Profitul Nuclearelectrica a crescut ușor, creșterea prețurilor pe piața liberă a ″bătut″ suprataxarea

Profitul Nuclearelectrica a crescut ușor, creșterea prețurilor pe piața liberă a ″bătut″ suprataxarea
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 aug 2023

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru primul semestru al anului un profit net de 1,28 miliarde lei, cu 5,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, creșterea veniturilor din vânzări de electricitate, pe fondul majorării producției și a prețurilor de pe piața liberă, compensând atât avansul masiv al cheltuielilor cu suprataxarea, care au fost de 2,5 ori mai mari decât în ianuarie-iunie 2022, cât și introducerea obligației de livrare la preț reglementat de 450 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția SNN a avansat cu 3%, la 4.920 GWh.

O parlamentară germană spune că a fost reținută în Turcia din cauza unor postări pe rețelele de socializare CITEȘTE ȘI O parlamentară germană spune că a fost reținută în Turcia din cauza unor postări pe rețelele de socializare

Peste 42% din cantitatea de energie vândută de Nuclearelectrica în S1 2023 a fost vândută în baza mecanismului obligatoriu de achiziție centralizată, la preț reglementat de 450 lei/MWh. În pofida acestui fapt, prețul mediu ponderat de vânzare realizat de companie a fost cu 21,5% mai mare decât cel aferent primei jumătăți a anului trecut, grație cotațiilor mai mari de pe piața contractelor bilaterale, ceea ce a dus la majorarea cu 20,4% a veniturilor din exploatare, la 3,779 miliarde lei.

″Cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a scăzut cu 48,7%, reprezentând 43,32% din total cantitate vândută, iar prețul mediu de vânzare pe această piață a fost mai mare cu 108,5%″, precizează compania. Astfel, prețul mediu pe această piață a crescut de la 534,46 lei/MWh la 1.113,51 lei/MWh.

VIDEO Cele mai aglomerate zile pe litoral și la munte. ANPC, raid în Băile Herculane CITEȘTE ȘI VIDEO Cele mai aglomerate zile pe litoral și la munte. ANPC, raid în Băile Herculane

În schimb, cheltuiala cu contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa impusă de stat producătorilor, a crescut de 2,5 ori, de la 585,81 milioane lei la 1,461 miliarde lei.

″În semestrul I 2022, impozitul pe venitul suplimentar a fost determinat ca 80% aplicat la diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice calculat conform metodologiei de calcul și prețul de 450 lei/MWh (…). În semestrul I 2023, contribuția la Fondul de Tranzitie Energetică a fost determinata ca 100% aplicat la diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare calculat conform metodologiei modificată și 450 de lei/MWh (…). Metodologia de calcul aplicabilă pentru semestrul I 2023 nu a permis deducerea din baza de calcul a cheltuielilor cu achiziția de energie electrică, a cheltuielilor legate de accesul la piețele de energie (tarif de injecție și cheltuieli administrare piață), așa cum a permis metodologia aplicabilă în semestrul I 2022. Pe perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023, în cheltuielile lunare au fost incluse doar cheltuielile cu dezechilibrele″, explică SNN.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
preț vânzare nuclearelectrica
supraimpozitare nuclearelectrica