Fenomenul criptomonedelor – un cult asociat unui instrument financiar, netransparent și care nu protejează de inflație, spune Taleb, autorul best-seller-ului “Lebăda neagră”

Fenomenul criptomonedelor – un cult asociat unui instrument financiar, netransparent și care nu protejează de inflație, spune Taleb, autorul best-seller-ului “Lebăda neagră”

Sursa foto: Noipornpan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 aug 2023

Nicholas Nassim Taleb afirmă că bitcoin și instrumentele similare nu au funcție de mijloc de schimb și nici nu s-au constituit ca protecție la inflație, așa cum era argumentul susținătorilor lor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda bitcoin a recuperat masiv față de minime și este unul din instrumentele financiare câștigătoare ale acestui an, cu un salt de 56% față de ultima valoare de tranzacținare din 2022. Totuși, Nicholas Nassim Taleb, autorul celebrei cărți “Lebăda neagră” ce abordează evenimentele neprevăzute care au marcat piețele financiare după criza din 2008, este circumspect față de întreaga categorie de active.

„Să ne uităm la cripto! Este folosit pentru tranzacții reale? Nu! Este un cult!”, a declarat acesta pentru CNBC. Șocul anului 2022, când bitcoin a pierdut în trendul descendent peste 70% din valoare față de maxime, iar alte criptomonede au fost pulverizate, a arătat că nu reprezintă ca o alternativă la inflație. A intrat în colaps exact în etapa de creștere a prețurilor.

Tranzacție - Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, cumpără acțiuni la Medicales, inclusiv cu finanțare PNRR CITEȘTE ȘI Tranzacție - Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, cumpără acțiuni la Medicales, inclusiv cu finanțare PNRR

Teleb, cu experiență de trader pe Wall Street, afirmă cu ironie că bitcoin nu este bun nici măcar pentru spălarea de bani, pentru că are trasabilitate foarte bună. El nu este influențat favorabil nici de faptul că instituții financiare cu reputație precum Blackrock, Charles Schwab sau Citadel intenționează să lanseze produse dedicate pieței criptomonedelor.

„Pentru prima dată în istoria lumii am avut un cult cuplat cu un instrument financiar”, spune Taleb, celebru și pentru cartea „Antifragil”, în care vorbește despre robustețea sistemelor care nu sunt rigide.

Tranzacții între giganții controlați de stat. O parte din energia furnizată de Hidroelectrica clienților săi finali a fost cumpărată de la o altă mare companie CITEȘTE ȘI Tranzacții între giganții controlați de stat. O parte din energia furnizată de Hidroelectrica clienților săi finali a fost cumpărată de la o altă mare companie

El afirmă că inițial a privit cu simpatie criptomonedele, ca o alternativă la valutele băncilor centrale, dar ulterior și-a dat seama că este ceva mult mai rău. „Cel puțin, cu Rezerva Federală avem transparență, știm ce se întâmplă, putem să influențăm, este un sistem... Cripto tinde să favorizeze jucătorii mari”, a conchis Taleb, autorul de origine libaneză care în cartea „Pielea în joc” („Skin in the Game”) a surprins faptul că este pentru prima oară în istorie când conducătorii pot afecta prin deciziile lor viețile a milioane de oameni, fără a avea apoi nicio răspundere, când regula de milenii a fost că regii sau împărații care greșeau își pierdeau capul și ei și familiile lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicholas nassim taleb