Casa de Compensare din Italia, parte în grupul London Stock Exchange, va fi furnizorul soluției tehnice pentru Contrapartea Centrală românească

Casa de Compensare din Italia, parte în grupul London Stock Exchange, va fi furnizorul soluției tehnice pentru Contrapartea Centrală românească

Sursa foto: Funtap P / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iul 2020

CCP.RO BUCHAREST, contrapartea fondată de Bursa de Valori București împreună cu OPCOM, a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia, unul din liderii europeni de servicii post-tranzacționare, care ar urma să stea la baza furnizării soluțiilor tehnice pentru preconizata piață a derivatelor de energie și de la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), parte a London Stock Exchange Group, va oferi CCP.RO BUCHAREST S.A., parte a Grupului Bursa de Valori Bucuresti (BVB), tehnologia cu privire la servicii de compensare și management al riscului. Tehnologia și expertiza CC&G vor permite contrapărții centrale românești să desfășoare servicii centralizate de compensare pentru piețele de capital și de energie din Romania.

Potrivit informațiilor Profit.ro, Casa de Compensare din Italia a asigurat ghidajul pentru proiectul de CCP local încă de la primele demersuri pentru constituirea instituției.

CC&G va furniza atât consultanța privind stabilirea Contrapărții Centrale în România, cât și asistența tehnologică specifică serviciilor de compensare și management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO BUCHAREST și care se aplică tuturor claselor de active tranzacționate pe piața de capital românească. CCP.RO BUCHAREST are rolul de a funcționa ca o Contraparte Centrală independentă pentru piețele din România.

EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă

Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărti centrale. Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce priveste colaborarea privind Contrapartea Centrală, în sensul în care va permite instituției din România să se concentreze pe cerințele specifice pieței locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare și de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.

Acest acord reprezintă un pas suplimentar către extinderea serviciilor de compensare pe care CC&G le oferă la nivel internațional și va conduce la noi evoluții pozitive pentru ambele părți și pentru stakeholderii acestor comunități, spune Marco Polito, CEO al Casei de Compensare din Italia.

Adrian Tănase, directorul general al BVB, mizrează pe experiența acumulată deja de parteneri într-un proiect de acest tip, când a oferit o soluție similară în Austria. El mizează ca noua entitate românească să funcționeze “în cel mai eficient mod posibil”, astfel încât BVB să poată lansa instrumente financiare derivate și să ridice capacitatea de management al riscului specifice piețelor locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
contrapartea centrala
bvb
bursa
adrian tanase
london stock exchange
opcom