GRAFIC Bursa, o nouă sesiune „roșie”. Unde s-au oprit astăzi vânzările

GRAFIC Bursa, o nouă sesiune „roșie”. Unde s-au oprit astăzi vânzările

Sursa foto: Seemitch / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 mai 2019

Piața românească de acțiuni și-a continuat parcursul corectiv cu o ședință în care indicii principali au pierdut o treime de procent, deși bursele au avut marți o zi de reveniri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi plină a raportărilor financiare ale companiilor listate la BVB și de reverberații la etapa de volatilitate de săptămâna trecută a burselor mari, piața locală și-a păstrat un impuls descendent conturat la începutul acestei luni, după ce doborâse parametri tehnici în sesiunea precedentă.

Încă de la debutul sesiunii de tranzacționare, bursa românească s-a înscris pe o tendință negativă, în conectarea la căderea de cu o zi înainte a indicilor americani, dar și în precipitarea unei mișcări tehnice, după ce precedentul minim relativ fusese depășit în ședința de scădere anterioară. Ulterior, cotațiile au schițat o mișcare de revenire, dar nu au revenit peste nivelurile de referință.

Așadar, ziua a fost „roșie”, cu un declin de 0,35% atât al indicelui compozit BET Plus, cât și al  indicelui reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 8.135,82 de puncte. Interesat este că indicele acțiunilor lichide de la BVB s-a oprit (cel puțin temporar) pe 2 repere tehnice importante. Astfel, minimul intraday a fost consemnat în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, de unde a și ricoșat, iar închiderea s-a realizat pe media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

GRAFIC Bursa, o nouă sesiune „roșie”. Unde s-au oprit astăzi vânzările

Piața locală nu s-a mai înscris în trena de revenire a indicilor americani și europeni. Tabloul Bloomberg arată o sesiune preponderent „verde” în această parte de Atlantic: +1,31% indicele Euro Stoxx 50, +1,09% pentru indicele FTSE de la Londra, +1,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,97% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,62% pentru indicele BUX de la Budapesta.

La București, volumele au fost în creștere, dar rulajul de 44,68 milioane lei (9,38 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat în proporție de 65,86% de primii cei mai tranzacționați 2 emitenți.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe transferuri de 13,97 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis, de asemenea, pe nivelul de referință al ședinței precedente, de 33,80 lei/acțiune, în contextul unor schimburi de 8,90 milioane lei în piața reglementată. Cele 2 acțiuni au fost și protagonistele unor tranzacții speciale în piața deal, de 3,17 milioane lei în cazul instituției de credit și 3,38 milioane lei la producătorul de gaze naturale.

AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana CITEȘTE ȘI AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana

Pe direcția negativă a pieței, dintre titlurile lichide s-au înscris cele ale Fondului Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 1,04%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,49 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au coborât cu 1,42%, până la prețul de 11,12 lei/acțiune, pe transferuri de 3,45 milioane lei.

Indicii sectoriali au avut evoluții divergente: indicele financiar BET-FI a pierdut 0,70%, până la nivelul de 35.597,92 puncte, iar indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,21%, fiind tractat de cel mai lichid emitent al său. Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,53%, până la prețul de 0,3760 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,42 milioane lei.

Pe volume mai mici, pe unele titluri au fost deviații mai mari în ziua în care au prezentat rapoartele financiare. În funcție de dinamica rezultatelor trimestriale, sensul mișcărilor în piață a fost diferit: -5,75% pentru acțiunile Alro Slatina (ALR), +9,38% pentru titlurile Prebet Aiud (PREB), -5,24% pentru acțiunile Romcarbon Buzău (ROCE) și -3,15% pentru titlurile Alumil Rom Industry (ALU).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
prebet
alro