Corecția abruptă a acțiunilor Romgaz trage în jos bursa

Corecția abruptă a acțiunilor Romgaz trage în jos bursa

Sursa foto: Zoom-zoom | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mai 2024

Pentru a 2-a sesiune consecutiv, indicele BET pierde aproximativ 1 procent, influențate inclusiv de ajustarea ex-dividend de la Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Bursele mari ale lumii au resimțit și în penultima sesiune de tranzacționare șocul impulsului de vânzare recent. Dacă indicii americani nu au avut energia pentru o mișcare de recuperare, la publicarea datelor statistioce privind PIB-ul SUA, în schimb, indicele DAX40 din Germania a avut un ricoșeu de aproximativ jumătate de procent.

Investitorii de la BVB nu au avut puterea de a se cupla la raliul de la Frankfurt, sesiunea locală fiind negativă, însă sub efectul unor deprecieri punctuale. Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au ajustat cu 5,40% ex-dividend, până la prețul de 46,45 lei/acțiune, pe transferuri de 5,21 milioane lei.

DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

Mai greu a cântărit corecția agresivă, de 6,69%, până al prețul de 5,72 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz (SNG), care au întrunit cea de-a 2-a activitate a zilei, de 7,61 milioane lei. Este un declin precipitat de faptul că în piață s-a revelat că producătorul de gaze naturale are nevoie de împrumuturi mai mari decât se anticipa pentru a-și finanța proiectele de investiții.

Consiliul de Administrație a convocat pentru începutul lunii iulie Adunarea Generală a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând propunerile pentru aprobarera contractării unor facilități de credit de la Banca Transilvania și UniCredit Bank, în valoare de 150,00 milioane euro și, respectiv 100,00 milioane euro.

DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului laptelui CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului laptelui

Sunt mișcările care au antrenat nu numai un recul de 1,71% al indicelui de energie BET-NG, dar și corecția de 1,14% a indicelui reprezentativ BET care s-a retras la nivelul de 17.562,27 puncte, în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) care a funcționat de mai multe ori ca support dinamic în actualul trend ascendent.

Corecția abruptă a acțiunilor Romgaz trage în jos bursa

O amplitudine a declinului similară, de 1,14%, până la prețul de 30,45 lei/acțiune, au avut-o și titlurile cele mai tranzacționate ale sesiunii, cele ale Băncii Transilvania (TLV), ce au adunat schimburi de 21,39 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 19,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,86 milioane lei.

Obligațiunile Bittnet intră pe bursă la un preț superior celui din oferta publică. Strategia pe anii 2024-2027 a Grupului vizează o majorare semnificativă a ratelor de profitabilitate CITEȘTE ȘI Obligațiunile Bittnet intră pe bursă la un preț superior celui din oferta publică. Strategia pe anii 2024-2027 a Grupului vizează o majorare semnificativă a ratelor de profitabilitate

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 0,60%, până la prețul de 0,4618 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,64 milioane lei, fără a avea forța însă de a trage în teritoriu negativ indicele BET-FI care a închis cu 0,40% peste referință, la nivelul de 58.919,56 puncte. Din structura acestuia, titlurile Evergent Investments (EVER) au urcat cu 1,57%, până la prețul de 1,2950 lei/acțiune, pe transferuri de 4,14 milioane lei.

În ansamblu, lichiditatea a fost bună, rulajul de 73,14 milioane lei (14,70 milioane euro) nemaiavând nevoie de activitatea excepțională, imediat post-listare, ce a caracterizat în precedentele 2 sesiuni titlurile Premier Energy (PE). Acestea au bătut în retragere cu 1,63%, până la prețul de 21,15 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 3,78 milioane lei.

Life is Hard raportează o prăbușire a profitului net la T1. Tăiere drastică a datoriilor comerciale CITEȘTE ȘI Life is Hard raportează o prăbușire a profitului net la T1. Tăiere drastică a datoriilor comerciale

După un puseu corectiv foarte puternic, titlurile Transport Trade Services (TTS) sunt la a 3-a conseutivă de reveniri, de data aceasta cu un +2,70%, până la prețul de 24,70 lei/acțiune. Liderul transportului fluvial de la Dunărea de Jos a adunat volume echivalente cu 6,01 milioane lei. Aceastea au fost urmate, cu o activitate de 5,45 milioane lei, de titlurile Hidroelectrica (H2O) care au avansat cu 0,37%, până la prețul de 134,00 lei/acțiune, care care capitalizarea bursieră a producătorului de energie hidro se ridică la 60,27 miliarde euro (12,11 miliarde euro).

După un eveniment la Budapesta în care a prezentat investiția nouă în Wolfgang Freiler din Austria și Ungaria, TeraPlast Bistrița (TRP) a avut un salt de 5,02% la nivelul valorii de piață, titlurile sale închizând la prețul de 0,5650 lei/acțiune o ședință în care au cumulat tranzacții de 1,59 milioane lei.

Simtel – contracție a afacerilor cu 30%, dar triplare a profitului net CITEȘTE ȘI Simtel – contracție a afacerilor cu 30%, dar triplare a profitului net

Interesul investitorilor a mai fost captat de 2 acțiuni din domeniul energetic, respectiv titlurile OMV Petrom (SNP), ce au staționat la prețul de 0,7030 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,09 milioane lei, și titlurile Transgaz (TGN) ce au alunecat cu 0,22% sub referință, până la prețul de 22,30 lei/acțiune, pe transferuri de 1,73 milioane lei.

În rest reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, acestea având închideri divergente: +0,79%, până la prețul de 0,8900 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE), -3,65%, până la prețul de 5,01 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M) și +0,60%, până la prețul de 67,00 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
tts
medlife
premier energy
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica