Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania, tot mai departe de momentul în care va fi completat. ASF retrage avizul lui Constantin Frățilă, urmărit penal

Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania, tot mai departe de momentul în care va fi completat. ASF retrage avizul lui Constantin Frățilă, urmărit penal
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 sep 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizarea omului de afaceri Constantin Frățilă de a fi membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania, în baza unui articol de lege care interzice accesul la astfel de poziții persoanelor urmărite penal pentru infracțiuni prevăzute de legislația financiar-bancară. Board-ul este deja descompletat, Marius Moldovan nefiind avizat de către ASF nici la 4 luni și jumătate de la votul primit în AGA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șeful de peste un sfert de veac al SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercală, păstrează condițiile pentru a conduce cu mână forte societatea, având în vedere că va avea pe mai departe un Consiliul de Supraveghere favorabil. Unul dintre principalii săi contestatari, omul de afaceri Constantin Frățilă, acționar semnificativ al SIF-ului, părăsește board-ul în urma unei decizii a supraveghetorului pieței.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras ieri avizul lui Frățilă în baza unui articol al Legii pieței de capital, care spune că o poziție de conducere nu poate fi ocupată de o persoană care este urmărită penal pentru infracțiuni prevăzute de legislația-financiar bancară. Solicitarea în acest sens fusese formulată de către directoratul SIF Transilvania la jumătatea lunii aprilie. Acțiunea de urmărire penală a fost pusă în mișcare de Parchetul din Constanța pentru tranzacții realizate de Frățilă și reclamate tot de SIF.

EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active

ASF a dispus conducerii societății din Brașov convocarea în termen de 30 de zile a unei Adunări Generale a Acționarilor în vederea recompletării Consiliului de Supraveghere. Acesta nu era complet nici înainte de îndepărtarea lui Frățilă. Marius Moldovan, care a primit votul în AGA de bilanț de la sfârșitul lunii aprilie nu a primit nici până acum avizul ASF. Acesta a fost chemat la interviu abia la sfârșitul lunii august, conform unor informații obținute de Profit.ro de pe piața de capital.

Chiar și dacă Moldovan, în prezent președinte al Depozitarului Central, va ocupa poziția în perioada următoare, fără Frățilă, Consiliul de Supraveghere îi va rămâne favorabil directorului Fercală. Raportul ar ajunge din nou la 3 la 3, caz în care în deciziile la limită balanța ar fi înclinată de președintele board-ului, Ștefan Szabo, om care este perceput în piață ca apropiat al șefului de peste 25 de ani al SIF Transilvania.

SIF Transilvania, societate cu importante dețineri în special pe segmentul industriei hoteliere, este emitentul cu cel mai mic activ net dintre cele 6 fonduri închise de investiții care se află în componența indicelui financiar BET-FI de la BVB, marginal peste 1 miliard de lei. De asemenea, SIF Transilvania este una dintre societățile cele mai penalizate de piață, tranzacționându-se cu un discount de piață de 54,49%, raport între prețul de pe bursă de 0,2130 lei/acțiune și ultima valoare unitară a activului net, de 0,4681 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa. constantin fratila
marius moldovan
mihai fercala