Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile Romgaz, valoarea deținerii ridicându-se la 150 milioane euro

Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile Romgaz, valoarea deținerii ridicându-se la 150 milioane euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 oct 2019

NN Group, cel mai mare jucător din piața românească a pensiilor private, a depășit cu puțin reperul de 5% pe titlurile Romgaz Mediaș. În ultimele 12 luni, pragul respectiv a fost trecut de fondurile NN și pe alți emitenți relevanți de la BVB, precum Transgaz, Transelectrica, Sphera Franchise Group, Electrica și BRD Groupe Société Générale.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Un număr semnificativ de salariați români au expunere pe indicele BET al Bursei de Valori București în condițiile în care fondurile de pensii NN, cel mai mare jucător din piața de profil, au ajuns la expuneri de câte 5% la peste jumătate din emitenții aflați în structura indicelui. NN Group a raportat atingerea unui nivel de deținere echivalent cu 5,02% din capitalul social al Romgaz Mediaș (SNG) prin mai multe vehicule finanicare.

La ultimul preț de pe bursă, de 37,00 lei/acțiune a titlurilor cu simbolul SNG, care conferă producătorului de gaze naturale o capitalizare de piață de 14,26 miliarde lei (3,00 miliarde euro), valoarea participației dobândite de NN se ridică la 715,64 milioane lei (150,58 milioane euro). Titlurile societății au fost crunt lovite la cumpăna dintre ani de ordonanța de urgență care includea și o plafonare a prețului gazelor naturale, însă chiar din primăvară cotația s-a înscris pe o mișcare de recuperare. În mod particular, constante au fost cumpărările dinvară, iar tendința de creștere s-a accelerat de la sfârșitul lunii septembrie când agenția de evaluare financiară FTSE Russell a promovat bursa românească la statutul de piață emergentă, incluzând, începând din septembrie 2020, 3 acțiuni de la BVB între care și Romgaz în cadrul indicelui FTSE All Cap.

Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile Romgaz, valoarea deținerii ridicându-se la 150 milioane euro

O tranzacție-monstru cu titluri Romgaz s-a înregistrat la BVB săptămâna trecută. În piața reglementată au fost schimbate 1,48 milioane de acțiuni ale producătorului de gaze naturale, echivalentul a 0,38% dn capitalul social. Efectuat la prețul de 37,00 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la aproape 55 milioane lei.

Cele mai importante plasamente la Romgaz, echivalent cu 4,09% din totalul titlurilor, îi aparțin fondului de pensii de la Pilonul II, al fondurilor de pensii private cu contribuții obligatorii, cel mai important jucător din industria de profil cu dețineri în valoare de 4,09 miliarde lei (861,57 milioane euro) numai în piețele de acțiuni, în covârșitoare proporție la Bursa de Valori București, la nivelul sfârșitului lunii decembrie conform ultimei raportări către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Este echivalentul a 20,09% din structura portofoliului de investiții al fondului de pensii, într-o dinamică accelerată pe parcursul verii, când achizițiile nete pe acest segmentul au fost de aproximativ 615,13 milioane lei (129,58 milioane euro).

Recent, o altă entitate de la Pilonul II,Allianz-Țiriac Pensii Private, a anunțat că a depășit reperul de 5% din acțiunile Electrica (EL).

Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Suedezii de la East Capital au achiziționat 5,7% din acțiunile Purcari în tranzacția prin care au ieșit cei de la Horizon Capital. Cumpărătorii au mai fost mari investitori și în Fondul Proprietatea

Săptămâna trecută, cei de la NN au anunțat că au ajuns la o deținere de 5,01% din capitalul social și la BRD Groupe Société Générale (BRD), respectiv o participație de 498,49 milioane lei (105,01 milioane lei). Intrarea a fost facilitată de majorarea free-float-ului rweal urmare a înstrăinării de către Fondul Proprietatea (FP) a întregului său pachet la instituția de credit.

La începutul verii, 5 entități ale grupului de administrare a fondurilor de pensii NN, –  respectiv  FonduI de Pensii Facultative NN ACTIV, FonduI de Pensii Facultative NN OPTIM, FonduI de Pensii Administrat Privat NN și NN Investment Partners B.V. – au ajuns la o deținere de 21,06 milioane de acțiuni Electrica, reprezentând 6,21% din capitalul social al companiei de distribuție de electricitate, atunci cu o valoare de piață de 234,86 milioane lei (49,60 milioane euro).

În această primăvară, fondurile de pensii administrate NN au raportat depășirea unor dețineri de 5% atât la transporatorul național de energie electrică Transelectrica (TEL), cât și la Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, ambele în urma unor acumulări într-o zonă de minime locale în primul caz, respectiv al celor mai coborâte valori de la listare în al 2-lea caz.

În luna decembrie a anului trecut, fondurile NN au raportat, de asemenea, că au cumulat peste 5% din titlurile celuilalt transportator național, din piața gazelor naturale, Transgaz Mediaș (TGN). Cele 5,62% din acțiunile companiei aveau atrunci o valoare de piață de 234,42 milioane lei (50,39 milioane euro).

Nicolas Firzli, General Manager al unei organizații privind sistemele de pensii la nivel mondial, prezent la București în luna februarie, declara că prin intermediul acestor fonduri de la Pilonul II clasa de mijloc românească deține indirect participații importante la companii relevante din economia națională. Este un control prin investiții pe termen lung al capitalului autohton asupra avuției țării care nu este lăsată astfel la mâna lui George Soros sau Goldman Sachs, spunea atunci Firzli.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
nn pensii
bvb
bursa
transelectrica
trangaz
sphera franchise
electrica