Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 apr 2016

FP a încheiat oferta publică acelerată la Romgaz plasând 22,54 milioane acțiuni la prețul de 24,00 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea tranzacției la 541 milioane lei. Fondul iese astfel din acționariatul Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A treia ofertă publică accelerată din ultimii aproape 2 ani scoate total Fondul Proprietatea (FP) din acționariatul Romgaz Mediaș (SNG). Cel din urmă pachet, reprezentând 5,85% din titluri a fost înstrăinat la un preț de 24,00 lei/acțiune, cu 3,42% sub cotația de piață de ieri, de 25,85 lei/acțiune.

Fondul încasează astfel pentru cele 22,54 milioane acțiuni o sumă de 541,03 milioane lei (137,20 milioane dolari), după ce în luna octombrie a anului trecut obținuse 456 milioane lei (117 milioane dolari) pentru un pachet de 16 milioane acțiuni la producătorul de gaze. Oferta accelerată a fost derulată atunci la prețul de 28,50 456 milioane lei lei/acțiune, de asemenea sub prețul pieței.

Reacția investitorilor de portofoliu pe bursă a fost astăzi în sensul că vor să vadă și în piața reglementată o cotație similară. La debut, titlurile Romgaz coborau cu peste 1%, atingând un minim de 24,50 lei/acțiune. Ulterior, într-o mișcare de revenire, acțiunile au atins nivelul de 24,95 lei/acțiune, la jumătate de oră de la începerea ședinței de tranzacționare, pentru ca apoi să coboare din nou sub referință. Sunt cele mai coborâte cotații pe acest emitent din ultimele 2 luni, care a avut minimul istoric la închidere, de la listarea sa în noiembrie 2013, pe 20 ianuarie anul curent, când cotația a ajuns la 22,30 lei/acțiune.

Încurajați de Guvern, \ CITEȘTE ȘI Încurajați de Guvern, "minoritarii" privați prind curaj: East Capital cere dublarea dividendelor Romgaz, la 2 mld. lei

Oferta intermediată de un consorțiu format din banca americană de investiții Goldman Sachs, Wood & Co. Financial Services și Banca Comercială Română a vizat vânzarea atât de acțiuni listate la BVB, cât și și certificate de depozit (GDR) denominate în dolari, listate la Londra având activ suport titluri ale transportatorului de gaze. Prețul acestora din urmă a fost de 6,09 dolari pe unitate.

Banii obținuți din tranzacție – dacă avem în vedere strategia din ultimii ani a Fondului – ar urma să fie folosiți în programele de răscumpărare derulate de emitent, având ca scop distribuirea de cash către investitori prin reduceri de capital însoțite de retunare de aport la capitalul social.
La prețul tranzacției de 24,00 lei/acțiune, producătorul de gaze naturale Romgaz are o valoare de piață de 9,25 miliarde lei (2,34 miliarde dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul propreitatea
romgaz
oferta
bvb
bursa
goldman sachs
wood & co.
bcr