GRAFIC Bursa românească, precum un Airbus A380: decolează greu. Cea mai importantă companie petrolieră nu vine cu "carburant"

GRAFIC Bursa românească, precum un Airbus A380: decolează greu. Cea mai importantă companie petrolieră nu vine cu "carburant"
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 oct 2019

O reacție de dezamăgire față de rezultatele la 9 luni ale OMV Petrom a adus o ședință corectivă la Bursa de Valori București, care a întrerupt o secvență pozitivă de atacare cu succes a maximelor post-criză. Este o mișcare repetitivă în actualul trend, în care, în 20 de cazuri, atingerea unui nou vârf a fost urmată de o retragere chiar în ziua următoare. Sever Lupu, investitor experientat din piața locală, aseamănă bursa cu un avion gigant Airbus A380 care decolează greu și reclamă „volumele irelevante”. Astăzi, rulajele slabe din piața reglementate au fost salvate de procesarea obligațiunilor în valoare de 500 milioane lei emise de International Investment Bank, având sediul la Moscova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de la București a avut o revenire puternică în acest an după șocul indus de ordonanța de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ promovată la sfârșitul anului trecut de Guvern, iar trendul a căpătat o coerență care sugera, mai ales după depășirea maximelor post-criză, că mișcarea de apreciere a acțiunilor românești nu se va opri curând.

Tendințe de accelerare a trendului au existat în permanență, dar acestea au fost urmate imediat de sesiuni de retragere sau secvențe corective, o poveste care s-a repetat și astăzi, când piața a pierdut 2 treimi de procent, trasă în jos de pierderea de viteză a performanței financiare a celei mai importante companii petroliere românești.

Blue Air pregătește obligațiuni de 50-60 milioane euro și o posibilă listare la bursă CITEȘTE ȘI Blue Air pregătește obligațiuni de 50-60 milioane euro și o posibilă listare la bursă

Sever Lupu are peste 15 ani de experiență în piața de capital românească și deja avea conturată încă de la începutul toamnei o imagine pe care a împărtășit-o pentru Profit.ro: senzația lui este ca aceea pe care a încercat-o în avionul-gigant Airbus A380, în care mișcarea de decolare pare că durează o infinitate. Exact așa și bursa locală, decolează greu.

Se repetă acum. 4 sesiuni cu închideri „pe verde”, care au dus indicii principali pe noi maime post-criză, sunt amendate de o corecție destul de severă. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,66%, iar indicele reptezentativ BET s-a depreciat cu 0,69%, până la nivelul de 9.646,87 de puncte. Sub aspect tehnic, ședința nu are semnificații, iar trendul ascendent rămâne intact, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate și cu o dispunere favorabilă a mediilor mobile, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Bursa românească, precum un Airbus A380: decolează greu. Cea mai importantă companie petrolieră nu vine cu

În aceeași imagine, Profit.ro surprinde nu mai puțin de 20 de episoade în care, după prima sau cel mult a 2-a sesiune peste maximul precedent, a venit instantaneu corecția. Dimpotrivă, secvențele de evoluții confortabile la depășirea celor mai ridicate valori au reprezentat excepția. Este și rezultatul faptului că lipsesc ordinele de cumpărare consistente.

„Nu se mișcă nimic”, spune Lupu. „E o stare de așteptare pe care o înțeleg într-un fel, dar nu e obișnuită în perioada asta a anului”, spune Lupu. Explică aceasta printr-un „context un pic mai ostil”, menționând criza guvernamentală și neliniștile existente în tot acest an pe plan extern.

Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România

Într-adevăr, rulajul pieței de acțiuni a fost și astăzi foarte redus, de numai 16,13 milioane lei (3,39 milioane euro). Volumele au fost într-atât de coborâte încât au permis titlurilor Transelectrica (TEL), în staționare la prețul de 20,00 lei/acțiune, să închidă pe locul 1 în clasamentul tranzacțiilor din piața reglementată, cu schimburi de numai 2,05 milioane lei.

Mai mare a fost transferul special din piața deal, aproape 107.000 de acțiuni ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB), reprezentând 1,33% din capitalul social. Efectuat la prețul de 27,00 lei/acțiune, cu 1,89% peste referință, acesta s-a ridicat la 2,88 milioane lei. Sunt, probabil, rearanjări de pachete sau poziționări înainte de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor când se va alege Consiliul de Administrație și președintele acestuia, cel mai probabil în persoana lui Radu Hanga, șef al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) și care de aproximativ 20 de ani își leagă numele de activitatea în cadrul Grupului Banca Transilvania.

Nou CEO la Erste Asset Management: Horia Baun, economistul-șef al BCR, îl înlocuiește pe Dragoș Neacșu CITEȘTE ȘI Nou CEO la Erste Asset Management: Horia Baun, economistul-șef al BCR, îl înlocuiește pe Dragoș Neacșu

Tonul corecței a fost dat, chiar dacă pe tranzacții de numai 1,02 milioane lei de titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectat sever, cu 2,06%, până la prețul de 0,4280 lei/acțiune. Este reacția pieței la publicarea rezultatelor financiare la 9 luni care arată un avans de 3% al profitului net, la 2,8 miliarde lei, față de perioada similară a anulu trecut, dar care indică o frânare drastică la T3.

Un recul destul de pronunțat, -1,52%, au avut și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au închis la prețul de 14,28 lei/acțiune o sesiune în care au adunat volume echivalente cu 1,81 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Bănci Transilvania (TLV), a avut un declin ceva mai atenuat, -0,20%, până la prețul de 2,4400 lei/acțiune, dar a fost în suferință la nivelul activității de tranzacționare, ce a fost sub reperul de 1 milion de lei.

Companiile listate vor fi punctate pentru cât de bine interacționează cu investitorii la bursă de un nou indicator - VEKTOR CITEȘTE ȘI Companiile listate vor fi punctate pentru cât de bine interacționează cu investitorii la bursă de un nou indicator - VEKTOR

Nici contextul extern nu este neapărat favorabil. După puseul de apreciere al activelor de risc de la jumătatea lunii, bursele lumii se află într-o etapă de ezitare. Ziua de azi a fost neconcludentă în Europa și se vede la nivelul închiderii divergente a indicilor: -0,05% indicele Euro Stoxx 50, ?0,34% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,45% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,23% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,81% atât pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,03% pentru indicele PX de la Praga.

La București, o acțiune care reacționează la mișcările piețelor mari, cea a Fondului Proprietatea (FP), a suferit o corecție de 0,85%, până la prețul de 1,1650 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,46 milioane lei. Investitor exerimentat, Lupu vede slăbiciune pe titlurile unde tradițional sunt investitorii instituționali nerezidenți și explică aceasta prin absența ultimilor din piață. În opinia sa, bursa merge cu frâna trasă pentru că se așteaptă și la evenimente de ordin advers, precum o posibilă derapare peste reperul de 3% din Produsul Intern Brut a deficitului bugetar, caz în care este riscant să vii cu valută de afară și să cumperi lei în vederea unor plasamente în active românești. „Miza e cursul de schimb și asta îi ține pe străini deoparte”, spune Lupu.

Prezența slabă la tranzacționare a investitorilor a făcut ca și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) motor al bursei în cea mai mare parte a toamnei, să-și atenueze mișcarea. Cotația a staționat la prețul de 37,40 lei/acțiune, iar tranzacțiile abia au fost de 1,36 milioane lei.

Indicii sectoriali au avut, de asemenea, o zi negativă, dar au supraperformat pieței. Astfel, indicele energetic BET-NG s-a depreciat cu 0,47%, iar indicele financiar BET-FI a pierdut 0,40%, închizând la nivelul de 42.387,57 puncte.

„Nici nu se vinde”, observă Lupu. Comportamentul, într-adevăr, este acela al amendării unor impulsuri de creștere, dar apoi investitorii nu sunt în căutarea unor ordine mai mari prin lovirea unor paliere inferioare. „Cumva toată lumea e pe hold. Așteaptă...”, a conchis investitorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sever lupu