EXCLUSIV Cazul de incompatibilitate de la BVB a atras atenția Consiliului de Administrație

EXCLUSIV Cazul de incompatibilitate de la BVB a atras atenția Consiliului de Administrație
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 apr 2016

Membrii CA al BVB au purtat în ultimele zile o corespondență intensă legată de cazul de incompatibilitate al salariatului Bogdan Mugescu, care fusese votat de AGA de la BTT în CA al companiei de pe AeRO, contrar regulamentelor Bursei. Dan Paul, membru din partea Asociației Brokerilor, a sesizat boardul și câțiva membri au solicitat demiterea lui Mugescu. Conducerea executivă a BVB a venit cu un raport favorabil angajatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cazul de incompatibilitate de la Bursa de Valori București semnalat în premieră de Profit.ro cu trei săptămâni în urmă a ajuns în atenția Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București. Fără a exista un consens la nivelul boardului, mai mulți membri ai acestuia au solicitat conducerii executive efectuarea unui control intern pentru a verifica în ce măsură Bogdan Mugescu, angajat al BVB, a încălcat regulamentul instituției și codul de etică fiind votat membru al CA în AGA de la compania BTT București (BIBU) listată pe piața AeRO.

Sesizarea i-a aparținut lui Dan Paul, reprezentant în Consiliul de Administrație unde a fost ales în Adunarea Generală a Acționarilor din decembrie candidând din partea Asociației Brokerilor. Membrii CA al Bursei au notificat, de asemenea, emitentul BTT și acționarul majoritar al acestuia, Ministerul Tineretului și Sportului pentru a ști cum a ajuns cum de a ajuns Mugescu pe lista de candidați pentru boardul BTT, conform informațiilor obținute de Profit.ro din partea a două surse din cadrul CA al BVB.

RADET susține că este \ CITEȘTE ȘI RADET susține că este "iminentă" introducerea unei taxe de mediu pentru centralele de apartament

Conducerea executivă a BVB a formulat un raport intern care îl absolvă de responsabilitate pe angajatul susceptibil a fi în situație de incompatibilitate. Argumentul este că el ar fi trimis CV-ul la BTT, însă nu și-ar fi dat acordul scris pentru a deveni membru în Consiliul de Administrație. Este un răspuns care a nemulțumit o parte din membrii boardului, care în continuare solicită demiterea acestuia. Unul dintre ei a rămas cu senzația că era un raport făcut în așa fel încât să „îl spele” pe salariatul care în cadrul Bursei este Business Development și PR Specialist.

El fusese ales în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din data de 7 martie de la BTT ca membru în CA. Prezența în Consiliul de Administrație ar fi încălcat atât regulamentul BVB, cât și codul de etică al instituției. Contactat la două săptămâni după vot, Mugescu a declarat pentru Profit.ro că a fost vorba despre o neînțelegere și că el nu și-a exprimat niciodată acordul pentru a fi votat în CA. Mai mult decât atât, el spunea că AGOA respectivă ar fi nulă întrucât nu au fost respectate procedurile de selecție prevăzute de Ordonanța 109/2011 privind managementul profesionist.

Cumpărăm acțiuni OMV Petrom? CITEȘTE ȘI Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?

Între timp, BTT a convocat o nouă Adunare Generală a Acționarilor pentru data de 25 aprilie care are pe ordinea de zi alegerea unui nou Consiliu de Administrație. La sfârșitul lunii trecute, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a sesizat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) respectivul caz de incompatibilitate. "Asemenea încălcări sunt de neconceput într-o piață cu pretenții de seriozitate precum cea de la București", scria în documentul citat președintele Asociației, Laviniu Beze.

Conform multiplelor surse din piață, directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, este mai degrabă îngăduitor cu angajatul său, pe care îl apreciază ca fiind unul dintre cei mai dinamici în proiectele de dezvoltare pe care le desfășoară instituția. Este o înțelegere care este în contrast cu intransigența unor membrii din CA dintre care Dan Paul este cel mai nemulțumit.

De unde ar proveni incompatibilitatea

Articolul 99, alineatul 2 al Regulamentului BVB aprobat prin decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17 iulie 2015, menționează faptul că "angajații BVB nu pot deține calitatea de  administrator, salariat, cenzor, agent pentru servicii de investiții financiare, reprezentant al compartimentului de control intern sau auditor la emitenții de instrumente financiare admise la tranzacționare pe piețele reglementate sau sistemele alternative de tranzacționare administrate de BVB".

De asemenea, Codul de etică al BVB prevede la punctul referitor la conflictele de interese și rezolvarea lor că "personalul BVB nu poate deține calitatea de acționar, administrator, salariat, cenzor, agent de servicii de investiții financiare, reprezentant al Compartimentului de control intern sau auditor al unui client al BVB de tipul participanților, emitenților de instrumente financiare tranzacționate la BVB, cu excepția emitentului BVB."
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
bogdan mugescu
ludwik sobolewski
dan paul
aipc
asociatia brokerilor