GRAFIC Parcursul corectiv se reia la BVB. Scădere consistentă a titlurilor SIF Transilvania pe fondul confuziei investitorilor față de consolidarea acțiunilor și semnal tehnic negativ pe titlurile Transgaz

GRAFIC Parcursul corectiv se reia la BVB. Scădere consistentă a titlurilor SIF Transilvania pe fondul confuziei investitorilor față de consolidarea acțiunilor și semnal tehnic negativ pe titlurile Transgaz
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 mai 2018

Piața a pierdut în ansamblu un sfert de procent, într-un peisaj marcat de volume modeste. Închideri „roșii” pe acțiunile SIF, ale Băncii Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BVB, Conpet și Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o revenire tehnică destul de firavă ieri, declinul pieței s-a reluat astăzi la Bursa de Valori București, tonul deprecierilor fiind dat de cele mai tranzacționate titluri. Este o sesiune care dă un plus de credibilitate tendinței negative precipitată vineri, cu vânzări nediscriminate pe majoritatea titlurilor. Rulajul pieței de acțiuni au fost numai 23,24 milioane lei (4,98 milioane euro).

Impulsul descendent a fost potențat astăzi și dinspre piețele externe, cu închideri sub referință pe toți indicii importanți, cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia care a avut o deviație minimă, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,69% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,54% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,88% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,81% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,32% pentru indicele PX de la Praga.

Digi Communications va distribui dividende, însă, chiar și după prăbușirea acțiunilor, randamentul net al dividendelor este de doar 1% CITEȘTE ȘI Digi Communications va distribui dividende, însă, chiar și după prăbușirea acțiunilor, randamentul net al dividendelor este de doar 1%

La București, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,25%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,30%, până la nivelul de 8.705,10 de puncte. Indicele acțiunilor blue-chip evoluează sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), însă în cazul probabil al unei continuări a declinului la doar aproximativ 50 de puncte distanță este o confluență de niveluri de suport dată de precedentul minim relativ consemnat în luna martie, media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului ascendent început în februarie și care a catapultat indicele pe un maxim post-criză peste reperul de 9.000 de puncte.

GRAFIC Parcursul corectiv se reia la BVB. Scădere consistentă a titlurilor SIF Transilvania pe fondul confuziei investitorilor față de consolidarea acțiunilor și semnal tehnic negativ pe titlurile Transgaz

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,44 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 0,59%,până la prețul de 2,5100 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 10,90 miliarde lei (2,34 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat pe nivelul de preț de 15,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu  de 1,10 milioane lei. Pe același emitent s-a efectuat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,37 milioane lei.

Știrile contradictorii privind dividendele imprimă un șoc negativ acțiunilor Transgaz

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,15 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au coborât cu 2,52%, până la prețul de 387,00 lei/acțiune, după ce la finele sesiunii precedente Consiliul de Administrație al companiei a convocat AGA pentru data de 7 iunie cu o propunere pentru un dividende de 25,22 lei/acțiune, similară cu cea inițială, care a picat în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de bilanț de săptămâna trecută, la concurență cu propunerea Ministerului Economiei, acționar majoritar cu o deținere de 58,51%, și care avansase un dividend brut de 45,38 lei/acțiune, echivalent cu o rată de distribuție de 90% din profitul net obținut în anul 2017.

Investitorii practic au luat act că demersurile au început la fel ca și în cazul care a condus la blocajul recent, soldat cu neacordare de dividend. Din punct de vedere tehnic, semnalul negativ este important. Acțiunea Transgaz a intrat sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care desemnează trendul ți care însoțește mișcarea ascendentă încă din 2014, nefiind străpunsă decât tangențial. Banda Bollinger inferioară s-a deschis, ceea ce arată că secvența negativă are cale liberă sîă se prelungească pe termen scurt.

GRAFIC Parcursul corectiv se reia la BVB. Scădere consistentă a titlurilor SIF Transilvania pe fondul confuziei investitorilor față de consolidarea acțiunilor și semnal tehnic negativ pe titlurile Transgaz

Un mesaj contradictoriu către piață, de asemenea, amendat de investitori, a transmis și SIF Transivania (SIF3). Titlurile societății au fost sever pedepsite, scăderea fiind de 3,81%, până la prețul de 0,2145 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,20 milioane lei. Acționarii au votat vinerea trecută derularea unui program de consolidare a acțiunilor proprii prin majorarea de 50 de ori, a valorii nominale a titlurilor, la 5,00 lei/acțiune, de la 0,10 lei/acțiune, operațiune de piață și care ar urma să scoată din acționariat cei aproximativ 5 milioane de deținători ai așa-numitelor pachete de „SIF-uri reziduale” dobândite prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90.

În general, acest demers, care infirmat așteptările privind distribuirea de dividend, a fost prost primit de piață. De la momentul publicării convocatorului, declinul este de 11,73%. Accelerarea vânzărilor survine în contextul în care nici măcar această operațiune nu este certă. Maria Pavel, care face parte din grupul unor acționari controlând aproximativ 5% din titlurile societății în frunte cu fostul arbitru de fotbal constănțean Constantin Frățilă a formulat o cerere de intervenție la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Brașov împotriva cererii SIF Transilvania de înregistare a actelor Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor din 27 aprilie în vederea publicării lor în Monitorul Oficial.

În ansamblu a fost o zi negativă pentru acțiunile SIF. Totuși, avansul de 0,10%, pe transferuri de 1,07 milioane lei al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 0,9570 lei/acțiune, a împoiedicat un declin mai abrupt al întregului segment al fondurilor închise de investiții. Astfel, indicele financiar BET-FI a pierdut 1,45%, până la nivelul de 38,543,27 de puncte, un minim al acestui an.

O depreciere ceva mai atenuată, de 0,48% am consemnat-o pe indicele energetic BET-NG. Cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), s-a apreciat cu 0,14%, până la prețul de 0,3500 lei/acțiune pe transferuri cu puțin peste 940.000 de lei. Transferuri relevante, de 1,90 milioane lei, am mai înregistrat pe titlurile Romgaz (SNG), care au închis cu 0,27% peste referință, la nivelul de 37,20 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
transgaz
romgaz. sif transilvania
omv petrom