EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft Finanțe

EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft Finanțe
scris 19 apr 2017

ANAF este autoritatea statului care ar urma să decidă, într-un termen de 60 de zile, dacă o persoană sau un grup de persoane pot forma o gospodărie, în urma cererii depuse de aceștia, structură care va sta la baza noului tip de impozit pe venit. Astfel, ar putea forma o gospodărie pentru a beneficia de o impozitare comună a veniturilor și de eventuale deduceri, persoane care nu sunt înrudite și care nu locuiesc la aceeași adresă. Acestea trebuie să dețină, însă, un „patrimoniu comun”, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuție și obținut de Profit.ro din surse guvernamentale.

Înainte de a fi prezentate aici, informațiile au fost anunțate cu mult înainte pe Profit Insider

Definiții termeni în draftul Ministerului Finanțelor

Goposdărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun, pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral.

Patrimoniu – totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

Modul în care va fi implementată și administrată gospodăria

  1. Gospodăria se constituie prin decizie emisă de organul fiscal competent în baza cererii depuse de către membrii săi. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodăriei se emite în termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel puțin numele și prenumele, CNP-ul fiecăruia dintre membrii, semnătura acestora, precum și membrul desemnat ca reprezentant al gospodăriei.
  2. Organul fiscal competent va fi notificat de de către reprezentantul gospodăriei pentru orice modificare survenită în componența gospodăriei în termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite în termen de 60 de zile de la primirea notificării decizia de modificare a componenței gospodăriei.
  3. Evidența gospodăriilor implementate se organizează prin ordin al președintelui ANAF.
EXCLUSIV Micile afaceri din turism, lovite la impozitare. Sunt excluse de la impozitul pe microîntreprinderi, o ordonanță fiind publicată cu 5 zile întârziere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Micile afaceri din turism, lovite la impozitare. Sunt excluse de la impozitul pe microîntreprinderi, o ordonanță fiind publicată cu 5 zile întârziere

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a furnizat săptămâna trecută câteva exemple privind constituirea unei gospodării. O definiție generală a termenului se referă la cei care "locuiesc și se gospodăresc împreună", a afirmat aceasta.

Potrivit ministrului Muncii, o gospodărie poate fi formată dintr-un singur adult, din părinți + copii, părinți + copii + bunici, doi parteneri necăsătoriți, dar chiar și dintr-o mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire și împart același patrimoniu).

În plus, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că "nu e obligatoriu ca toți membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuința comună (ex. studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești)".

viewscnt
Afla mai multe despre
venit global
impozit venit global
ministerul finantelor
gospodarie
anaf