Constantin Frățilă ar urma să revină în boardul SIF Transilvania

Constantin Frățilă ar urma să revină în boardul SIF Transilvania

Bariera se ridică pentru Constantin Frățilă la SIF Transilvania

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 ian 2020

Urmare a unei decizii a Curții de Apel Constanța și a unei notificări exprese a Autorității de Supraveghere Financiară, omul de afaceri Constantin Frățilă, deținător a aproximativ 5% din titlurile SIF Transilvania, ar urma să revină în Consiliul de Administrație al societății.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Și cu banii blocați și fără să fie primit în boardul societății în care era cel mai important investitor individual și pentru care a primit votul în AGA. Așa fost timp de un an și jumătate omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă, scos în afara Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3) de o decizie a reglementatorului ASF în baza unui articol al legislației privind piața de capital care interzice exercitarea unei funcții de conducere la societăți listate de către o persoană care este urmărită penal pentru infracțiuni prevăzute de legislația-financiar bancară. După ce Parchetul Constanța a pus în mișcare o acțiune penală împotriva fostului arbitru, supraveghetorul pieței a retras calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere, în consecință.

Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea deciziei respective a Autorității de Supraveghere Financiară din septembrie 2018, astfel încât Frățilă, deși nu a câștigat pe fond, ar fi trebuit să redobândescă poziția în CA. O interpretare inițială a Directoratului care îl are în frunte pe Mihai Fercală, de 7 ani în confruntare cu omul de afaceri constănțean, îl trimitea, însă, din nou la supraveghetorul pieței.

Verdict de la fostul director polonez al Bursei: Contrapartea Centrală nu va avea impact asupra lichidității de la BVB. De ce Sobolewski spune că este iluzoriu să ne gândim la o piață a derivatelor în România CITEȘTE ȘI Verdict de la fostul director polonez al Bursei: Contrapartea Centrală nu va avea impact asupra lichidității de la BVB. De ce Sobolewski spune că este iluzoriu să ne gândim la o piață a derivatelor în România

O notificarea expresă remisă foarte rapid de ASF menționează însă că decizia instanței, fiind executorie, nu este condiționată de decizii subsecvente ale Autorității. Pur și simplu, în aceste condiții devine aplicabil avizul ASF din iulie 2017, care îl aducea pe Frățilă în board. Conducerea menționează în comunicarea către bursă privind nota ASF că se va conforma acesteia: "Directoratul societății va efectua demersurile necesare și suficiente pentru înregistrarea domnului Constantin Frățilă în Registrul Comerțului."

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Fercală și Frățilă s-au aflat într-un conflict de uzură prelungit, declanșat de la felul cum a fost administrată societatea COMCM Constanța (CMCM), însă în ultimii 2 ani a existat o detensionare. În pimrăvara anului 2019, SIF Transilvania a obținut votul acționarilor pentru o operațiune de răscumpărare care includea și schimb de acțiuni, obiectul acesteia fiind exact pachetul majoritar de la COMCM, iar speculații din piață indicau faptul că aceasta ar fi fost cu dedicație pentru Frățilă spre a-i asigura ieșirea pe cale amiabilă din acționariatul SIF, ceea ce directorul Fercală a negat cu vehemență. Operațiunea nu a primit avizul ASF, astfel încât apele nu au fost separate între cele 2 părți.

Mutările din acest moment fac lipsită de context înlocuirea lui Frățilă cu președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, decisă la un moment dat de Consiliul de Supraveghere, dar fără aviz de la ASF.

Interesant este că directorul Fercală a obținut chiar cu 2 zile înaintea deciziei Curții de Apel Constanța, un nou mandat de 4 ani pentru Directoratul său, în componența căruia se mai află Iulian Stan și Ștefan Szitas cu 4 luni înainte de expirarea actualului mandat. A fost o măsură de asigurare înainte de reintrarea în board a lui Frățilă, în contextul în care directorul SIF-ului mai are potențiali adversari în Consiliul de Supraveghere care să fi votat împotriva lui pe Crinu Andănuț din partea Allianz și pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
comcm constanta
asf
mihai fercala
constatin fratila