Titlurile Romgaz Mediaș sunt din nou pe primul loc în topul tranzacțiilor, de la începutul lunii fiind cel mai tranzacționat emitent după ce agenția de evaluare FTSE Russell a anunțat includerea acestora în indicele internațional FTSE All Cap. Un alt emitent care urmează același parcurs, BRD Groupe Société Générale (BRD), a fost pe locul 2 în clasamentul rulajelor.
Într-un climat favorabil activelor de risc la nivel mondial, și bursa românească a avut un debut pozitiv de săptămână, chiar dacă mișcarea de creștere nu a fost acompaniată de volume. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,44%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,43%, până la nivelul de 9.580,63 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se află pe un trend bine conturat ascendent, cu maxime și minime din ce în ce ma ridicate conform teoriei lui Dow și cu mediile mobile relevante în proporții Fibonacci în urcare, așa cum se vede pe graficul atașat.
Unul dintre motoarele de creștere ale acestuii impuls de creștere a fost acțiunea Romgaz Mediaș (SNG), care și astăzi a crescut cu 0,26%, până la prețul de 38,05 lei/acțiune, nu departe de maximul post-criză atins în urmă cu un an și jumătate. Acestea au adunat transferuri de 9,00 milioane lei. Volumele au sporit semnificativ pe acest emitent după decizia de la finele lunii trecute ale agenției de evaluare financiară FTSE Russell de a promova bursa românească la statutul de piață emergentă, de la cel de frontieră, ce presupune și includerea acestui emitent în cadrul indicelui FTSE All Cap.
Celelalte 2 companii ce vor intra în structura indicelui sunt acțiunile bancare lichide. Astăzi, BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 0,71%%, până la prețul de 14,26 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,16 milioane lei. Prin contrast, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au scufundat în planul secund, cu transferuri de aproximativ 856.000 de lei într-o sesiune în care prețul a avansat cu 0,42%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,46 miliarde lei (2,62 miliarde euro). De altfel, cei 3 emitenți au concentrat nu mai puțin de 67,67% din rulajul de 25,14 milioane lei (5,28 milioane euro) al pieței de acțiuni, care arată în FTSE Russell un factor de influențare a pieței românești la mijlocul acestei toamne.

Dacă agenția americano-britanică ar fi inclus și acțiunile OMV Petrom (SNP) în indicele internațional, o efervescență foarte probabil am fi avut și pe acest emitent. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, au rămas în planul secund. Astăzi, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au crescut cu 0,97%, până la prețul de 0,4170 lei/acțiune, însă pe fondul unor schimburi de numai 1,45 milioane lei. Aceasta a contribuit la o supraperformare a indicelui energetic BET-NG.
Ca și în alte secvențe, titlurile companiei petroliere arată o slabă corelare de la o zi la alta cu parcursul cotațiilor internaționale ale petrolului. Către finalul sesiunii londoneze, cotația țițeiului a coborât chiar și sub reperul de 59,00 dolari/baril.
În ansamblu, însă, vântul a suflat favorabil din piețele externe. În Europa, indicii au avut închideri „pe verde”: +0,58% indicele Euro Stoxx 50, +0,18% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,91% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,85% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,00% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,99% pentru indicele PX de la Praga.
La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis în staționare, la prețul de 1,1950 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,30 milioane lei, ceea ce a și contribuit la un avans anemic, +0,09%, al indicelui financiar BET-FI care închis la nivelul de 42.181,76 de puncte. Emitentul care la 9 luni a raportat un câștig net de 1,93 miliarde lei, a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 4,59 milioane acțiune pentru care a plătit 5,47 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.
O activitate de tranzacționare cu puțin peste 864.000 de lei, superioară mediei obișnuite pe respectivul emitent, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au crescut cu 2,78%, până la prețul de 0,3330 lei/acțiune care conferă producătorului de materiale de construcții o valoare de piață de 356,39 milioane lei (74,88 milioane euro).