Ferrari se pregătește de o listare la New York care să dea companiei o valoare de piață de 10 mld. dolari

Ferrari se pregătește de o listare la New York care să dea companiei o valoare de piață de 10 mld. dolari

Mașinile Ferrari ajung pe Bursa de la New York.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 oct 2015

Valoarea ofertei publice derulate de proprietarul mărcii, concernul Fiat Chrysler, ar urma să se ridice la 825-890 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Producătorul de automobile de lux Ferrari ar urma să capete o valoare de piață de 9,82 miliarde dolari, dacă oferta publică pentru 9% din acțiunile sale se va desfășura cu succes la New York. 17,2 milioane de acțiuni vor fi puse în vânzare la prețul de 48-52 dolari pe titlu, potrivit documentației aferente listării depuse la supraveghetorul pieței americane de capital și preluate de Bloomberg. Simbolul de tranzacționare al holdingului olandez Ferrari NV ar urma să fie RACE, trimtere și la cuvâtul din engleză care înseamnă "cursă" pentru producătorul de vehicule de mare viteză.

Compania este adusă la cota Bursei de proprietarul acesteia, concernul Fiat Chrysler, în efortul de obține finanțarea programului său de investiții de 48 miliarde euro (54,5 miliarde dolari) și pentru care deja acesta s-a îndatorat. Prin separarea de Fiat, Ferrari ar urma să ia un volum de 2,8 miliarde euro din această datorie, conform șefului consorțiului italo-american Sergio Marchionne.

Listarea ar veni în acord cu proiecția acestuia pentru o valoare de piață de 12 miliarde dolari a mărcii Ferrari. Unul dintre beneficiarii tranzacției ar urma să fie fiul fondatorului Enzo Ferrari, care ar fi îndreptățit să primească 280 milioane euro, în paralel cu păstrarea a 10% din acțiuni după separarea companiei.

Estimările din piață sunt pentru o suprasubscriere a ofertei, în condițiile în care investitorii cu plasamente pe sectorul auto par a fi încă prea puțin îngrijorați de recentul scandal al emisiilor poluante în care este implicat producătorul german Volkswagen AG. Intermediarii tranzacției sunt UBS AG, Banco Santander SA, Mediobanca SpA, JPMorgan Chase & Co. și Merrill Lynch, parte a grupului Bank of America.

Ferrari a obținut anul trecut câștiguri de 389 milioane euro, rezultate din veniturile de 2,8 miliarde euro pentru cele 7.255 de automobile de lux livrate pieței. Planurile sunt pentru o extindere pe mai departe a producției, la 9.000 de mașini în anul 2019.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
ferrari
fiat
chrysler
bursa
oferta publica
ipo
auto