Fondurile de private equity au investit 81 mld. euro în Europa, cea mai mare valoare din ultimii opt ani

Fondurile de private equity au investit 81 mld. euro în Europa, cea mai mare valoare din ultimii opt ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 dec 2015

Investițiile fondurilor cu capital privat în Europa au urcat în 2015 la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, aproape jumătate din tranzacțiile de tip buyout având valori de peste 1 miliard de euro. Exiturile fondurilor au atins un nivel record de 153,2 miliarde de euro și au fost asigurate în principal de listări la bursă și vânzări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondurile de private equity au realizat investiții buyout (care vizează achiziția pachetului majoritar de acțiuni al unei companii) în valoare totală de 80,9 miliarde de euro, reprezentând cea mai bună evoluție anuală din anul 2007, când investițiile buyout s-au situat la aproape 173 miliarde de euro, potrivit unui studiu al Centre for Management Buyout Research întocmit pentru firma de investiții Equistone Partners.

Raportat la 2014, piața europeană de buyout a crescut în acest an cu 11,3 miliarde de euro, de la 69,6 miliarde de euro.

Tranzacțiile de peste 1 miliard de euro fiecare au totalizat 36,5 miliarde de euro, de asemenea cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Pe de altă parte, achizițiile cu valori cuprinse între 50 și 500 milioane de euro s-au situat la 25,2 miliarde de euro, în scădere de la 29,4 miliarde de euro în 2014, potrivit studiului.

Marea Britanie a rămas și în 2015 cea mai mare piață de buyout, cu investiții totale de 26,8 miliarde de euro, față de 21 miliarde de euro în anul anterior. Pe locul al doilea se situează Germania, cu tranzacții de 11,9 miliarde de euro, urmată îndeaproape de Franța, cu 10,9 miliarde de euro.

Achizițiile de companii din domeniul manufacturier au însumat 22,6 miliarde euro, în urcare de la 20,7 miliarde de euro în 2014, în timp ce investițiile buyout în sectorul IT&C au scăzut de la 13,9 miliarde de euro la aproximativ 9 miliarde de euro. Valoarea preluărilor din retail a crescut la 9,5 miliarde de euro, de la 2,2 miliarde de euro în anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din anul 2007.

În ceea ce privește exiturile fondurilor de investiții cu capital privat, valoarea acestora a urcat în acest an la un nivel record de 153,2 miliarde de euro, reprezentând o creștere de peste 30% comparativ cu 2014.

Listările la bursă au însumat 48,7 miliarde de euro, în timp ce vânzările către alte companii au reprezentat 63,8 miliarde de euro. Valoarea medie a tranzacțiilor de tip exit realizate de fondurile de investiții s-a situat la 344,5 milioane de euro, de asemenea un nivel record.

Piața europeană de exit a fost sprijinită în principal de activitatea puternică din primul trimestru, când au fost înregistrate tranzacții de 46,1 miliarde de euro, precum și de vânzările de acțiuni realizate în ultimele trei luni ale anului (41,2 miliarde de euro).

Cea mai mare listare din Europa în 2015 a fost oferta publică inițială derulată de procesatorul de plăți Worldpay din Marea Britanie, cu o valoare de 6,4 miliarde de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri investitii
capital private
private equity
buyout
exit