Debut negativ la BVB. Indicele BET - foarte aproape de minimele locale. Pesimiștii au trecut cu vederea un „colet” care ar urma să vină din Austria

Debut negativ la BVB. Indicele BET - foarte aproape de minimele locale. Pesimiștii au trecut cu vederea un „colet” care ar urma să vină din Austria

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 iun 2018

Tras în jos și de ajustarea ex-dividend a acțiunilor Trangaz, indicele titlurilor blue-chip de la BVB a pierdut 1,77% și este nu departe de minimul de la finele lunii mai. Pe contrasens față de restul pieței a a fost indicele financiar BET-FI, care a urcat cu 0,67% în contextul creșterii cu 7,67% a acțiunilor SIF Oltenia în ziua în care emitentul a anunțat o înțelegere de vânzare pentru aproximativ 140 milioane euro a pachetului de 6% din acțiunile BCR către Erste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una negativă, în condițiile în care și dinspre piețele financiare internaționale impulsul a fost unul nefavorabil, tendința fiind de declin pentru activele de risc pe fondul temerilor legate de un război comercial între UE și SUA. Bursele mature de pe continent au consemnat deprecieri puternice, așa cum o arată și prinicipalii indici: -2,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,2,24% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,92% și pentru indicele CAC40 de la Paris și -2,46% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Mai degrabă mișcările au fost atenuate la nivel regional: -0,32% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,21% pentru indicele PX de la Praga.

Nu au fost numai vești negative din Europa. Pentru piața de capital românească ar urma să vină de la Viena nu mai puțin de 140 milioane euro. SIF Oltenia (SIF5) a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu grupul bancar austriac Erste pentru vânzarea unui pachet de 6,29% din acțiunile BCR. Așteptarea societății cu sediul din Craiova pare a fi meritat, prețul obținut fiind cu aproximativ 28% mai mare decât cel obținut de celelalte SIF-uri acum aproape 7 ani, un bonnus find și că plata este în cash spre deosebire de tranzacția din 2011 care implica și conversia de acțiuni Erste, cele mai multe pachete fiind vândute în piață de SIF-uri sub prețul la care s-a realizat schimbul.

Se repetă! SIF Transilvania are dificultăți în consolidarea acțiunilor, în contextul unui litigiu inițiat grupul de acționari Frățilă. În urmă cu 2 ani, Asociația Investitorilor „trântea” o operațiune similară la SIF Moldova CITEȘTE ȘI Se repetă! SIF Transilvania are dificultăți în consolidarea acțiunilor, în contextul unui litigiu inițiat grupul de acționari Frățilă. În urmă cu 2 ani, Asociația Investitorilor „trântea” o operațiune similară la SIF Moldova

Acesta este și contextul în care acțiunea SIF Oltenia a fost vedeta zilei. Într-o sesiune cu un rulaj al pieței de acțiuni de numai 25,06 milioane lei (5,37 milioane euro), tranzacțiile pe acest emitent s-au ridicat la 4,42 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au crescut cu 7,67%, până la prețul de 2,0500 lei/acțiune, ]ns[ intradaz au avut și un avans de peste 10%. La cotația de închidere, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 1,19 miliarde lei (254,79 milioane euro), din care, așadar peste jumătate ar urma să îl reprezinte cash-ul care va intra pe bilanț de la Erste.

Saltul acțiunilor SIF Oltenia a tras în sus și indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă, +0,67%, la nivelul de 37.394,63 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP),  a suferit un declin de 0,79%, până la prețul de 0,8830 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,48 milioane lei în piața reglementată. O tranzacție specială încă și mai mare, de 1,99 milioane lei, am consemnat-o pe acest emitent pe piața deal.

Mai este loc pentru investițiile pe baza analizei fundamentale? Investitorii care se uită la valoare au rămas fără fraieri pe bursă CITEȘTE ȘI Mai este loc pentru investițiile pe baza analizei fundamentale? Investitorii care se uită la valoare au rămas fără fraieri pe bursă

În ansamblu, piața românească a avut un declin mai degrabă apropiat de cel al burselor mari europene decât de cele la nivel regional. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,58%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,77%, până la nivelul de 7.965,65 de puncte, aproape de minimele locale consemnate în mai, după valul de vânzări exacerbate de zvonurile negative cu privire la fondurile de pensii.

Din punct de vedere tehnic, indicele se află pe o mișcare de respingere dintr-o confluență de rezistențe importante, respectiv retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200). Tendința negativă este marcată și de trecerea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) sub EMA200 care dă un plus de credibilitate unui astfel de parcurs, ca și din evoluția celor mai fideli indicatori care arată tendința pe termen scurt: media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8).

Debut negativ la BVB. Indicele BET - foarte aproape de minimele locale. Pesimiștii au trecut cu vederea un „colet” care ar urma să vină din Austria
Impulsul negativ a fost potențat de ajustarea ex-dividend a titlurilor Trangaz Mediaș (TGN). Cotația a suferit un recul de 11,89%, până la prețul de 341,00 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 4,28 milioane lei. Pe piața deal, pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială, în valoare de 2,00 milioane lei.

Este și motivul pentru care indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu o scădere de 3,16%. Cel mai important emtent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 2,86% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3060 lei/acțiune într-o sesiune în care schimburile s-au cifrat la 1,96 milioane lei.

Cât valorează băncile

Într-o zi în care BCR, instituția de credit cu cea mai mare cotă de piață din sistemul bancar românesc, a fost valorizată la aproximativ 2,2 miliarde euro de tranzacția dintre SIF Oltenia și Erste, cele 2 acțiuni de profil de la bursă au înregistrat deprecieri.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,43%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,78 milioane lei. La respectiva cotație, capitalizarea bursieră a băncii se ridică la 10,16 miliarde lei (2,18 miliarde euro), fiind doar marginal sub valoarea BCR.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a închis cu 1,37% sub referință, la prețul de 12,98 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,38 milioane lei. La acel preț, capitalizarea bursieră a băncii este de 9,04 miliarde lei (1,94 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bcr
erste
bvb
bursa
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
transgaz
omv petrom