Fondul de la Pilonul II al Allianz Țiriac și-a majorat cu 2 miliarde lei activele în prima jumătate a acestui an

Fondul de la Pilonul II al Allianz Țiriac și-a majorat cu 2 miliarde lei activele în prima jumătate a acestui an

Sursa foto> Jesada Wongsa | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 oct 2021

Beneficiind de contribuțiile suplimentare ale viitorilor pensionari, dar și de creșterile bursiere, fondul AZT Viitorul Tău și-a majorat cu 12% portofoliul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Allianz Țiriac Pensii și-a mărit, pentru fondul său de la Pilonul II cu contribuți obligatorii, la 23,18% din totalul activelor expunerea pe acțiuni, valoarea agregată a deținerilor sale fiind, la data de 30 iunie, de 4,22 miliarde lei, cu 23,75% mai mare decât cea de 3,41 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. Este o dinamică antrenată de creșterea bursei românești, în același interval portofoliul de titluri de stat al entității a crescut cu doar 6,20%, la 11,47 miliarde lei ( echivalent cu 62,93% din active), de la 10,80 miliarde lei.

Pe segmentul acțiuni, cea mai mare expunere fondul AZT Viitorul Tău o are pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 861,86 milioane lei, reprezentând 4,73% din portofoliu. Acestea sunt urmate de acțiunile Băncii Transilvania (TLV) – 834,96 milioane lei și 4,58% din active, de titlurile OMV Petrom (SNP) – 524,62 milioane lei și de acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD) – 518,30 milioane lei.

CONFIRMARE Libra Internet Bank a venit cu o nouă serie, masivă, de obligațiuni la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Libra Internet Bank a venit cu o nouă serie, masivă, de obligațiuni la bursă

Spre deosebire de alte fonduri de la Pilonul II cu plasamente semnificative în companii străine, cel al Allianz este mai conservator. Totuși, în primul trimestru, societatea a achiziționat un pachet de acțiuni la compania de IT franceză Capgemini, acesta fiind prins în bilanț la jumătatea anului cu o valoare de 87,79 milioane lei.

În total, un număr de 16 acțiuni sunt incluse în portofoliu, numelor mai sus menționate adăugându-li-se Romgaz Mediaș (SNG) – 455,25 milioane lei, Electrica (EL) – 235,00 milioane lei, MedLife (M) – 187,32 milioane lei, Transgaz (TGN) – 155,23 milioane lei, TeraPlast Bistrița (TRP) – 105,64 milioane lei, Transelectrica (TEL) – 85,74 milioane lei, Alro Slatina (ALR) – 63,46 milioane lei, Evergent Investments (EVER) – 57,50 milioane lei, Digi Communications (DIGI) – 22,16 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) – 20,37 milioane lei și Ropharma  (RPH) – 9,95 milioane lei.

Volvo listează Polestar pe bursă, cu o evaluare de 20 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Volvo listează Polestar pe bursă, cu o evaluare de 20 de miliarde de dolari

Fondul de la Pilonul II al Allianz Țiriac deține obligațiuni corporative în valoare de 684,17 milioane lei, reprezentând 3,75% din active, integral emise de băncii. De asemenea, societatea are expuneri pe instituții internaționale, respectiv o investiție de 300,24 milioane lei în titluri obligatare emise de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și un plasament de 233,71 milioane lei în titluri ale Black Sea Trade & Development Bank. La categoria obligațiunilor administrației locale sunt prinse în bilanț titluri în valoare totală de 39,60 milioane lei ale municipalităților din Bacău, iași și București.

Nu mai puțin 952,11 milioane lei, reprezentând 852,11 milioane lei, sunt investițiile în fondurile de investiții, atât în vehicule financiare promovate de nume ale industriei locale (BT, NN, Erste, Raiffeisen), cât și ETF-uri având activ suport acțiuni europene lansate de compania financiară americană BlackRock.

BCR Pensii și-a majorat cu 5% activele de la Pilonul II. Compania a achiziționat acțiuni TTS de peste 5 milioane lei și a inclus în portofoliul său extern titluri Lufthansa, Wienerberger și ale unui gigant minier CITEȘTE ȘI BCR Pensii și-a majorat cu 5% activele de la Pilonul II. Compania a achiziționat acțiuni TTS de peste 5 milioane lei și a inclus în portofoliul său extern titluri Lufthansa, Wienerberger și ale unui gigant minier

În piața de real estate, AZT Viitorul Tău are un plasament de 187,48 milioane lei, echivalent cu 1,08% din portofoliu, în compania imobiliară CTP NV care controlează cel mai mare număr de parcuri industriale și logistice din România.

Ca și fondurile de la Pilonul II ale NN și BRD Pensii, cel al Allianz consemnează o poziție pierzătoare la capitolul „alte instrumente financiare”, în cazul de față de 242,08 milioane lei. Deținerile de cash au crescut în primele 6 luni ale anului cu 33,17%, la 476,00 milioane lei, de la 357,42 milioane lei, acestea fiind conturi curente și depozite înregistrate la BRD și CEC.

viewscnt
Afla mai multe despre
allianz tiriac
bvb
bursa
capgemini
fondul proprietatea