GRAFIC Aprecierile puternice pe acțiunile companiilor din energie duc bursa românească la cele mai ridicate valori de la declanșarea crizei coronavirus

GRAFIC Aprecierile puternice pe acțiunile companiilor din energie duc bursa românească la cele mai ridicate valori de la declanșarea crizei coronavirus

Sursa foto: Santima Suksawat / dreamstime.com

scris 21 mai 2020

Într-un raliu la care nu s-au conectat acțiunile Băncii Transilvania, indicele BET de la BVB a urcat la cel mai înalt nivel al ultimelor 2 luni și jumătate într-un impuls de continuare a raliului din minimele atinse pe vânzări de panică antrenată de informațiile legate de epidemia de COVID-19.

Impuls ascendent important pe bursa românească susținut de un climat detensionat pe piețele externe și de activarea la cumpărare a investitorilor pe acțiunile din energie, purtătoare de dividende, dar și cu potențial pentru distribuții suplimentare din câștigurile intermediare pe anul în curs. Piața a ajuns la cele mai înalte valori de la prăbușirea cotațiilor provocată de criza noului coronavirus.

Indicele compozit BET Plus a câștigat cu 1,81%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,86%, până la nivelul de 8.576,25 de puncte, depășind reperul tehnic din zona de 8.400 de puncte de unde a suferit 2 respingeri succesive. Cotația se află atât peste media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), cât și pe retragerea Fibonacci de 50,00% aferentă scăderii din martie, având potențialul – după părăsirea unei formațiuni de triunghi ascendent, să atace în zona de 8.900 de puncte media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), care definește trendul și cu care nu s-a mai întâlnit de la începutul crizei COVID-19. Prelungirea tendinței nu este exclusă, obiectivul de preț rezultat din formațiunea tehnică amintită, fiind chiar mai sus, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Aprecierile puternice pe acțiunile companiilor din energie duc bursa românească la cele mai ridicate valori de la declanșarea crizei coronavirus

Este un elan care cade în sarcina acțiunilor de pe segmentul energie, al cărui indice sectorial BET-NG a avut un salt de 2,33%, fiind rezultat la așteptărilor investitorilor pentru distribuții de dividende suplimentare din partea companiilor de profil, multe cu capital de stat, în baza unui document guvernamental și a necesităților de acoperire a deficitului bugetar.

Gaz pentru bursă

Prin amplitudinea mișcărilor pozitive, tendința a fost imprimată de jucătorii din domeniul gazelor. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 4,11%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,97 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au avut o explozie de 5,78%, până la prețul de 293,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,28 milioane lei.

La același capitol, o evoluție ceva mai atenuată au avut titlurile Nuclearelectriva (SNN), +1,42%, până la prețul de 18,58 lei/acțiune, pe transferuri de 3,07 milioane lei și cele ale Electrica (EL), +2,86%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei. În contextul unei activități de numai aproximativ 744.000 de lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,58%, până la prețul de 0,3425 lei/acțiune, după aprecierile consistente în etapa post-dividend.

Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente CITEȘTE ȘI Proiect adoptat în primă etapă: Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Va căuta, în schimb, să dețină mai multe acțiuni la companiile existente

Piața nu a fost neapărat conectată în tandem la mișcarea pozitivă, iar aceasta s-a văzut pe acțiunile bancare. Astfel, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,04 milioane lei, care au reprezentat 29,77% din rulajul de 40,46 milioane lei (8,35 milioane euro) al pieței de acțiuni, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 1,9180 lei/acțiune.

Prin contrast, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 3,51%, până la prețul de 11,78 lei/acțiune, pe transferuri de 2,03 milioane lei, fiind conectate la restul pieței, iar titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), care deține BCR, s-au depreciat cu 1,13% în acord cu tendința de pe piața principală din Viena.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 3,72%, până la prețul de 1,2550 lei/acțiune, apropiindu-se de maxime, pe volume echivalente cu 6,91 milioane lei. Ziua slabă pentru acțiunile SIF a făcut ca indicele fondurilor închise de investiții să subperformeze pieței, cu un avans de 1,46%, până la nivelul de 42.703,32 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz