Debut de săptămână cu o ședință anostă la BVB

Debut de săptămână cu o ședință anostă la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 apr 2016

Lichiditatea în piața reglementată a Bursei de Valori București a fost slabă astăzi, iar indicii principali abia s-au desprins de nivelurile de referință de vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe bursele principale europene săptămâna a început cu aversiune la risc, indicii cei mai importanți de la Londra, Paris și Frankfurt regăsindu-se cu mai puțin de 1% sub valorile de vineri. La București, a fost mai degrabă apatie.

Rulajul a fost de 24,84 milioane lei (5,55 milioane euro), însă nu mai puțin de o treime din această lichiditate a fost asigurată de 3 tranzacții speciale în valoare totală de 8,57 milioane lei, cel mai probabil reprezentând o mutare de portofoliu.

Lipsa de interes s-a resimțit, însă, mai degrabă, la nivelul volatilității. Oscilații au fost foarte slabe. Indicii BET Plus și BET au urcat cu 0,09%, ultimul închizând la valoarea de 6.566,25 puncte, una dintre cele mai coborâte din ultima lună și jumătate.

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

O dinamică mai bună (+0,49%) a avut-o indicele energetic BET-NG, care a fost tras în sus de avansul cu 1,22% al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), cu un preț de închidere de 24,90 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 3,43 milioane lei. O presiune la vânzare încă există pe acest emitent în condițiile în care cei care au acumulat titluri la prețul de 24,00 lei/acțiune în oferta accelerată derulată de Fondul Proprietatea (FP) pot marca profituri de peste 3% în numai câteva zile de la operațiunea de piață.

Fondul a vândut 22,54 milioane titluri Romgaz pentru care a încasat 541 milioane lei, iar de atunci în piața reglementată au fost schimbate numai cu puțin peste 1,73 milioane acțiuni, reprezentând abia 7,67% din pachetul care a făcut obiectul tranzacției.

Zi slabă pentru bănci

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 3,10 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au staționat pe nivelul de referință de vineri de 2,65 lei/acțiune. Este un reper mai coborât decât cel de dinaintea anunțului privind repartizarea câștigului record aferent anului trecut, respectiv acordarea de dividende în valoare de 1,2 miliarde lei și de acțiuni gratuite în contul unei majorări a capitalului social cu 620 milioane lei, prin încorporarea rezervelor. La cotația de astăzi, numai dividendul brut de 0,39% oferă un randament net de 13,98% titlurilor băncii.

Acțiunile celeilalte bănci lichide de la cota BVB, BRD Groupe Societe Generale (BRD), au scăzut cu 1,00%, până la prețul de 9,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu numai 202.000 de lei. Mai multe titluri pe acest emitent au fost schimbate printr-o tranzacție specială din piața deal în valoare de 4,37 milioane lei, efectuată la un preț încă și mai coborât, de 9,88 lei/acțiune.

Teraplast, volume de 9 ori mai mari decât au fost vreodată în ultima jumătate de an

O activitate de tranzacționare neobișnuită am consemnat pe titlurile Teraplast Bistrița (TRP). Au fost schimbate 4,09 milioane titluri, un rulaj de aproape 9 ori mai mare decât volumul cel mai ridicat înregistrat în ultima jumătat de an pe acest emitent. Valoarea schimburilor s-a ridicat la 2,41 milioane lei.

Procesator de PVC și producător de tubulatură și sisteme de tâmplărie, Teraplast derulează un program de răscumpărări care a susținut cotația, însă ședința de astăzi a fost una de scădere, prețul coborând cu 2,00%, până la nivelul de 0,588 lei/acțiune, la limita inferioară a coridorului de variație în care cotația s-a înscris de la jumătatea lunii trecute.

Titlurile financiare au intrat în „săptămâna mare” a adunărilor generale

Cu 2 zile înainte de Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț, titlurile Fondului Proprietatea s-au depreciat cu 0,40%, până la prețul de 0,756 lei/acțiune pe transferuri de 2,36 milioane lei. Declinul a influențat negativ indicele financiar BET-FI care a coborât cu 0,19%, nivelul de închidere fiind de 27.305,34 puncte.

ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ CITEȘTE ȘI ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ

Ceilalți emitenți din structura acestui indice, cele 5 societăți de investiții financiare, au avut o activitate de tranzacționare foarte slabă la debutul perioadei de desfășurare a adunărilor generale ale acționarilor. Împreună, toate titlurile SIF abia au reunit schimburi depășind cu puțin peste 291.000 de lei.

Astăzi AGA de bilanț de la SIF Banat Crișana (SIF1) nu s-a întrunit la prima convocare din lipsă de cvorum și urmează să se desfășoare mâine, în timp ce în Adunare Generală, acționarii SIF Moldova (SIF2) au mai votat odată – de data aceasta fără calendar al operațiunii – majorarea de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor proprii.

Precedentul vot din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data de 13 ianuarie a rămas fără rezultat, după ce Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a blocat cu succes la Tribunalul Bacău derularea operațiunii. Asociația invocă faptul că o astfel de consolidare a valorii nominale a acțiunii echivaleză cu o veritabilă expropriere în contextul în care aceasta îi forțează practic în afara acționariatului cele aproximativ 5 milioane de persoane care au dobândit titlurile prin programul de privatizare în masă de acum 20 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
bvb
sif moldova
bursa
teraplast
brd
fondul proprietatea