După declinul din ultimele 2 săptămâni, bursa s-a apreciat azi puternic, susținută de climatul extern și de perspectiva dividendelor suplimentare. Va fi o toamnă volatilă, spune un broker

După declinul din ultimele 2 săptămâni, bursa s-a apreciat azi puternic, susținută de climatul extern și de perspectiva dividendelor suplimentare. Va fi o toamnă volatilă, spune un broker

Sursa foto: Ironjohn / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 sep 2017

Indicele reprezentativ BET de la BVB a câștigat azi 2,50%, recuperând o parte din pierderile consemnate de la sfârșitul lunii trecute și până în prezent. Dacă piața a căzut pe fondul unor știri și declarații dinspre Guvern despre bănci și Pilonul 2 de pensii, acum și aprecierea a fost catalizată tot de autorități, investitorii mizând pe dividende suplimentare de la companiile de stat listate la bursă. „Piele efectiv sunt mișcate de informațiile care apar”, spune Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa românească a ricoșat cu putere după de declinul din ultimele 2 săptămâni s-a oprit pe pragul de suport din jurul nivelului de 7.800 de puncte pentru indicele BET. „Ar trebui să țină zona asta”, este declarația de vineri pentru Profit.ro a lui Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group, confirmată astăzi de piață. Indicele reprezentativ a urcat astăzi cu 2,50%, închizând la valoarea de 8.058,72 puncte.

După declinul din ultimele 2 săptămâni, bursa s-a apreciat azi puternic, susținută de climatul extern și de perspectiva dividendelor suplimentare. Va fi o toamnă volatilă, spune un broker

„Piața este foarte volatilă”, spune Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, punctând că știrile care vin imprimă reacții ale cotațiilor. Într-adevăr, declinul din ultimele săptămâni, în special pe acțiunile bancare, a venit în contextul unor declarații și măsuri guvernamentale cu privire la bănci și fondurile de pensii administrate privat, care au culminat cu asemănărea unei instituții de credit că banditul Terente de către premierul Tudose și cu o afirmație a acestuia că Pilonul 2 de pensii va deveni opțională.

Draghi: Aprecierea euro reprezintă o sursă de îngrijorare pentru BCE. Detalii privind programul de relaxare cantitativă – în octombrie CITEȘTE ȘI Draghi: Aprecierea euro reprezintă o sursă de îngrijorare pentru BCE. Detalii privind programul de relaxare cantitativă – în octombrie

Aprecierea de azi are un suflu tot de la Guvern. Solicitarea Ministerului Energiei de vineri pentru acordarea unor dividende suplimentare în valoare de 750 milioane lei de către producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), a catalizat piața. „Investitorii consideră că extra-dividendele de la SNG vor fi replicate și în cazul altor companii energetice”, spune Șerdean.

Indicele sectorului de energie și utilități BET-NG a crescut cu 2,65%, ușor peste media pieței de 2,37% dață de indicele compozit BET Plus. Cea mai mare amplitudine ale creșterilor le-au avut titlurile companiilor care dispun de rezerve importante: Transgaz (+3,64%), Nuclearelectrica (+4,62%), Conpet Ploiești (+5,94%) și OMV Petrom (+2,91%).

Pe Romgaz, dinamica a fost ceva mai atenuată, de 1,76%. Șerdean de la IFB Finwest amintește că o mare parte din știrea părivind dividendul suplimentar a fost consumată în cursul sesiunii de vineri. Cotația a urcat dintr-un minim de 29,70 lei/acțiune atins intraday către reperul de 31,20 lei/acțiune unde a închis săptămâna, pentru ca azi cotația să se afle la finalul ședinței pe nivelul de 31,80 lei/acțiune. Romgaz a avut al 3-lea rulaj al zilei, de 8,32 milioane lei.

56,27% din tranzacții, asigurate de acțiunile bancare

Activitatea de tranzacționare pe piața de acțiuni a fost de 73,03 milioane lei (15,88 milioane euro), peste media perioadei de 11,6 milioane euro. Sunt volume care pot cade și în sarcina tranzacțiilor cu caracter speculativ. Șerdean spune că osiclațiile puternice dau ocazia investitorilor să intre și să iasă mai des și se așteaptă ca întreaga toamnă să fie caracterizată de volatilitate, pe măsură ce vin știri contradictorii. „piețele efectiv sunt mișcate de informațiile care apar.”

Peste jumătate din rulajul bursei a fost asigurat de schimburile efectuate pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,47%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 13,14 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent a fost realizată și cea mai mare tranzacție specială de pe segmentul deal, valoarea acesteia ridicându-se la 17,49 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a avansat cu 4,37%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, pe transferuri de 10,45 milioane lei. Șerdean consideră că zvonul privind taxa unică pe activele bancare de 0,5% va fi în cele din urmă confirmat de realitate. El spune că piața este departe de a fi înglobat această știre și că, într-un fel sau altul, respectiva măsură ar putea fi introdusă.

Zi „verde” în Europa

Este prima sesiune de revenire puternică pentru acțiunile bancare după ce precedentele ricoșee tehnice pe alte acțiuni de la BVB au ocolit acest segment de piață. Avansul de azi este susținut și dinspre piețele externe. Șerdean punctează că declarațiile președintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi potrivit cărora dobânzile vor rămâne apropiate de zero pentru mai mult timp după ce se va încheia relaxarea cantitativă, au fost percepute pozitiv de investitori în ceea ce privește activele de risc. BCE a anunțat că în perioada 26 octombrie – 14 decembrie vor fi o serie de decizii referitoare la recalibrarea programului de achiziții de active din piața secundară.

Creșterile pe piețe europene au fost generalizate: +1,38% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,49% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,24% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,39% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,80% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,23% indicele PX de la Praga.

Ttitlurile SIF Oltenia s-au oprit cel puțin temporar din raliul de peste 7% susținut de dividende și de răscumpărări

Din acest elan, cel mai puțin s-a transferat către segmentul fondurilor închise de la BVB, al cărui indice sectorial BET-FI a urcat cu numai 0,65%, până la nivelul de 36.436,64 puncte. Acesta a fost tras în jos de titlurile SIF. După un rally susținut, de 7,29%, de la 1,9340 lei/acțiune, către un maxim local de 2,0750 lei/acțiune, titlurile SIF Oltenia (SIF5), s-au corectat azi cu 0,24%, până la prețul de 2,0700 lei/acțiune, pe tranzacții depășind cu puțin 2,00 milioane lei. Avansul de până acum a fost asigurat de propunerea de repartizare a câștigului societății pe anul 2016, respectiv un dividend brut de 0,0900 lei/acțiune și un program de răscumpărare de acțiuni proprii în valoare de 49,05 milioane lei, în scopul reducerii capitalului social.

Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 1,80%, până la prețul de 0,8490 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,96 milioane lei. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat în piața secundară de la BVB un număr de 3,04 milioane de acțiuni proprii în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari și pentru care au plătit 2,62 milioane lei. De asemenea, pe piața specializată de la Londra au fost cumpărate certificate de depozit (GDR) care împachetează echivalentul a 1,09 milioane acțiuni FP, contra sumei cu puțin peste 244.000 de dolari.

La ce să se aștepte piața

Alternarea știrilor ar urma să dicteze mișcarea cotațiilor, spune Șerdean. „Mă aștept ca ședințele următoare să fie pozitive”, adaugă el punctând că indicele german DAX este într-o mișcare de recuperare care a pornit din zona de 11.800 de puncte către reperul de 12.400 puncte, iar indicele Dow Jones Average Industrial este probabil să retesteze maximele. Brokerul de la IFB Finwest anticipează că toamna întreagă va fi caracterizată de o volatilitate sporită.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu serdean
ifb finwest
bvb
bursa
romgaz
banca transilvania. brd
razvan rat
brk