GRAFIC 2 ore de vânzări pe panică la bursă. Anxietatea este mare în rândul micilor investitori pentru că nu știu ce antrenează scăderile. Lichidări importante pe Banca Transilvania, minime pe acțiunile Digi și Electrica

GRAFIC 2 ore de vânzări pe panică la bursă. Anxietatea este mare în rândul micilor investitori pentru că nu știu ce antrenează scăderile. Lichidări importante pe Banca Transilvania, minime pe acțiunile Digi și Electrica

Sursa foto: Robert Byron / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 dec 2017

Piața de capital românească a traversat o zi „roșie”, în jurul prânzului indicii principali suferind deprecieri de peste 2%, cu tonul scăderilor dat de acțiunile Băncii Transilvania care s-au tranzacționat și cu 4% sub referință. La jumătatea sesiunii de tranzacționare, panica s-a temperat, cotațiile revenind în ultima parte a orarului de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Zăgazul scăderilor bursiere părea că s-a deschis de dimineață, când cotațiile au alunecat consistent în contextul unei absențe la cumpărare. Declinul era agresiv, fără a fi însoțit, însă, de ordine importante de vânzare. „Volumele nu sunt de speriat”, declara la jumătatea zilei, pe vârful puseului de vânzare Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. Tot atunci el observa că „s-a mai stăvilit panica”.

Pe „fundul gropii”, indicii principali pierdeau peste 2%, titlurile Băncii Transilvania (TLV) atingeau un minim local de 2,03 lei/acțiune, cu peste 4% sub referință, în timp ce pe titlurile Electrica (EL) și Digi Communications (DIGI) se înregistrau noi minime, de 10,72 lei/acțiune și, respectiv 33,30 lei/acțiune. În cazul operatorului telecom, valoarea de tranzacționare era cu 24,25% sub prețul de 40 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată de emitent în luna mai a acestui an. De la acest nivel, piața a avut o revenire consistentă, recuperând o cea mai mare parte a pierderilor din primele 2 ore de tranzacționare, așa cum se vede pe graficul inserat mai jos.

 

GRAFIC 2 ore de vânzări pe panică la bursă. Anxietatea este mare în rândul micilor investitori pentru că nu știu ce antrenează scăderile. Lichidări importante pe Banca Transilvania, minime pe acțiunile Digi și Electrica

Indicele compozit BET Plus a consemnat la finalul sesiunii de tranzacționare o depreciere de 0,63%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,60%, până la nivelul de 7.546,07 puncte. Remarcabil, dacă la apogeul vânzăriloir, cotațiile în piețele erau la valori preponderent pozitive, în orele care au urmat piețele au tins către convergență, închiderile la nivel continental și regional fiind apropiate de cele de la București: -0,51% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,51% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,44% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,17% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, +0,55% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,04% pentru indicele PX de la Praga.

Nu a existat neapărat un motiv de vânzare, iar scăderile continue fără vreun catalizator aparent a fost de natură să inducă o stare de anxietate în rândul investitorilor de retail. Mesaroș de la Goldring descrie stările clienților cu care a interacționat în aceste zile: „Panică și pe ei. O parte dintre ei au mai și vândut.”

Există, însă, un factor de precipitare și anume semnalul tehnic de ieșire din consolidare. Așa cum se vede pe graficul atașat, banda Bollinger inferioară se deschide pentru a lăsa loc unei succesiuni de lumănânări roșii după ce, deja, indicele BET se tranzacționa sub un prag de referință important, de 7.860 de puncte pe care l-a străpuns în această toamnă, dar și sub media mobilă exponențială de 200 de zile care definește trendul (EMA200). Încercarea de revemire peste aceste repere a fost respinsă într-o zonă unde s-au aglomerat mai multe rezistențe între care o linie de trend descendent și mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci de 55 de zile (EMA55) și, respectiv 21 de zile (EMA21).

GRAFIC 2 ore de vânzări pe panică la bursă. Anxietatea este mare în rândul micilor investitori pentru că nu știu ce antrenează scăderile. Lichidări importante pe Banca Transilvania, minime pe acțiunile Digi și Electrica

Mesaroș spune că a văzut semnalele tehnice și și-a anunțat clienții să fie atenți încă de acum 2-3 săptămâni pentru a-și reduce expunerea. Chiar a avut în vedere înjumătățirea portofoliilor. „De recomandat, nu le-am mai recomandat să cumpere demult”, ne spune, adăugând care are clienți noi care au venit de peste 2 luni și cărora le spune să-și amâne intrarea. „Efectiv, i-am ținut pe cash”, povestește brokerul de la Târgu Mureș.

Peste jumătate din tranzacțiile de la BVB s-au realizat cu acțiuni bancare

Balansul pieței a adus volume, însă piața a fost destul de debalansată către sectorul bancar. Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction semnala pentru Profit.ro că vânzările din aceste zile ar putea fi ale unor nerezidenți care vor să-și facă ieșirea din piața românească de capital și care înstrăinează pachete în primul rând ale titlurilor deținute din componența indicelui MSCI pentru România și în cadrul căruia primele 2 acțiuni bancare au o pondere de 54,37%.

O distribuție apropiată am avut-o și în activitatea de tranzacționare de azi de la BVB. Astfel, 52,91% din rulajul de 63,70 milioane lei (13,75 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile însumând 33,71 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania și BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu echivalentul a 18,26 milioane lei în piața reglementată și transferuri speciale în valoare de 6,09 milioane lei în piața deal, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania. Față de apogeul scăderii, cotația a recuperat, prețul de închidere fiind de 2,1000 lei/acțiune, cu 0,71% sub referința de ieri.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, a cumulat tranzacții de 9,35 milioane lei, în condițiile unui recul de 0,32% al cotației, până la prețul de 12,56 lei/acțiune.

Scăderi peste medie pentru acțiunile SIF

Al 3-lea rulaj al zilei, de 7,08 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au suferit un declin de 0,59%, până la prețul de 0,8400 lei/acțiune. Cotația rezistase bine și la jumătatea zilei, amplitudinea deprecierii fiind modestă, decorelată față de restul pieței. Mesaroș spune că Fondul are acționarii săi dedicați, are un comportament de piață separat, deloc volatil, și de aceea nici nu este relevant pentru parcursul de astăzi al pieței. „Pe FP nu se mai întâmplă nimic.”

Indicele financiar BET-FI a avut, însă, un declin peste media pieței, de 0,84%, până la nivelul de 38.709,56 puncte, în contextul unei scăderi mai consistente pe titlurile SIF. Cel mai lichid dintre acestea, cu transferuri în valoare de 2,55 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3), a coborât cu 0,82%, până la prețul de 0,2430 lei/acțiune.

Slăbiciune pe acțiunile Electrica. Nu au avut forța pentru a reveni în ritmul pieței

Indicele energetic BET-NG a pierdut 0,69%, în linie cu evoluția generală a pieței. Cel mai bun rulaj, de 4,31 milioane lei, l-a avut și cel mai important emitent din structura indicelui, cel al OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 0,36%, până la prețul de 0,2810 lei/acțiune, într-o zi marcată din nou de volatilitate ridicată la Londra pentru cotația internațională a țițeiului Brent.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,96%, până la prețul de 30,95 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,25 milioane lei, iar titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 1,33%, până la prețul de 370,00 lei/acțiune.

Electrica a revenit firav din minimul zilei, cotația de închidere fiind de 10,78 lei/acțiune, cu 1,82% sub referința de ieri, într-o zi în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 3,84 milioane lei. Tot pe minime la închidere s-au stabilizat și titlurile Digi Communications, respectiv la prețul de 33,00 lei/acțiune, care este cu 17,50% sub prețul ofertei care a adus acest emitent la cota BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
banca transilvania
brd
electrica
digi
fondul proprietatea