GRAFIC O nouă sesiune în raliul de la BVB. Încrederea investitorilor în mișcarea de revenire este încercată

GRAFIC O nouă sesiune în raliul de la BVB. Încrederea investitorilor în mișcarea de revenire este încercată
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 ian 2019

Și a 3-a ședință de tranzacționare din acest an a fost „verde”, sfidând chiar declinul burselor mature din Europa, însă volumele în scădere sugerează faptul că deocamdată cumpărătorii rămân temători.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Condus de revenirea acțiunilor bancare, parcursul din minime al indicilor principali de la Bursa de Valori București a continuat și astăzi, cu o sesiune de aprecieri moderate, dar pe o activitate de tranzacționare în declin care sugerează persistența unui sentiment de nesiguranță în piață. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,08%, iar indicele BET a avansat cu 0,23%, până la nivelul de 7.683,07 de puncte.

Astfel, piața este deja cu peste 10% deasupra minimelor de la sfârșitul anului trecut către care piața a fost precipitată de o prăbușire de 3 zile pe fondul știrii privind o ordonanță de urgență a guvernanților care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, \ CITEȘTE ȘI FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, "perla" problematică a portofoliului său. Cine o va înlocui pe Oana Truță

Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor lichide pare a tinde să treacă și peste retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului impuls descendent, caz în care piața s-ar putea înscrie pe o traiectorie către zona de 7.900 de puncte, unde se află retragerea Fibonacci de 50%. În același timp, în aceste zile, media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) a coborât sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), semnal negativ numit în piețele financiare internaționale „intersecția morții” („death cross”) și care anunță de regulă un trend descendent consistent.

GRAFIC O nouă sesiune în raliul de la BVB. Încrederea investitorilor în mișcarea de revenire este încercată

Raliul este, totuși, încercat. Investitorii sunt încă temători să împingă cotațiile mai sus. Ezitarea s-a văzut în ședința de astăzi la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 34,31 milioane lei (7,36 milioane euro), debalansat, însă, 77,19% din această activitatea fost asigurată de schimburile pe primele cele mai tranzacționate 3 titluri.

În frunte au fost acțiunile bancare, ce au dat și direcția pieței. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,48%, până la prețul de 2,1100 lei/acțiune, pe transferuri de 11,58 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă o tranzacție specială de pe segmentul deal cu 1,10 milioane acțiuni ale instituției de credit și care s-a ridicat la 2,34 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,34%, până la prețul de 11,84 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,95 milioane lei.

VIDEO Președintele Fed spune că este flexibil în privința politicii monetare, dar nu va demisiona dacă Trump îi va cere acest lucru CITEȘTE ȘI VIDEO Președintele Fed spune că este flexibil în privința politicii monetare, dar nu va demisiona dacă Trump îi va cere acest lucru

Pe contrasens, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 0,17%, până la prețul de 29,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,25 milioane lei, în timp ce un transfer de tip deal de 3,36 milioane lei s-a efectuat la prețul de 29,50 lei/acțiune, cu 0,51% sub referință.

Divergent a fost astăzi și vântul dinspre Europa. Astfel, indicii principali au avut închideri „pe roșu”, iar cei regionali au avut o tendință pozitivă, după cum urmează: -0,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,18% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,04% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,43% pentru indicele PX de la Praga.

Acțiunile Alro nu s-au ajustat integral cu valoarea dividendului

La București, indicii au fost trași în jos și de ajustarea ex-dividend de 12,62% a titlurilor Alro Slatina (ALR), care au închis la prețul de 2,7000 lei/acțiune, mai sus decât ar fi fost o excludere integrală a valorii dividendului. Volumele pe acest emitent s-au ridicat la aproape 729.000 de lei.

Pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,29 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,64%, până la prețul de 0,3150 lei/acțiune. Acestea au tras în sus și indicele sectorului energetic BET-NG, care a avansat cu 0,27%.

O dinamică apropiată, +0,27%, l-a avut și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 35.480,53 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a avut o capitalizare bursieră în staționare, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,9000 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
alro