GRAFIC Acțiunile bancare catapultează bursa pe noi maxime post-COVID. Pe termen scurt, cea mai mare parte din revenire s-a consumat, avertizează un investitor

GRAFIC Acțiunile bancare catapultează bursa pe noi maxime post-COVID. Pe termen scurt, cea mai mare parte din revenire s-a consumat, avertizează un investitor

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iun 2020

Indicele BET de la BVB a avut un salt de aproape 2% și s-a apropiat de reperul de 9.000 de puncte pentru prima dată de la puseul de vânzare din martie antrenat de criza noului coronavirus. Un investitor de retail semnalează importanța activării la cumpărare a instituționalilor în robustețea pieței la șocul recent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a reușit cuplarea la raliul piețelor externe. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange a depășit reperul de 26.000 de puncte pentru prima dată de la șocul bursier adus de pandemia COVID-19, iar acțiunile americane surmontează etapa de dezordini de stradă din SUA în contextul estompării ecourilor crizei medicale.

Stimulii monetari alimentează raliul acțiunilor. Rezerva Federală Americană a depășit reperul unui bilanț de 7 trilioane de dolari, un nou record și o valoare de peste 8 ori mai mare decât media activelor deținute de banca centrală a SUA în prima parte a anilor 2000.

ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Economiei cere Nuclearelectrica să rupă relațiile cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Suflul a fost puternic la BVB, iar rulajul de 59,38 milioane lei (12,28 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost apropiat de cel din prima sesiune de tranzacționare a săptămânii. Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,88%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,90%, până la nivelul de 8.981,80 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni a depășit media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), ceea ce are conotații pozitive pentru evoluția următoare a pieței.

GRAFIC Acțiunile bancare catapultează bursa pe noi maxime post-COVID. Pe termen scurt, cea mai mare parte din revenire s-a consumat, avertizează un investitor

„Toate bune! Revenim la normal!”, spune Bogdan Ceuca, investitor cu experiență importantă pe piața de capital românească, unde a fost inclusiv broker. Faptul că vin știri tot mai multe că epidemia este ținută în loc alimentează mișcarea de revenire, însă elanul ar putea fi poate prea avântat având în vedere că urmează raportările companiilor listate. „Pe termen scurt cred că mare parte din revenire s-a cam făcut și ar trebui să vină din spate ceva date care să confirme”, mai spune investitorul.

Acțiunile bancare, raliu consistent. Cel puțin 2 trimestre până când vom vedea dimensiunea șocului coronavirus

Dacă la sfârșitul primăverii raliul a avut ca principal motor titlurile de pe segmentul energetic, acum a fost rândul acțiunilor bancare să preia ștafeta. Astfel, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 19,98 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 5,44%, până la prețul de 2,2300 lei/acțiune, nivel care situează capitalizarea instituției de credit la 11,63 miliarde lei (2,40 miliarde euro).

În copierea unei mișcări de pe piața principală din Viena, acțiunile grupului bancar austriac Erste (EBS), deținătorul BCR, au crescut cu 3,62%, pe transferuri de 3,69 milioane lei. Tot pe segmentul bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut o „explozie” de 5,65% care le-a catapultat la prețul de 13,08 lei/acțiune, pe o activitate de 3,09 milioane lei.

Marius Moldovan acceptă poziția de director la SIF Transilvania, după ce a primit avizul ASF, și demisionează din Consiliul de Supraveghere. Contestări în instanță din partea lui Mihai Fercală, înlocuit CITEȘTE ȘI Marius Moldovan acceptă poziția de director la SIF Transilvania, după ce a primit avizul ASF, și demisionează din Consiliul de Supraveghere. Contestări în instanță din partea lui Mihai Fercală, înlocuit

Este entuziasmul prea mare. Rareș a fost broker în piața românească timp de peste 10 ani și crede că „băncile se vor eroda încet în timp”, pe măsură ce vor avea probleme cu rambursările din partea unor IMM-uri din domeniul HORECA și a unor angajați care ar urma să fie afectați blocajul economiei din timpul epidemiei de coronavirus, precum în imobiliare sau al industriei auto. Într-adevăr, dacă primul șoc al crizei financiare care a condus la căderea băncii Lehman Brothers s-a resimțit în economia românească încă din ultimul trimestru al anului 2008, valurile credite neperformante a crescut exponențial abia către jumătatea anului 2010.

Ceuca, care a lucrat mult timp și în cadrul unui grup bancar, confirmă că există un efect de întârziere. „De obicei, ca să înceapă să se strice ceva în bilanțurile băncilor îți trebuie 2 trimestre”, spune în convorbirea cu Profit.ro. „Din momentul în care s.a întâmplat ceva, 2 trimestre mai încolo începe să se vadă cât de lată e. Dar 2 trimestre trebuie să lași să se afișeze nenorocirea.” Totuși el se așteaptă ca impactul să nu fie pe cât îl așteaptă unii analiști de ridicat. El invocă un raport încurajator al unui auditor care menționează că 2 treimi din angajatorii din România nu și-au diminuat costurile în perioada crizei COVID, respectiv nu au trimis salariați în șomaj și nici nu au apelat la schemele de șomaj tehnic.

Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente

Indicii sectoriali au subperformat pieței. Astfel, indicele energetic BET-NG a avansat cu 0,56%, iar indicele financiar BET-FI a închis cu 0,30% peste referință, la nivelul de 44.148,36 puncte, într-o zi în care cel mai important titluri din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a staționat la prețul de 1,2350 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 9,62 milioane lei.

Ceuca a fost prins de scăderea abruptă investit aproape de maxim, nu s-a repliat prin vânzări încă de la începutul picajului, iar apoi a așteptat revenirea pieței, fără a avea cash să facă noi achiziții. Explică rațiunea sa din februarie care l-a determinat să rămână în poziții: cele mai importante acțiuni, Banca Transilvania, BRD, Fondul Proprietatea, aveau perspectiva distribuirii unor dividende cu randament de 8%: „La nivelul acesta nu exista pe piața românească un activ în care să poți să investești.”

De asemenea, indicele BET-XT-TR, care include dividendele aea un yield mediu de 7%. „Nu aveai un echivalent în care să te refugiezi; nu există un activ la fel de atrăgător”, spune investitorul.

GRAFICE Bitcoin sare de 10.000 dolari și atinge cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii februarie CITEȘTE ȘI GRAFICE Bitcoin sare de 10.000 dolari și atinge cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii februarie

Acțiunile de pe segmentul energetic au avut o revenire rapidă din șocul vânzărilor lunii martie, susținute tocmai de dividende. La acest capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,44%, până la prețul de 31,65 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,04 milioane lei. Evoluții ceva mai atenuate am consemnat pe titlurile Electrica (EL), +0,90%, până la prețul de 11,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,70 milioane lei și pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), +0,42%, până la prețul de 19,28 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,64 milioane lei.

Prin contrast, pe transferuri apropiate de reperul de 2 milioane lei au închis în staționare titlurile OMV Petrom (SNP) și Transgaz (TGN), la prețurile de 0,3430 lei/acțiune și, respectiv 300,00 lei/acțiune.

Ceuca spune că va exista un șoc economic după blocarea recentă a unor sectoare întregi, dar date statistice care să arate șomaj mare sau prăbușire de PIB ar fi, contrar a ce ar părea normal, „un semn bun că ce a fost mai rău a trecut”.

Dacă Uniunea Europeană va da drumul programului de stimnulare de 750 miliarde euro sunt perspective bune ca România să beneficieze, programată pentru primirea a 33 miliarde euro, la o contribuție de 12 miliarde euro, deci cu un aport net semnificativ care ne-ar permite inclusiv să dăm drumul proiectelor de infrastructură.

Acțiunile Bittnet Systems, la prima zi de tranzacționare pe piața reglementată

Într-un climat încă dominat de poveștile macroeconomice, BVB a consumat propria poveste. Titlurile Bittnet Systems (BNET), după o „ucenicie” de 5 ani pe piața AeRO au avut prima sesiune de tranzacționare la cota pieței reglementate, unde este cea dintâi companie din sectorul IT. În contextul unor schimburi însumând 1,40 milioane lei, cotația s-a corectat cu 3,16%, până la prețul de 1,3800 lei/acțiune, după un avans consistent la sfârșitul lunii trecute care a anticipat această promovare pe segmental regular.

„Despre piața românească eu sunt foarte pozitiv în sensul că au rezistat bine cotațiile în perioada aceasta. Au fost cumpărate, a fost susținere, au fost bani instituționali, pensionari”, spune Ceuca subliniind robustețea pragului de 7.000 de puncte pe indicele BET unde piața a rezistat atât la vânzările antrenate de introducerea în decembrie 2018 a așa-numitei „taxe pe lăcomie”, cât și la cele cauzate de pandemia de coronavirus. „Sunt mai mulți bani în buzunarele instituționalilor. Piața e mult mai matură”, a conchis investitorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems