Câștig de încă 1 procent pe impulsul de revenire de la BVB. Tranzacții echivalente cu 10 milioane euro

Câștig de încă 1 procent pe impulsul de revenire de la BVB. Tranzacții echivalente cu 10 milioane euro

Sursa foto: Supertrooper / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 apr 2020

În contextul în care bursa americană a atins cele mai ridicate valori de la jumătatea lunii martie până în prezent, și pe piața de capital românească raliul a mai pus o sesiune pozitivă dominată de acțiunile cu profil financiar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Piața bursieră românească păstrează suflu pentru mișcarea de revenire conturată din a 2-a parte a lunii martie și care s-a reluat cu putere în sesiunile care au încadrat minivacanța de Paști. Tendința pozitivă este susținută de piețele externe, unde activele de risc au zile bune pe măsură ce investitorii realizează că pandemia de coronavirus nu are nici pe departe bilanțurile din modelele avansate anterior.

Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange a atins în zona de 24.600 de puncte cea mai ridicată valoare a ultimelor 6-7 săptămâni, iar în Europa tabloul a fost din nou „verde”: +2,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,63% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,22% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,89% pentru indicele DAX30 din Germania, +3,58% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,98% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,94% pentru indicele PX de la Praga.

Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman CITEȘTE ȘI Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman

La București, acțiunile cele mai lichide, preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au avansat cu 0,25%, până la prețul de 2,0150 lei/acțiune, însă intraday au atins și un maxim de 2,0550 lei/acțiune.

Impactul direct dinspre Europa s-a resimțit, însă, pe titlurile Erste Group AG (EBS), deținătoarea BCR, care, clasându-se inedit pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,74 milioane lei, au avut un salt de 6,51% în acord cu evoluția de pe piața principală dn Viena. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,72%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, pe transferuri de 4,48 milioane lei.

În ansamblu, ziua a fost bună pentru piață, cu atât mai mult cu cât vine după o altă ședință pozitivă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 48,94 milioane lei (10,11 milioane euro), indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,94%, iar indicele reprezentativ BET a mai adăugat 1,02% în impulsul de revenire, pentru o închidere la nivelul de 8.274,76 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a înaintat într-o zonă neutră delimitată de mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55), dar și retragerile Fibonacci de 38,20% și 50,00% ale impulsului de scădere din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Câștig de încă 1 procent pe impulsul de revenire de la BVB. Tranzacții echivalente cu 10 milioane euro

Indicele financiar BET-FI a subperformat pieței cu un avans de numai 0,19%, până la nivelul de 40.945,47 puncte, într-o zi în care titlurile celui mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), au staționat la prețul de 1,1650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,48 milioane lei.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a urcat cu 1,62%, tractat chiar de acțiunea OMV Petrom (SNP) care s-a apreciat cu 2,35%, până la prețul de 0,3265 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,90 milioane lei. La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,01%, până la prețul de 15,96 lei/acțiune, pe transferuri de 2,88 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut un impuls favorabil de 2,46%, până la prețul de 2,44 miloane lei, pe volume echivalente cu 2,44 milioane lei.

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Transgaz (TGN) și Electrica (EL) care au avut închideri mixte: +0,74%, până la prețul de 272,00 lei/acțiune pentru transportatorul național de gaze naturale și -0,20%, până la prețul de 9,8800 lei/acțiune, pentru distribuitorul de electricitate.

Pe o activitate de tranzacționare de 3,12 millioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au suferit un recul de 2,60%, până la prețul de 15,00 lei/acțiunii fiind aproape la jumătate față de prețul ofertei publice de listare derulată în noiembrie 2017. Compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell este în suferință în contextul închiderii restaurantelor în cadrul măsurilor de răspuns la epidemia de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sphera