.\ CITEȘTE ȘI Cu activitate frânată în infrastructură și declin semnificativ pe segmentul de granule, TeraPlast raportează afaceri în scădere în 2023. Profitul s-a prăbușit. „A trebuit să navigăm un mediu diferit."

Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul lui 2023 la 179.000, un nou maxim istoric, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

“La începutul anului 2024, piața de capital din România a înregistrat noi recorduri în ceea ce privește capitalizarea companiilor listate și nivelul indicelui principal BET, continuând astfel trendul pozitiv din anul precedent. Am consemnat o valoare medie zilnică a tranzacțiilor cu toate instrumentele, atât pe Piața Reglementată cât și pe piața AeRO, de 87 milioane de lei, printre cele mai ridicate valori înregistrate în lunile ianuarie ale ultimilor ani”, afirmă Adrian Tănase, CEO BVB.

Numărul de investitori s-a majorat cu 46.000, respectiv 34% față de 2022, cea mai mare creștere fiind în T2 (18.000), când a fost și perioada de discount în IPO H2O. În T1 și T3 au fost câte circa +8.500/trimestru, iar în T4 au fost peste 10.000.

Peste 37.000 de investitori (21% din total) au în portofolii doar titluri de stat Fidelis. O contribuție importantă la această dinamică o au titlurile de stat Fidelis, care sunt indicate pentru persoanele care doresc să facă primul pas pe piața de capital. Valoarea totală a tranzacțiilor realizate cu toate instrumentele, pe Piața Principală și pe AeRO, s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei în ianuarie 2024, în urcare cu 152% față de aceeași lună din 2023. Această valoare, raportată la cele 19 ședințe de tranzacționare din prima lună a anului, înseamnă o lichiditate medie zilnică de 87 milioane de lei, printre cele mai ridicate valori înregistrate în lunile ianuarie ale ultimilor ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
capitalizare